Hypertext Transfer Protocol Secure: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
lf
(legt niets uit, geeft verkeerde indruk dat er een unieke lijn is tussen gebruiker en document, dat trouwens deel is van het internet en er niet los van staat + spelfout)
(lf)
Een HTTPS-verbinding is een normale HTTP-verbinding bovenop een [[Secure Sockets Layer|SSL-Verbinding]]. De SSL-verbinding versleutelt hierbij het HTTP-verkeer, waardoor het verkeer, als het onderschept wordt, niet uit te lezen valt zonder het [[encryptie]]-algoritme te kraken. Dit in tegenstelling tot normaal HTTP-verkeer. Dit wordt namelijk als onversleutelde tekst over de verbinding verstuurd, waardoor het zonder iets te kraken uit te lezen valt als het onderschept wordt.
 
Bij afspraak geschiedt HTTPS-verkeer standaard op [[poortTCP- (computer)en UDP-poorten|poort]] 443, toegekend door [[Internet Assigned Numbers Authority|IANA]].
 
Omdat de gegevens aan beide kanten door een beveiligde verbinding heen gaan, moeten zowel de [[server]] als de [[client (applicatie)|client]] hun data versleutelen en ontcijferen. Dit kost extra rekentijd, en dat is ook de reden waarom deze versleuteling niet standaard wordt toegepast. Met moderne computers is dat argument echter vooral een theoretische aangelegenheid, een voor mensen onmerkbaar verschil. Het nadeel bestaat eruit dat https-pagina inclusief plaatjes elke keer volledig geladen moeten worden. Een http-pagina mag daarentegen bij de ontvanger opgebouwd worden uit de in de cache bewaarde plaatjes. Bij breedbandverbindingen is dat nadeel zeer acceptabel en kan een niet te zware pagina binnen 1 seconde geheel worden getoond.
120.425

bewerkingen

Navigatiemenu