Herakles (mythologie): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
7 bytes verwijderd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Wijzigingen door 213.144.224.147 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Grashoofd)
== De 12 werken ==
Herakles trouwde met [[Megara (mythologie)|Megara]] en kreeg met haar drie zonen. Door toedoen van [[Hera]] werd hij op een dag door waanzin getroffen en vermoordde zijn kinderen. Om zichzelf te redden van de [[Erinyen|wraakgodinnen]] moest hij in dienst treden van koning [[Eurystheus]] van [[Mycene|Mykene]] en alle taken verrichten die hij opgedragen kreeg. In opdracht van Eurystheus moest Herakles tien onmenselijk zware werken verrichten. Omdat hij bij één van die werken (het doden van de [[Hydra (mythologie)|Hydra]]) hulp had gekregen van iemand anders (volgens sommige bronnen [[Licymnius]], volgens andere [[Iolaus]]), en voor een ander werk (het schoonmaken van de [[Augiasstal]]) betaald werd, moest hij nog twee extra werken verrichten. De twaalf werken worden de ''dodekathlos'' genoemd.
#Het eerste werk dat hij moest verrichten, was het doden van [[Nemeïsche leeuw|de leeuw van Nemea]] (Nemea is een gebied gelegen tussen [[Argos (stad)|Argos]] en [[Korinthe (stad)|Korinthe]]). Dit dier kon niet verwond worden worden door pijlen of knots (de wapens die Herakles steeds bij zich droeg). Hij wurgde de [[leeuw (dier)|leeuw]] ten slotte met zijn blote handen. Hij bracht hem naar zijn meester en probeerde hem te villen. De huid bleek bijna ondoordringbaar, waarop Herakles de klauwen van de leeuw gebruikte om hem van zijn huid te ontdoen. Later droeg Herakles altijd de ondoordringbare huid van deze leeuw als harnas. De kop van het dier werd zijn kap, de huid zijn mantel. Eurystheus was totaal overrompeld door het succes van Herakles. Van nu af gaf hij zelf geen opdrachten meer, maar liet dit over aan zijn [[heraut|herauten]]. Ook verbood hij Herakles om met zijn opdrachten terug te komen en, voor het geval dat hij toch terug kwam met zijn opdrachten, liet hij een grote ijzeren kruik maken waarin hij zich kon verstoppen als Herakles weer met een gevaarlijk beest terugkwam.
#Het doden van de [[Hydra (mythologie)|Hydra]] van Lerna, de veelkoppige slang die in een moeras bij Argos (op de [[Peloponnesos]]) leefde. Dit monster had negen koppen, maar zodra er een werd afgeslagen, groeiden er twee nieuwe aan. Herakles overwon de slang samen met zijn vriend [[Iolaus]]. Telkens als er een kop werd afgeslagen, schroeiden zij met een brandende fakkel de wonden dicht. Herakles dompelde zijn pijlen in het giftige bloed van de Hydra; pijlen door hem afgeschoten zouden van nu af aan ongeneeslijke wonden veroorzaken. Deze opdracht werd afgekeurd, omdat Herakles hierbij hulp kreeg.
#Het vangen van een aan de godin [[Artemis (godin)|Artemis]] gewijde [[hinde]], de [[Hinde van Keryneia]]. Dit dier had een gouden gewei en koperen hoeven. Herakles moest het levend en wel naar [[Mycene|Mykene]] brengen. De hinde was bovendien uitzonderlijk snel en de jacht op het dier kostte hem een vol jaar, waarbij hij heel [[Arcadië (departement)|Arkadië]] van noord naar zuid moest doorkruisen. Uiteindelijk slaagde hij erin de hinde te vangen met een net toen het dier zijn dorst leste bij een meer.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu