Het Depot (muziekcentrum): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Artodeto (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Artodeto (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
Het Depot is een Muziekcentrum /[[Concertzaal]] in [[Leuven]], gelegen aan het [[Martelarenplein]]. Het Depot wordt beheerd door de gelijknamige [[Vereniging zonder winstoogmerk|vzw]] Het Depot .
Het Depot is een Muziekcentrum /[[Concertzaal]] in [[Leuven]], gelegen aan het [[Martelarenplein|leuven]]. Het Depot wordt beheerd door de gelijknamige [[Vereniging zonder winstoogmerk|vzw]] Het Depot .





Versie van 29 okt 2013 04:46

Het Depot is een Muziekcentrum /Concertzaal in Leuven, gelegen aan het leuven. Het Depot wordt beheerd door de gelijknamige vzw Het Depot .


Geschiedenis

In Leuven verdwenen rond de eeuwwisseling alle geschikte zalen om muziek te "beleven" . Leuvense muziekkenners staken de koppen bij elkaar en spraken enkele lokale politiekers aan. In 2001 kwam er schot in de zaak , en werd de vraag tot een degelijk muziekcentrum opgenomen in het cultuurbeleidsplan en in 2003 werd "vzw Het Depot" opgericht. In 2005 had Het depot nog steeds geen vaste locatie en was men genoodzaakt optredens te organiseren op wisselende locaties . Daarom werd onderhandeld met toenmalig Minister van Cultuur Bert Anciaux en Burgemeester Louis Tobback om een permanente locatie te kunnen innemen. Gezien voormalig bioscoopzaal Zaal Eden aan het Martelarenplein leeg kwam te staan mocht Het Depot daar haar intrek nemen . Vanaf dat moment is Muziekcentrum Het Depot op het Martelarenplein een feit

Gezien de slechte staat van het gebouw werd een grondige verbouwing een noodzaak. Op 27/02/2011 sloot het oude Depot definitef haar deuren en ging alles , behalve de grote zaal zelf tegen de vlakte . Gedurende de verbouwingen werden de concertliefhebbers ontvangen in de oude verpleegsterschool aan de kapucijnenvoer.

Op 16 november 2012 gooide Het Depot de deuren open van haar volledig nieuwe zaal .

Naamvorming

Het oorspronkelijke plan was om het muziekcentrum onder te brengen in het Entrepotgebouw aan de vaartkom in Leuven. De eerste naam die de stichters in 2003 in gedachten hadden was simpelweg "Het Entrepot" Maar net op dat moment ging in Brugge het jeugdcentrum "Entrepot" open en werd in Leuven gekozen voor de meer volkse naam van het entrepot Het Depot . Pas in 2005 werd de locatie veranderd , de naam werd echter behouden.

Het Muziekcentrum

Muziekcentrum Het Depot is niet alleen een concertzaal, maar het is ook gangmaker voor talrijke muzikale initiatieven in de regio. Op muziekeducatief vlak biedt Het Depot een eigenzinnig spectrum van instrumentlessen, softwarelessen, PA-cursussen, workshops en masterclasses aan!

De grote concertzaal heeft een maximum capaciteit van 840 personen , 290 zitplaatsen en 550 staanplaatsen.

De foyer biedt plaats aan 150 personen.

Daarnaast is er de Lounge, een multifunctionele ruimte met een capaciteit van maximum 50 personen.

Verder zijn er verschillende ruimtes die gelegenheid bieden tot repetitie/preproductie. Ook is er een audiolab dat geschikt is om opnames te verzorgen.

De dagelijkse leiding is in handen van Mike Naert .

Externe link