Paraceleilanden: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k sp
Taalvos (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 2: Regel 2:
[[Bestand:Paracel Islands-CIA WFB Map.png|thumb|300px|CIA-kaart van de Paraceleilanden]]
[[Bestand:Paracel Islands-CIA WFB Map.png|thumb|300px|CIA-kaart van de Paraceleilanden]]


'''Paraceleilanden''' zijn een archipel in de [[Zuid-Chinese Zee]] bezet door [[Volksrepubliek China|China]] maar ook [[Taiwan]] en [[Vietnam]] claimen deze eilanden. Ze liggen op ongeveer een derde van de afstand tussen Vietnam en de [[Filipijnen]]. In de omgeving van de Paraceleilanden zit veel vis en mogelijk bevinden zich daar ook olie- en gasvelden.
De '''Paraceleilanden''' zijn een archipel in de [[Zuid-Chinese Zee]], thans bezet door [[Volksrepubliek China|China]] maar ook [[Taiwan]] en [[Vietnam]] claimen deze eilanden. Ze liggen op ongeveer een derde van de afstand tussen Vietnam en de [[Filipijnen]]. In de omgeving van de Paraceleilanden zit veel vis en mogelijk bevinden zich daar ook olie- en gasvelden.


In [[1932]] werden de eilanden geannexeerd door het Franse [[Unie van Indochina|Indochina]] waarna op het eiland Pattle een weerstation werd geïnstalleerd. Vietnam nam bij de onafhankelijkheid het bestuur van de Paraceleilanden over. Op [[19 januari]] [[1974]] werd op de westelijke eilanden een garnizoen van het [[Zuid-Vietnam]]ese leger gevangengenomen door China. De eilanden behoren tot de provincie [[Hainan]]/[[Đà Nẵng (gemeente)|Đà Nẵng]].
In [[1932]] werden de eilanden geannexeerd door het Franse [[Unie van Indochina|Indochina]] waarna op het eiland Pattle een weerstation werd geïnstalleerd. Vietnam nam bij de onafhankelijkheid het bestuur van de Paraceleilanden over. Op [[19 januari]] [[1974]] werd op de westelijke eilanden een garnizoen van het [[Zuid-Vietnam]]ese leger gevangengenomen door China. De eilanden vallen thans onder het bestuur van de Chinese provincie [[Hainan]]/[[Đà Nẵng (gemeente)|Đà Nẵng]].


Het hoogste punt, slechts 14 meter boven het zeeniveau, bevindt zich op het eiland Rocky.
Het hoogste punt, slechts 14 meter boven het zeeniveau, bevindt zich op het eiland Rocky.

Versie van 10 jan 2014 20:36

CIA-kaart van de Paraceleilanden

De Paraceleilanden zijn een archipel in de Zuid-Chinese Zee, thans bezet door China maar ook Taiwan en Vietnam claimen deze eilanden. Ze liggen op ongeveer een derde van de afstand tussen Vietnam en de Filipijnen. In de omgeving van de Paraceleilanden zit veel vis en mogelijk bevinden zich daar ook olie- en gasvelden.

In 1932 werden de eilanden geannexeerd door het Franse Indochina waarna op het eiland Pattle een weerstation werd geïnstalleerd. Vietnam nam bij de onafhankelijkheid het bestuur van de Paraceleilanden over. Op 19 januari 1974 werd op de westelijke eilanden een garnizoen van het Zuid-Vietnamese leger gevangengenomen door China. De eilanden vallen thans onder het bestuur van de Chinese provincie Hainan/Đà Nẵng.

Het hoogste punt, slechts 14 meter boven het zeeniveau, bevindt zich op het eiland Rocky.

Rode lijn geeft aan tot waar de territoriale claim van China loopt
Zie de categorie Paracel Islands van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.