Secularisatie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  7 jaar geleden
Versie 39513495 van 77.173.250.114 (overleg) ongedaan gemaakt - geklieder
(Versie 39513495 van 77.173.250.114 (overleg) ongedaan gemaakt - geklieder)
Latijn ''saeculum'' betekent onder andere 'wereld', als in tegenstelling tot 'het geestelijke', dat is alles wat met godsdienst te maken heeft. ''Saecularis'' ('seculier') betekent 'werelds' of 'wereldlijk'. ''Saecularisatio'' betekent 'wereldlijk worden of maken'. De begripstegenstelling is steeds tussen [[clerus]] en [[leek (Katholieke Kerk)|leken]], dus kerk en religie in tegenstelling tot al het andere.
 
Het woord ''secularisatie'' heeft er in de loop der hondentijd betekenissen bijgekregen. Oorspronkelijk was het alleen van toepassing op [[monnik (christendom)|monniken]] die het [[klooster (gebouw)|klooster]] (als gebouw) verlieten om in de wereld te gaan leven, echter nog steeds onder geestelijk gezag. In latere tijd (de [[17e eeuw]]) werd met ''secularisatie'' ook het proces bedoeld om het beheer van kerkelijke goederen en instellingen onder het beheer van [[leek (Katholieke Kerk)|leken]] te brengen of in het bijzonder de [[onteigening]] van kerkelijke eigendommen door de [[staat]].
 
De joods-Duits-Britse [[sociologie|socioloog]] [[Norbert Elias]] (1897-1990) gebruikt het woord ''secularisatie'' voor de [[scheiding van kerk en staat]].
10.104

bewerkingen

Navigatiemenu