Hoek van Böhler: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Code -> sjabloon)
 
De '''hoek van Böhler''' is een hoek die in de [[radiologie]] wordt gebruikt voor het aantonen van een fractuur van het [[hielbeen]]. De hoek is vernoemd naar [[Lorenz Böhler]], een [[Oostenrijk]]s [[chirurg]] die de hoek in [[1931]] introduceerde.
 
Om de hoek van Böhler te verkrijgen worden op een [[lateraal (anatomie)|laterale]] enkelfoto, waarop de [[malleolus medialis]] en [[malleolus lateralis]] over elkaar projecteren, twee lijnen getrokken. De ene lijn loopt van de bovenste rand van de ''tuberositas posterior'' van de [[calcaneus]] naar de apex van het achterste deel van de [[articulatioarticulus subtalaris]] (gewricht tussen calcaneus en [[talus]]), de andere wordt getrokken van deze apex naar de processus anterior van de calcaneus. De kleinst mogelijke hoek die deze lijnen maken, wordt de hoek van Böhler genoemd.
 
Böhler onderzocht 1900 patiënten die voor een calcaneusfractuur werden behandeld door van zowel de aangedane als de gezonde enkel een foto te maken en de hoeken hierop te meten. Hierbij vond hij een gemiddelde "gezonde" hoek van 30-35 graden. Volgens Böhler was een hoek kleiner dan 28° afwijkend, waarbij de kans op het bestaan van een calcaneusfractuur groot was.<ref name="Boehler">Boehler L. ''Diagnosis, pathology and treatment of fractures of the os calcis.'' J Bone Joint Surg. 1931; 13: 75-89</ref> In de loop der jaren is zijn onderzoek echter vaak herhaald, waarbij andere getallen naar voren kwamen, zie ook onderstaande tabel. Recent onderzoek toonde aan dat verschillende beoordelaars nagenoeg dezelfde hoeken van Böhler kunnen meten, waardoor de foutmarge tussen twee beoordelaars klein is. Het hulpmiddel bleek volgens deze studie echter van beperkte waarde in het diagnostisch proces bij verdenking op een hielbeenbreuk.<ref>Knight JR et al. ''Boehler's angle and the critical angle of Gissane are of limited use in diagnosing calcaneus fractures in the ED.'' Am J Emerg Med. 2006; 24 :423-427</ref>
28.087

bewerkingen

Navigatiemenu