Alcoholvrij bier: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
opmaakvernacheling
Regel 37: Regel 37:
* [[Warsteiner]] Premium Fresh
* [[Warsteiner]] Premium Fresh
* [[Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan|Weihenstephaner]] Hefeweißbier Alkoholfrei
* [[Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan|Weihenstephaner]] Hefeweißbier Alkoholfrei
* Amstel Radler

[[Categorie:Bierterminologie]]
[[Categorie:Bierterminologie]]

Versie van 28 nov 2013 15:44

Alcoholvrij bier, in Nederland ook maltbier genoemd, is bier met een extreem laag alcoholpercentage. De meeste alcoholvrije bieren zijn pilsbieren, maar er bestaan ook tarwebieren en ales die alcoholvrij zijn.

Alcoholvrije bieren mogen tot 0,1% alcohol bevatten. (Alcoholarme bieren niet meer dan 1,2%.) Alcoholvrije bieren bevatten vijftig maal minder alcohol dan het alcoholpercentage van een gemiddeld pilsbier (5%). In vergelijking met gewoon bier, levert het drinken van een liter alcoholvrij bier geen noemenswaardige alcoholconcentratie in het bloed op. De kleine concentratie alcohol die in het bloed terecht komt, kan snel door de lever worden afgebroken.

Alcoholvrij bier kan dus probleemloos gedronken worden, zelfs in grote hoeveelheden. Twintig glazen alcoholvrij bier leveren ongeveer evenveel alcohol als een half pilsje. Houd er wel rekening mee dat alcoholvrij bier ook wat vochtafdrijvend werkt, zij het in veel mindere mate dan gewoon bier. Alcoholvrij bier, in grote hoeveelheden gedronken, zorgt dus toch voor iets meer vochtverlies dan water.[bron?]

Droogstaande alcoholisten doen er vaak geen goed aan om alcoholarm of alcoholvrij bier te drinken, omdat ze hierdoor de smaak weer te pakken kunnen krijgen. Bovendien krijgt men toch een heel kleine hoeveelheid alcohol binnen, wat vooral in het begin van het staken van het alcoholisme tot terugval kan leiden.

In landen met reclameverbod voor alcohol worden soms alcoholvrije bieren gebruikt om reclame te maken voor het niet-alcoholvrije hoofdmerk.

Voorbeelden van alcoholvrije bieren