Ishaq: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
24 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
Robotgeholpen doorverwijzing: Sodom - Koppeling(en) gewijzigd naar Sodom (Bijbelse plaats)
k (Robot: Verplaatsing van 10 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q1642480)
k (Robotgeholpen doorverwijzing: Sodom - Koppeling(en) gewijzigd naar Sodom (Bijbelse plaats))
Nadat Ibrahim op een wonderbaarlijke wijze door God van het [[vuur]] van Nemrud werd gered, [[emigratie|emigreerde]] hij uit [[Babylonië]] en ging hij samen met zijn vrouw Sare en de gelovigen naar [[Egypte (land)|Egypte]]. Vandaar reisde hij terug naar Palestina en Damascus. Sare had in haar jongere tijd geen kind gekregen. Ibrahim had enkel één zoon die [[Ismail (profeet)|Ismail]] heette en die door zijn andere vrouw [[Hagar]] was gebaard. Nadat Ibrahim met Gods wil Hagar en Ismail in de woestijn rond [[Mekka]] achterliet, kwam hij terug naar Damascus. God maakte via [[Djibriel|aartsengel Gabriël]] duidelijk dat Hij aan Sare op een hoge leeftijd Ishaq (bij naam) zou schenken. Hierop schonk God Ishaq aan Ibrahim en Sare toen ze beide al oud waren. God noemt de profeet Ishaq "één van de rechtschapen profeten".
 
Er wordt gesteld dat de profeet Ishaq hetzelfde jaar werd geboren nadat God, [[Sodom (Bijbelse plaats)|Sodom]], het volk van [[Lut]] had vernietigd wegens hun ongeloof en dwaling. Ishaq groeide op in het gebied rondom Damascus en ging samen met zijn vader en moeder naar Mekka. Hij bezocht daar de [[Ka'aba]] en sprak met zijn broer Ismail. Hierna ging Ishaq samen met zijn vader en moeder terug naar Palestina. Daar zou hij in dienst staan van zijn vader en moeder en vele jaren hen dienen. Hij ging elk jaar naar Mekka om de Ka'aba te bezoeken. Volgens sommige overleveringen kreeg hij het profeetschap nadat zijn vader Ibrahim overleed en volgens andere overleveringen tijdens het leven van zijn vader. Hij werd door God gezonden naar het volk van Damascus en Palestina. Aan beide volkeren verkondigde hij de leer van de boodschapper Ibrahim. Toen hij 60 jaar oud was, krijg hij twee zonen die hij [[Jakob (aartsvader)|Yaqub]] en [[Esau|Iys]] noemde. Iys trouwde met de dochter van zijn oom Ismail. Zijn andere zoon Yaqub kreeg na Ishaq van God het profeetschap. Van zijn reine nageslacht kwamen vele profeten voort.
 
Rond het einde van zijn leven kon Ishaq moeilijk zien en overleed hij in Palestina toen hij [[120]] jaar of iets ouder dan dat werd. Hij werd in een grot, naast zijn vader en moeder begraven.
420.033

bewerkingen

Navigatiemenu