Wijnbouw in Zuid-Afrika: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
HetS (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
HetS (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Vrede and Lust Manor House.JPG|250px|thumb|right|[[Vrede en Lust (Franschhoek)|Vrede en Lust]] in [[Franschhoek]]]]
[[Bestand:Vrede and Lust Manor House.JPG|250px|thumb|right|[[Vrede en Lust (Franschhoek)|Vrede en Lust]] in [[Franschhoek]]]]
De '''[[wijn]]bouw'''traditie van '''[[Zuid-Afrika]]''' vindt haar oorsprong in het jaar [[1652]], toen de eerste Europeanen, in dit geval Nederlanders voet op Zuid-Afrikaanse bodem zetten. Sinds het einde van het boycot als gevolg van de apartheid bloeit de wijnbouw en waren Zuid-Afrikaanse wijnen uit [[Stellenbosch|Stellenbosch]] en [[Paarl]] nog nooit zo populair. Met deze ontwikkeling groeit ook het areaal van de blauwe-druivensoorten, maar ook witte-druivensoorten doen hun intocht in de wijngaarden aan de Kaap. Momenteel bedraagt het aandeel witte wijn 61% en rood 39%. Het wijnseizoen begint in tegenstelling tot Europa in september en de oogst is meestal in februari vanwege de ligging op het [[Zuidelijk halfrond|zuidelijke halfrond]]. Vooral in de koelere, aan de kust grenzende regio's worden de wijnen in tanks of in houten vaten opgevoed. Ondanks de hitte hebben veel Zuid-Afrikaanse wijnen meer zuur dan men zou verwachten. Dat komt voornamelijk door de koele stromingen die van [[Antarctica]] komen. De winden koelen door deze koude stroom af en zorgen voor een gematigd wijnklimaat aan de Kaap.
De '''[[wijn]]bouw'''traditie van '''[[Zuid-Afrika]]''' vindt haar oorsprong in het jaar [[1652]], toen de eerste Europeanen, in dit geval Nederlanders voet op Zuid-Afrikaanse bodem zetten. Sinds het einde van het boycot als gevolg van de apartheid bloeit de wijnbouw en waren Zuid-Afrikaanse wijnen uit [[Stellenbosch|Stellenbosch]] en [[Paarl]] nog nooit zo populair. Met deze ontwikkeling groeit ook het areaal van de blauwe-druivensoorten. Was het aandeel eind jaren negentig nog zo'n 75% bedraagt momentel het aandeel witte wijn 61% en rode wijn 39%, maar er wordt weer meer witte aangeplant. Het wijnseizoen begint in tegenstelling tot Europa in september en de oogst is meestal in februari vanwege de ligging op het [[Zuidelijk halfrond|zuidelijke halfrond]]. Vooral in de koelere, aan de kust grenzende regio's worden de wijnen in tanks of in houten vaten opgevoed. Ondanks de hitte hebben veel Zuid-Afrikaanse wijnen meer zuur dan men zou verwachten. Dat komt voornamelijk door de koele stromingen die van [[Antarctica]] komen. De winden koelen door deze koude stroom af en zorgen voor een gematigd wijnklimaat aan de Kaap.


==Productie==
==Productie==
Regel 6: Regel 6:


==Productiegebieden==
==Productiegebieden==
De wijnbouw in Zuid-Afrika strekt zich uit van de hellingen en bergen van de westkust tot de open vlaktes van de [[Karoo]] in de door de rivieren uitgesleten valleien. Het gebied is zo'n 800 km lang. De meeste wijngaarden bevinden zich aan de [[West-Kaap|Westkaap]] in de buurt van de kust.
De wijnbouw in Zuid-Afrika strekt zich uit van de hellingen en bergen van de westkust tot de open vlaktes van de [[Karoo]] in de door de rivieren uitgesleten valleien. Het gebied is zo'n 800 km lang. Verreweg de meeste wijngaarden bevinden zich aan de [[West-Kaap|Westkaap]] in de buurt van de kust. Op afstand volgt als tweede wijnbouwgebied de Noord-Kaap. In andere gebieden is er eigenlijk geen wijnbouw van enige omvang.


== Wine of Origen ==
== Wine of Origen ==
Regel 17: Regel 17:
== Belangrijkste druivenrassen==
== Belangrijkste druivenrassen==
* Wit:
* Wit:
**Steen ([[Chenin blanc]])
**Steen ([[Chenin blanc]]) 18,6%
**[[Colombard]]
**[[Colombard]] 11,7%
**[[Sauvignon blanc]]
**[[Sauvignon blanc]] 9%
**[[Chardonnay]]
**[[Chardonnay]] 8,1%
**[[Sultana]]. Vooral gebruikt om basiswijnen van te maken voor distillatie.


*Blauw:
*Blauw:
**[[Cabernet Sauvignon]]
**[[Cabernet Sauvignon]] 13%
**[[Shiraz]]
**[[Shiraz]] 9,8%
**[[Pinotage]]
**[[Merlot]] 7%
**[[Pinotage]] 6%
**[[Ruby Cabernet]]. Dit is een kruising tussen de Cabernet Sauvignon en de [[Carignan]].


== Zie ook ==
== Zie ook ==
Regel 35: Regel 34:
==Bronnen en links==
==Bronnen en links==
* [http://passie.horeca.nl/content/18088/Wijngebied_Zuid-Afrika.html]
* [http://passie.horeca.nl/content/18088/Wijngebied_Zuid-Afrika.html]
* Perswijn, Supplement Zuid-Afrika, Jaargang 23, nr. 3, blz 9.


[[Categorie:Economie van Zuid-Afrika|Wijnbouw]]
[[Categorie:Economie van Zuid-Afrika|Wijnbouw]]

Versie van 27 dec 2013 00:47

Vrede en Lust in Franschhoek

De wijnbouwtraditie van Zuid-Afrika vindt haar oorsprong in het jaar 1652, toen de eerste Europeanen, in dit geval Nederlanders voet op Zuid-Afrikaanse bodem zetten. Sinds het einde van het boycot als gevolg van de apartheid bloeit de wijnbouw en waren Zuid-Afrikaanse wijnen uit Stellenbosch en Paarl nog nooit zo populair. Met deze ontwikkeling groeit ook het areaal van de blauwe-druivensoorten. Was het aandeel eind jaren negentig nog zo'n 75% bedraagt momentel het aandeel witte wijn 61% en rode wijn 39%, maar er wordt weer meer witte aangeplant. Het wijnseizoen begint in tegenstelling tot Europa in september en de oogst is meestal in februari vanwege de ligging op het zuidelijke halfrond. Vooral in de koelere, aan de kust grenzende regio's worden de wijnen in tanks of in houten vaten opgevoed. Ondanks de hitte hebben veel Zuid-Afrikaanse wijnen meer zuur dan men zou verwachten. Dat komt voornamelijk door de koele stromingen die van Antarctica komen. De winden koelen door deze koude stroom af en zorgen voor een gematigd wijnklimaat aan de Kaap.

Productie

Het totale areaal bedraagt ruim 118.000 hectare en groeit nog steeds. Er wordt zo'n 9 miljoen hl wijn geproduceerd waarvan een groot deel ook tot brandy wordt verwerkt. Zuid-Afrika is de achtste wijnproducent ter wereld; het land levert 3,1 procent van de wereldwijnproductie. In Nederland zijn Zuid-Afrikaanse wijnen populair en nemen zij de tweede plaats in op de consumptie­ranglijst.

Productiegebieden

De wijnbouw in Zuid-Afrika strekt zich uit van de hellingen en bergen van de westkust tot de open vlaktes van de Karoo in de door de rivieren uitgesleten valleien. Het gebied is zo'n 800 km lang. Verreweg de meeste wijngaarden bevinden zich aan de Westkaap in de buurt van de kust. Op afstand volgt als tweede wijnbouwgebied de Noord-Kaap. In andere gebieden is er eigenlijk geen wijnbouw van enige omvang.

Wine of Origen

Er zijn sinds de invoering van de wijnwet in 1973 6 wijnregio's benoemd waarvan de wijnen de erkende titel "Wine of Origen" op het etiket mogen voeren. Deze 6 regio's zijn onderverdeeld in 26 districten en 67 wards.

  • Region: een combinatie van districten of delen van districten. Niet alle districten zijn onderdeel van een region.
  • District: een afgebakend herkomstgebied. Binnen een district is een grotere variatie aan bodem­typen mogelijk dan bij een ward. Er zijn zestien districten.
  • Ward: een onderdeel van een district, waarvan de wijnen een kenmerkend eigen karakter hebben. Niet alle districten hebben ‘wards’.
  • Estate: één boerderij of een combinatie van nauw samenwerkende boerderijen. Alleen de druiven van de genoemde estate worden voor een estatewijn gebruikt. Een wijnboer mag wijn van druiven die hij buiten zijn estate heeft ingekocht, niet onder de naam van de estate uitbrengen. Ze krijgen dus een andere naam. Tot 2005 mocht alleen het estate worden genoemd. Als alle druiven afkomstig zijn van één bepaalde wijngaard, dan mag sinds 2005 ook die wijngaard op het etiket worden vermeld.

Belangrijkste druivenrassen

Zie ook

Bronnen en links

  • [1]
  • Perswijn, Supplement Zuid-Afrika, Jaargang 23, nr. 3, blz 9.