Sookie Stackhouse Mysteries: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k schok → schrik, replaced: bekend gemaakt → bekendgemaakt, typos fixed: New Orléans → New Orleans (3) met AWB
Grmbl76 (overleg | bijdragen)
k Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Dead Reckoning naar Dead Reckoning (boek)), met behulp van pop-ups
Regel 43: Regel 43:
* ''[[A Touch Of Dead]]'' (2009): Een bundel met verschillende kortverhalen die zich afspelen in dezelfde omgeving waarin de serie zich afspeelt.
* ''[[A Touch Of Dead]]'' (2009): Een bundel met verschillende kortverhalen die zich afspelen in dezelfde omgeving waarin de serie zich afspeelt.
* ''[[Dead In The Family]]'' (2010)
* ''[[Dead In The Family]]'' (2010)
* ''[[Dead Reckoning]]'' (2011)
* ''[[Dead Reckoning (boek)|Dead Reckoning]]'' (2011)
* ''[[The Sookie Stackhouse Companion]]'' (2011): Een gids tot de wereld van Sookie Stackhouse.
* ''[[The Sookie Stackhouse Companion]]'' (2011): Een gids tot de wereld van Sookie Stackhouse.
* ''[[Deadlocked]]'' (2012)
* ''[[Deadlocked]]'' (2012)

Versie van 4 jan 2014 13:14

De Sookie Stackhouse Mysteries
Originele titel The Southern Vampire Mysteries
Land van oorsprong Verenigde Staten
Originele taal Engels
Genre Fantasy
Creatieteam
Auteur(s) Charlaine Harris
Publicatie
Eerste publicatie mei 2001
Laatste publicatie mei 2013
Charlaine Harris Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

De Sookie Stackhouse Mysteries (oorspronkelijk: The Southern Vampire Mysteries) is een serie van fantasyboeken geschreven door Charlaine Harris. Het hoofdpersonage, Sookie Stackhouse, is een serveerster met telepathische gaven. Door haar “gave” kan ze de gedachten lezen van elke persoon, dit bemoeilijkt haar liefdesleven aangezien ze ook de gedachten van elke man kan lezen. Ondertussen hebben wetenschappers een manier gevonden om synthetisch bloed te maken, dit vormt een aanleiding voor de vampiers om hun bestaan aan de mensheid te onthullen aangezien ze niet langer mensenbloed moeten drinken. Sookie ontmoet een vampier genaamd Bill Compton en ontdekt dat ze zijn gedachten niet kan lezen wat haar fascinatie voor hem alleen maar groter maakt. Door haar relatie met Bill ontmoet Sookie verschillende magische wezens en ontdekt ze dat zij ook niet bepaald menselijk is.

Oorsprong

Charlaine Harris had al verschillende mysterie-boeken geschreven voor ze aan de Sookie Stackhouse serie begon. Charlaine wou een ander soort publiek aanspreken en begon aan een mysterie-verhaal met fantasy-elementen. Dit verhaal werd uiteindelijk Dead Until Dark, het eerste deel in de Sookie Stackhouse serie. Charlaine schreef het verhaal in 1998 en het duurde nog zo’n 2 jaar voor ze een uitgever vond die het boek wou uitbrengen. Het boek werd al snel een succes en ondertussen heeft Charlaine al 13 boeken van de serie uitgebracht en heeft ze ook al verschillende korte verhalen (die zich afspelen in hetzelfde fictieve universum maar met andere personages) van de serie geschreven. Het succes van de boeken zorgde ervoor dat in 2008 een tv-versie van de boeken werd gemaakt: True Blood. De boeken zijn al in verschillende talen uitgebracht (ook in het Nederlands). In 2012 kondigde Charlaine aan dat de serie zou eindigen met het dertiende boek Dead Ever After dat op 7 mei 2013 verschenen is.

Plot

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De serie speelt zich voor een groot deel af in Bon Temps, een fictieve stad in het Noorden van de Amerikaanse staat Louisiana. De stad herbergt een heleboel magische wezens van vampiers tot weerwolven en weerpanters. Het bestaan van vampiers werd bekendgemaakt 2 jaar voor de serie en later in de serie maken de gedaantewisselaars zich bekend tegenover de mensheid met alle gevolgen van dien. Sookie, het hoofdpersonage, werkt als serveerster in “Merlottes”, de lokale kroeg. Sookie is erg goede vrienden met haar baas, Sam Merlotte die eigenlijk een gedaantewisselaar is.

In het eerste boek, Dead Until Dark, ontmoet Sookie de charmante Bill Compton. Wanneer hij wordt aangevallen door Denise en Mack Rattray die zijn bloed willen stelen om het dan te verkopen (het bloed van vampiers kan een krachtige drug genaamd “V” worden voor mensen), redt Sookie hem. Ze wordt meteen geïntegreerd door Bill wiens gedachten ze niet kan lezen: Sookie is namelijk telepathisch waardoor ze de gedachten van andere mensen kan lezen. Ondertussen wordt Sookie’s broer Jason ervan verdacht dat hij enkele jonge vrouwen heeft vermoord. Sookie wilt de onschuld bewijzen van Jason en gaat op aandringen van haar grootmoeder, Adele, op onderzoek uit. Alle vrouwen bleken ooit gebeten te zijn door een vampier en de moordenaar haat vampiers. Later wordt Sookie’s eigen grootmoeder vermoord door dezelfde moordenaar maar ze was het uiteindelijke doelwit. Op het einde wordt onthuld dat de seriemoordenaar Rene Lenier is, de ex-man van Arlene Fowler, een goede vriendin van Sookie. Bill kan Sookie redden uit de handen van Rene en ze worden een koppel.

In het tweede boek, The Living Dead In Dallas, wordt het levenloze lijk van Lafayette Reynolds gevonden in de auto van Andy Bellefleur, een lokale politieman. Lafayette werkte als een kok voor Merlotte’s waar ook Sookie werkt. Ondertussen vraag Eric Northman, de “Sheriff” van alle vampiers in de regio van Bon Temps, aan Sookie om een vermiste vampier te zoeken met haar gave. Zij en Bill vertrekken naar Dallas waar Sookie bijna wordt ontvoerd op de luchthaven door een medewerker van “The Fellowship Of The Sun”, een Christelijke geloofsgroep die alle vampiers haat. Sookie komt uiteindelijk toch in de handen van de groep die de zeer oude vampier, Godfrey, in hun macht hebben. Sookie kan ontsnappen met de hulp van de gedaantewisselaar, Luna. Godfrey pleegt zelfmoord omdat hij niet langer kan leven met zijn zonden (Godfrey was namelijk een pedofiel). Terug in Bon Temps, wordt Sookie uitgenodigd door haar vriendin Tara en haar vriend Eggs om hun te vergezellen naar een orgie. Sookie neemt Eric met haar mee als bescherming. Op het feestje ontdekt Sookie dat alle mensen in de greep zijn van Callisto, een oude wezen genaamd een “Maenad.” Lafayette werd vermoord op 1 van de orgies door mensen die onder de macht van Callisto waren. Op het einde beslist Callisto de levens van de moordenaars te nemen als offer en verlaat ze Bon Temps. Tara en Eggs herinneren zich niets meer van de orgie en Sookie beslist verder te gaan in haar relatie met Bill ondanks hij voor veel gevaar zorgt in haar leven.

In het derde boek, Club Dead, geraakt Bill vermist nadat hij naar Mississippi vertrok voor een zakenreis. Sookie beslist op zoek te gaan naar Bill. Omdat het gevaarlijk is in Mississippi, stuurt Eric de weerwolf Alcide Herveaux met haar mee. Eens daar, ontdekt Sookie dat Bill wordt vastgehouden door Lorena, de vrouw die hem in een vampier veranderde. Hij wordt vastgehouden in de villa van Russell Edington, de koning van alle vampiers in Mississippi. Sookie kan Bill redden van Lorena met de hulp van Alcide. Op het einde, maakt Sookie het uit met Bill omdat hij gelogen had tegen haar over zijn reis naar Mississippi.

In het vierde boek, Dead To The World, komt Sookie een verwarde Eric tegen op Kerstavond. Pam, de rechterhand van Eric, onthuld dat Eric vervloekt is door een groep van heksen die hem zijn herinneringen hebben ontnomen. Op aandringen van Pam, beslist Sookie Eric een onderkomen te geven om hem veilig te houden van de heksen. Uiteindelijk beginnen Sookie en Eric een seksuele relatie. Ondertussen ontmoet Sookie de vreemde Claudine die onthuld dat ze haar feeën peetmoeder is. Er komt een groot gevecht tussen de vampiers en de heksen waarbij er vele doden vallen. Eric’s geheugen keert terug maar hij herinnert zich niet meer al de weken dat hij bij Sookie woonde. Op het einde wordt Sookie aangevallen door Debbie Pelt, de moordzuchtige ex van Alcide maar met de hulp van Eric vermoord Sookie Debbie. Tijdens het verhaal is ook Jason, de broer van Sookie, vermist. Hij wordt uiteindelijk teruggevonden in het huis van het ex-vriendje van zijn nieuwe vriendin, Crystal. Crystal, haar ex en zijn familie zijn allemaal weerpanters. Jason werd gebeten door de ex van Crystal en Sookie krijgt te horen dat haar broer waarschijnlijk nu ook in een weerpanter zal veranderen.

In het vijfde boek,Dead As A Doornail, helpt Sookie haar broer tijdens zijn eerste verandering in een weerpanter. Sookie leert ook de weerwolven van Shreveport beter kennen nu dat de vader van Alcide, de nieuwe leider van de roedel wilt worden. Sookie ontmoet ook in dit verhaal de weertijger Quinn die in latere boeken haar vriendje wordt. In het verhaal worden ook verschillende weerwolven en andere gedaantewisselaars neergeschoten door een onbekende sluipschutter. Op het einde wordt de sluipschutter onthuld als Sweetie Des Arts, de nieuwe kok van Merlottes die, omdat ze gebeten werd door een gedaantewisselaar en er zelf 1 werd, alle weerwolven en gedaantewisselaars haat. Ook sterft Alcide's vader na een gevecht met zijn competitie om het leiderschap van de roedel.

In het zesde boek, Definitely Dead, krijgt Sookie het bericht dat haar nicht, Hadley met wie ze al jaren geen contact meer had, is vermoord in New Orleans. Tot haar grote schrik ontdekt Sookie dat Hadley een vampier was geworden en ook een relatie had met Sophie-Ann, de Koningin van alle vampiers in Louisiana. Sookie vertrekt naar New Orleans samen met Mr. Catadiales, de advocaat van Sophie-Ann en een demon samen met zijn bizarre nicht, Diantha om de erfenis van Hadley op te halen. Eens in New Orleans, ontmoet Sookie de huurbaas van Hadley, een heks genaamd Amelia Broadway. Sookie ontdekt ook dat er een moordcomplot wordt beraamd tegen Sophie-Ann en met de hulp van Quinn (met wie ze nu een relatie heeft) kan ze hen tegenhouden. Sookie ontdekt ook in dit verhaal dat Bill gestuurd was naar Bon Temps door Sophie-Ann om Sookie te verleiden. Aangezien Sophie-Ann (dankzij Hadley) wist van Sookie's gave, wou ze Sookie gebruiken als haar geheime wapen tegen de andere koningen en koninginnen van de vampiers. Op het einde van het verhaal, keert Sookie terug naar Bon Temps samen met Amelia (die nu verstoten is door de andere heksen nadat ze haar vriend Bob per ongeluk in een kat veranderde).

Lijst van boeken