Dual in-line memory module: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
220 bytes verwijderd ,  8 jaar geleden
stukje over recente PC's veranderd, en wat foutjes
Geen bewerkingssamenvatting
(stukje over recente PC's veranderd, en wat foutjes)
'''''Dual in-line memory modules''''', [[acroniem]] '''DIMM''', zijn [[SDRAM]]-modules die het [[werkgeheugen (computer)|werkgeheugen]] van een [[computer]] vormen.
 
DIMM's zijn de modernere versies van het verouderende ''[[Single in-line memory module]]'' (SIMM)-systeem. Ze heten "Dual" omdat ze in tegenstelling tot SIMM's aan beide kanten van het [[printplaat]]je aansluitcontactpunten hebben. DIMM's zijn verkrijgbaar in verschillende versies, onder andere 5 volt en 3 volt, gebufferd of ongebufferd, SDR SDRAM (168 aansluitingen) of [[DDR SDRAM]] (184 aansluitingen). SDR staat voor ''Single data rate'' en DDR staat voor ''Double data rate'' en slaat op het aantal bits dat het geheugen per kloktik kan verwerken. SDRAM staat voor ''Synchronous dynamic RAM''.
 
De oorspronkelijke SDR-versie werd verkocht in de varianten PC66, PC100 en PC133, waar het getal de doorvoersnelheid van de geheugenbus in [[Hertz (eenheid)|MHz]] aangeeft. Bij de modernere DDR varianten wordt de doorvoersnelheid in (mega)[[byte]]s per seconde weergegeven; omdat de modules per keer 3264 bits = 48 bytes kunnen transporteren zijn deze getallen een stuk hoger, bijvoorbeeld PC2100, PC2700 of PC3200 voor respectievelijk een bus van 533266, 677333 of 800400 MHz bus.
 
Recente computers gebruiken de snellere [[DDR2]] en [[DDR3]] varianten.
De meeste recente pc's met ''[[Advanced Micro Devices]]'' (AMD) en [[Pentium]] gebruiken ofwel SDR SDRAM in de goedkopere versies of DDR SDRAM in de high-end modellen, beide op 3,3 volt. Deze laatsten hebben een doorvoersnelheid die twee keer zo hoog ligt als die van SDR SDRAM.
 
Een SO-DIMM (''Small outline dual in-line memory module'') is een kleiner alternatief voor de normale DIMM en heeft ongeveer de helft van de afmeting van een gewone DIMM. Dit type geheugen wordt voornamelijk gebruikt in apparaten waar kleine afmetingen belangrijk zijn, zoals [[laptop]]s.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu