Draadloos opladen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(remove interwiki links)
'''Draadloos opladen''' is een proces waarbij een elektrisch voorwerp wordt opgeladen zonder gebruik van draden. Dit wordt mogelijk gemaakt via [[Inductie (elektriciteit)|inductie]], ook wel wifistroom genoemd. Hiervoor is echter wel een speciale batterij nodig, die in staat is energie vanuit de lucht te ontvangen.
 
== Geschiedenis ==
 
Al in 1899 experimenteerde [[Nikola Tesla]] met draadloze elektriciteit. Hij verstuurde het over een afstand van 40 kilometer door de ether en liet er lampen mee branden. Na hem hebben velen vooruitgang geboekt op dit gebied en begonnen bedrijven te werken aan een commercieel interessant product. In 2010 werd de eerste volledig draadloze wifistroom-televisie gedemonstreerd op de CES ([[Consumer Electronics Show]]).
 
== Toepassingen ==
 
Draadloos opladenWifistroom kan alle kabels in huis doen verdwijnen. Men kan er echter ook rijdende elektrische auto's mee opladen, en alle passagiers in een trein voorzien van elektriciteit voor bijvoorbeeld hun gsm en laptop.
 
== Toekomst ==
 
Hoewel commerciële producten momenteel gebruikmaken van een mat waarop men de apparaten (veelal smartphones) legt, zoals de PowerMat en het Nederlandse GETPOWERPAD, ziet het ernaar uit dat binnenkort ook grotere apparaten geen draad meer nodig hebben. Momenteel wordt er een standaard gecreëerd door het Wireless Power Consortium. De standaard heet Qi (spreek uit als 'Chie'). Ook zijn er toepassingen waarmee een auto draadloos opgeladen kan worden (concept). Zo maakte Infiniti, het luxemerk van Nissan, bekend dat er in 2014 een volledig elektrische auto komt die is uitgerust met draadloze oplaadtechniekwifistroom <ref>[http://www.anwb.nl/auto/nieuws-en-tips/nieuws-archief,/2012/augustus/draadloos-opladen-met-nissan-infiniti-le-concept.html Draadloos opladen met Infiniti LE Concept (ANWB, augustus 2012)]</ref>.
 
Stroom overdragen over grotere afstand (dus niet via inductie) wordt in de verre toekomst verwacht.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu