Bezuinigen: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
333 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k
** Versobering van arbeidsvoorwaarden;
** Het ontslaan van personeel.
 
* Voor ondernemers:
** Het verminderen of schrappen van niet noodzakelijke uitgaven (zakenreizen, dure opleidingen, auto's, dure vakliteratuurabonnementen);
** Versobering van arbeidsvoorwaarden;
** In extreme gevallen en op strenge voorwaarden is soms [[salarisverlaging]] mogelijk.
 
* Voor huishoudens en individuen:
** Het afzienverminderen van consumptie.
*** NietMinder met vakantie gaan.
*** Opzeggen van lidmaatschappen en abonnementen.
*** Niet met vakantie gaan.
** Meer moeite doen om de voordeligste aanbieder van een product te vinden, meer gebruik maken van [[korting]], [[aanbieding]]en, [[uitverkoop]].
*** Een abonnement nemen in plaats van steeds apart te betalen, en zich dan aanpassen aan het abonnement (bijv. vooral in daluren reizen, vooral reizen waar het OV-abonnement geldig is, vooral naar musea gaan waar de Museumkaart geldig is)
*** Leningen met hogere rentepercentages versneld aflossen.
** Genoegen nemen met een goedkoper product (minder mogelijkheden, minder mooi/netjes, kleiner, bewerkelijker, minder lekker)
***Op vakantie in plaats van naar een verre bestemming gaan dichter bij huis blijven, of naar een camping gaan in plaats van naar een hotel of appartement, of dagtochten maken in plaats van ergens overnachten.
***Op vakantie en dagtochten eten en drinken in de supermarkt kopen in plaats van bij de horeca.
*** Lezen op internet en gebruik maken van de bibliotheek, in plaats kranten- en tijdschriftenabonnementen, en het kopen van boeken.
** Minder weggeven aan goede doelen, familie en vrienden, bedelaars; minder fooi geven.
 
Alternatieven voor bezuinigingen door de overheid zijn het doen toenemen van inkomsten door lastenverzwaringen of door verkoop van staatseigendommen (privatisering). Soms is het onderscheid met een lastenverzwaring niet duidelijk. Wanneer bijvoorbeeld de onbelaste reiskostenvergoeding of hypotheekrenteaftrek wordt afgeschaft lijkt het voor de burger een bezuiniging omdat hij een bedrag of teruggave niet meer krijgt. In feite is het echter een belastingverhoging en daarmee een lastenverzwaring. Verder kan men ook het bekostigen van een grote uitgave met een lening niet als een bezuiniging zien, omdat men uiteindelijk meer geld kwijt is door de transactiekosten en rente. Een lening kost geld en verplaatst de uitgave slechts naar de toekomst.
 
75.603

bewerkingen

Navigatiemenu