Gamla Ullevi (1916): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Zie artikel|Voor het in 2009 op dezelfde plek gebouwde stadion, zie Gamla Ullevi.}} {{Infobox stadion | naam stadion = Gamla Ullevi | afbeeldin...'
 
Grmbl76 (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 35: Regel 35:
Voordat het Gamla Ullevi werd gebouwd was er een [[velodroom]] aanwezig op het terrein wat de naam ''Idrottsplatsen'' droeg. Deze was voorzien van een tribune voor 600 toeschouwers. In 1901 werd er een [[tennisbaan]] aangelegd op het terrein. Later werden ook nog andere velden toegevoegd, maar er was een voetbalstadion nodig voor de groeiende interesse in de sport.
Voordat het Gamla Ullevi werd gebouwd was er een [[velodroom]] aanwezig op het terrein wat de naam ''Idrottsplatsen'' droeg. Deze was voorzien van een tribune voor 600 toeschouwers. In 1901 werd er een [[tennisbaan]] aangelegd op het terrein. Later werden ook nog andere velden toegevoegd, maar er was een voetbalstadion nodig voor de groeiende interesse in de sport.


Het ''Göteborgs idrottsförbund'' zorgde voor een geldbedrag van negentig duizend [[Zweedse kroon|kronen]] waarmee een nieuw stadion kon worden gebouwd, de uiteindelijke kosten kwamen echter uit op 160.000 kronen. Het nieuwe stadion was ontworpen door de architect [[Karl M. Bengtson]] en werd geopend op 17 september 1916. Het was alleen geschikt voor voetbalwedstrijden en had destijds een capaciteit van 12.000 toeschouwers.
Het ''Göteborgs idrottsförbund'' zorgde voor een geldbedrag van negentigduizend [[Zweedse kroon|kronen]] waarmee een nieuw stadion kon worden gebouwd, de uiteindelijke kosten kwamen echter uit op 160.000 kronen. Het nieuwe stadion was ontworpen door de architect [[Karl M. Bengtson]] en werd geopend op 17 september 1916. Het was alleen geschikt voor voetbalwedstrijden en had destijds een capaciteit van 12.000 toeschouwers.


=== Overname en uitbreiding ===
=== Overname en uitbreiding ===

Versie van 4 jan 2014 15:11

Voor het in 2009 op dezelfde plek gebouwde stadion, zie Gamla Ullevi.
Gamla Ullevi
Hoofdingang van Gamla Ullevi in 2004.
Plaats Göteborg, Zweden
Capaciteit 18.000 toeschouwers
Bouwjaar 1915 - 1916
Geopend 17 september 1916
Kosten 160.000 kronen
Architect(en) Karl M. Bengtson
Bespelers GAIS Göteborg
IFK Göteborg
Örgryte IS
Gerenoveerd 1934 - 1935
Afgebroken 9 januari 2007
Veldafmetingen 105 bij 68 meter
Afbeeldingen
Aan de linkerkant is de thuistribune te zien. Toeschouwers van het andere team mochten op de rechtertribune plaatsnemen.
Portaal  Portaalicoon   Sport

Gamla Ullevi was een voetbalstadion in de Zweedse stad Göteborg. Het werd geopend op 17 september 1916 en had een capaciteit van 18.000 toeschouwers. Op 9 januari 2007 werd het stadion afgebroken voor de bouw van een nieuw stadion op dezelfde plek. Op 5 april 2009 werd het nieuwe gelijknamige stadion geopend.

Het stadion was de thuishaven van de voetbalclubs GAIS Göteborg, IFK Göteborg en Örgryte IS.

Geschiedenis

Voordat het Gamla Ullevi werd gebouwd was er een velodroom aanwezig op het terrein wat de naam Idrottsplatsen droeg. Deze was voorzien van een tribune voor 600 toeschouwers. In 1901 werd er een tennisbaan aangelegd op het terrein. Later werden ook nog andere velden toegevoegd, maar er was een voetbalstadion nodig voor de groeiende interesse in de sport.

Het Göteborgs idrottsförbund zorgde voor een geldbedrag van negentigduizend kronen waarmee een nieuw stadion kon worden gebouwd, de uiteindelijke kosten kwamen echter uit op 160.000 kronen. Het nieuwe stadion was ontworpen door de architect Karl M. Bengtson en werd geopend op 17 september 1916. Het was alleen geschikt voor voetbalwedstrijden en had destijds een capaciteit van 12.000 toeschouwers.

Overname en uitbreiding

Op 6 januari 1917 werd de ijsbaan naast het voetbalveld geopend met een bandywedstrijd. Naast bandy werden ook de sporten ijshockey en kunstschaatsen op de ijsbaan gegeven. In de andere faciliteiten konden inwoners boksen, schermen, handballen en tennissen. In 1924 werd Gamla Ullevi eigendom van de gemeente. Deze voerde van 1934 tot 1935 renovatiewerkzaamheden uit. Hierna werd het stadion weer geopend met een wedstrijd tussen Örgryte IS en Allmänna Idrottsklubben, welke eindigde met een stand van 3-1 in het voordeel van Örgryte IS.

In 1958 werd het Nya Ullevi geopend. De drie voetbalclubs verplaatsten hun wedstrijden naar het nieuwe stadion, maar kwamen in 1992 weer terug.

Gottepojkarna

Het bedrijf Gottepojkarna verzorgde het eten in het stadion. Ze verkochten chocola, bananen, koekjes en de speciale toffee Ullevikolan. Er was een kiosk in het stadion waar etenswaren werden verkocht, maar tijdens de wedstrijd liepen medewerkers langs de tribunes van het stadion. Deze gooiden de etenswaren naar de koper, die daarvoor het geld gooide naar de werknemer.

Ullevi-Bladet

Het programmaboekje van het stadion droeg de naam Ullevi-Bladet. Het werd gefinancierd door advertenties en bevatte een introductie, de opstelling en de stand van de Allsvensvkan.

Sjabloon:Navigatie Allsvenskan-stadions

Zie de categorie Gamla Ullevi (1916) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.