Patroon (munitie): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
66 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
correcties
k (Typo)
(correcties)
[[Bestand:CartridgeComparison.jpg|thumb|right|Verschillende patronen]]
[[File:4.73x33 Caseless-crop.jpg|thumb|right|Een gedemonteerde hulsloze patroon van 4.73 x 33 mm voor een experimenteel [[Heckler & Koch|Heckler & Koch G11]] aanvalsgeweer]]
 
Een '''eenheidspatroon''' (kortweg '''patroon''') van een [[vuurwapen]] omvat alles wat nodig is om een schot te lossen: de [[Kogel (munitie)|kogel]], de [[buskruit|kruitlading]], het [[slaghoed]]je en de omringende [[huls (munitie)|huls]]. De huls geeft aan de patroon zijn typische vorm, en is geheel of gedeeltelijk gemaakt van [[Messing (metaallegering)|messing]], soms van [[Staal (legering)|staal]], [[aluminium]], kunststof, papier of zelfs [[nitrocellulose]]; messing heeft de voorkeur omdat het [[elasticiteit (materiaalkunde)|elastischer]] is dan staal. Sedert de Eerste Wereldoorlog worden hulzen van militaire munitie soms van staal gemaakt omdat messing vele andere toepassingen heeft, schaarser en dus ook duurder is.
 
Een patroon met veleveel kleine kogeltjes wordt [[hagelpatroon]] genoemd en is vrijwel uitsluitend in gebruik bij de [[jacht (activiteit)|jacht]] op klein wild en het [[kleiduifschieten]].
 
Losse patronen of "'''(losse flodders'''") zijn oefenpatronen met kruit en zonder kogel.
 
Exercitiepatronen hebben geen slaghoedje, noch een kruitlading. Ze dienen om de werking van een vuurwapen te tonen/trainen in een onveilige omgeving voor echte patronen. Deze patronen zijn extra gemarkeerd met een waarschuwingskleur en/of doorboring om verwisseling met geladen patronen te voorkomen. Door het ontbreken van ontsteking en aanvuurlading kan de werking van een herladend wapen niet getoond worden (alleen het weigeren ervan).
 
'''Hulsloze''' patronen komen ook voor. Deze hebben een huls die verbrandt bij het afvuren. Een geschikt materiaal hiervoor is nitrocellulose. Een wapen hiervoor heeft dus geen mechanisme nodig voor het verwijderen van de huls, maar wel voor het herladen.
 
Voordat patronen bestonden moesten de benodigdheden voor het schot apart in het vuurwapen worden geladen, en werd het kruit ontstoken door een brandende lont, door de vonk van een vuursteen op staal of door de vlam van een los slaghoedje. Bij de zeer grote [[Kaliber (wapen)|kalibers]] van bijvoorbeeld [[Voorlader (wapen)|scheepskanonnenscheepskanons]] en [[artillerie]] wordt overigens nog steeds van losse [[granaat (munitie)|granaten]] en kruit gebruikgemaakt, hoewel het kruit in [[Kardoes (vuurwapen)|kardoezen]] (zakken) zit zodat het niet los geladen hoeft te worden.
 
==Werking==
[[Bestand:Bullet.svg|thumb|right|250px|Schema van een Patroonpatroon<br />(1) Kogel (2) Huls (3) Kruit (4) Bodem (5) Slaghoedje]]
Om een patroon af te vuren, moet hij zich in een vuurwapen bevinden. In het wapen bevindt zich de zogenaamdezogenoemde ''kamer'': in feite een stuk van de loop dat groot genoeg is om de hele patroon te bevatten. De achterkant van de kamer wordt afgesloten door de [[afsluiter]] of de [[grendel (sluiting)|grendel]] van het wapen. Wanneer de trekker van een wapen wordt overgehaald, wordt het inwendige mechanisme van het wapen in werking gesteld waardoor de slagpin (die meestal in de afsluiter zit) inslaat op het slaghoedje achterin het centrum van de patroon, of op de rand van een '''randvuurpatroon'''. Dit doet de inhoud van dat slaghoedje of rand, geladen met een schokgevoelige initiator (bv. een [[slagsas]], [[loodazide]] of [[kwikfulminaat]]), exploderen, waarna deze de kruitlading in de huls ontsteekt. Hierdoor ontstaat er binnen de patroonhuls een zeer hoge druk, grootteorde 3500 bar. Deze druk duwt de kogel uit de huls, en de kogel komt in de loop terecht. De functie van de huls is nu om de achterkant van de loop af te dichten: de huls zet vanwege de druk uit tegen de binnenwand van de kamer, waardoor wordt voorkomen dat de kruitgassen achterlangs de loop uit kunnen, zodat alle druk ten goede komt aan de snelheid van de kogel.
 
Zodra de kogel de loop verlaat via de [[monding]] van het vuurwapen, valt de druk weg. Omdat Doordat de huls gemaakt is van een relatief elastisch metaal, keert de huls weer grotendeels terug naar zijn originele vorm en klemt dus niet meer tegen de wand van de kamer. Hierdoor kan de huls makkelijk uit de kamer getrokken en uit het wapen geworpen worden. Hiervoor zijn verschillende mechanismen, maar bijna allemaal maken ze gebruik van een haak aan de afsluiter die achter de rand aan de voet van de huls pakt. Wanneer de afsluiter achteruit beweegt, zal hij de huls meetrekken. Hoe dit alles precies werkt hangt af van het mechanisme van het wapen, en is niet afhankelijk van de patroon. Bij [[pistoolmitrailleur]]s zoals de [[Uzi-pistoolmitrailleur|UZI]] wordt een deel van de energie van de ontploffing gebruikt om een zwaar blok naar achter te bewegen, dat daarna de huls uitwerpt, en bij het (door een veer gestuwd) weer naar voren bewegen een nieuwe patroon in de loop duwt. Andere mechanismen maken gebruik van uit de loop afgetapte gasdruk voor het uitwerpen en herladen, b.v. de [[AK-47]], [[M16 (wapen)|M16]], [[FAL]], [[Minimi]], [[Diemaco]]
 
Althans, dit is de theorie — afhankelijk van het ontwerp van het wapen en de huls is er kans dat de huls blijft klemmen in de kamer waardoor de schutter zich meer moeite moet getroostendoen om hem eruit te krijgen. Wat ook mogelijk is, bijvoorbeeld als gevolg van slechte fabricage of een klemmende huls, is dat de bodem van de huls afscheurt. In zo'n geval blijft het grootste deel in de kamer zitten, maar de schutter heeft dit niet door: probeert hij een nieuwe patroon te laden dan zal deze helemaal klem komen te zitten in de resten van de vorige,. en hetHet wapen onbruikbaaris zijndan onbruikbaar tot er tijd is voor onderhoud. Dit is voor sportschutters en in vredestijd vooral een irritatie, maar in oorlogstijd kan het een soldaat het leven kosten.
 
== Patroonaanduidingen ==
* Het kaliber van de loop gemeten over de trekken (groeven) - in Amerika.
* Het kaliber van de loop gemeten over de velden (de kleinste inwendige diameter) - in Europa.
Het resultaat is door deze drie manieren van meten verschillend (en dus niet om te rekenen) en.
danDe nogwaarden eenskunnen zijn uitgedrukt in [[millimeter]]s of [[inch]]es.
 
Het gevolg is dat militairen, [[schietsport|sportschutter]]s of [[jacht (activiteit)|jagers]] soms eenzelfde patroon gebruiken, doch met een verschillende kaliber aanduidingkaliberaanduiding. Wat in militaire kringen een 5,56 mm -patroon heet, is bij sportschutters bekend als .223 — maar 0,223  inch is 5,66  mm, niet 5,56. Echter is de werkelijke diameter van een 5.,56 -patroon vaak .224 - 5.69  mm.
 
=== Lengte ===
Omdat er veel patronen zijn met dezelfde diameter kogel, wordt in de [[metriek]]e aanduiding vaak ook de hulslengte vermeld, na een ×-teken. Dit is dus niet de volledige lengte van een patroon, maar alleen van de huls. 5,56×45  mm geeft bijvoorbeeld aan dat de huls van de 5,56  mm -patroon 45  mm lang is.
 
=== Rand ===
Ook worden soms letters toegevoegd om het soort rand aan de huls aan te geven (de rand is het uitstekende deel aan de voet van de huls, waar de haak van de afsluiter aan grijpt om de huls uit de kamer te kunnen trekken). Hier worden grofweg drie soorten onderscheiden: met rand, randloos, en met een halve rand. In het Engels heten deze ''rimmed'' (R), ''rimless'' en ''semi-rimless'' (SR); er is geen afkorting voor randloze patronen. Het verschil is dat bij een patroon met rand, deze rand buiten het lichaam van de huls steekt — met andere woorden: de rand heeft een grotere diameter dan de huls zelf. Bij een randloze huls is er (in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden) wel een rand, maar deze heeft dezelfde diameter als de huls; diadedie rand wordt eigenlijk gevormd door de groef die er net boven zit. Hulzen met een halve rand zitten tussen de andere twee in: de rand heeft een grotere diameter dan de rest van de huls, maar er is ook een groef net boven de rand.
 
=== Lading ===
Overige voorbeelden van patroonaanduidingen duiden bijvoorbeeld de gebruikte hoeveelheid kruit aan. Bijvoorbeeld de 45-70 Govt. Hierbij geeft het eerste deel de diameter van de kogel aan (.45") en het tweede deel de hoeveelheid kruit in de patroon (70 [[Grainsgrains]]). Dit geldt niet voor de 30-06, hierbij staat het eerste getal wel voor de kogeldiameter (.30") maar het tweede deel duidt het jaar aan waarin het leger de patroon in gebruik heeft genomen (1906).
 
=== Hulsvorm ===
* Plat
* Hol - Ook wel [[Dumdumkogel|dumdumkogel]] genoemd.
De kogel kan uit één of meerdere materialen bestaan, zoals aluminium, bismut, lood, plastic, staal, verarmd uranium, wolframwolfraam, om er enige te noemen. De kogel is soms een [[granaat (munitie)|granaat]], met brandsas, [[Lichtspoormunitie|lichtspoor]] of een explosieve lading. Ook zijn er vormen met een zwakke mantel (manchet of sabot genaamd) voor een goede passing in de loop, gevuld met een zeer harde kern van kleinere diameter voor een groot doordringingsvermogen. Al deze vormen hebben meest een paar letters als type aanduidingtypeaanduiding.
 
==Voorbeelden van patronen==
 
==Losse flodders==
[[bestand:7.9Blanks.jpg|thumb|right|200px|"losseLosse flodders"]]
Een patroon zonder een projectiel (dus enkel met een kruitlading) wordt meestal "losse patroon" of "'''losse flodder'''" genoemd (in het [[Engels]] ''blank'', wat letterlijk "blanco" betekent).
 
Om te voorkomen dat het kruit uit de losse patroon valt, wordt deze dichtgemaakt door hem toe te knijpen of door een afdekking van licht materiaal (vaak kurk, karton of hout) in de huls te plaatsen; beide breken open bij het lossen van het schot zodat de ontstane gassen van het verbrande kruit kunnen ontsnappen. De hulzen van sommige losse patronen worden deels van plastic gemaakt om zo op materiaalkosten te kunnen besparen. Bij dit type is de patroon voorzien van een schijnkogel die open breekt wanneer de patroon wordt afgeschoten.
 
Omdat er bij sommige losse patronen bij het afschieten toch deeltjes uit de loop kunnen komen, zoals onverbrand kruit of stukjes van de afdichting, moet ook hiermee voorzichtig worden omgegaan. Het is trouwens een goed principe dat men een vuurwapen nimmer op personen richt, ook als men zeker weet dat het wapen ongeladen is. Deze munitie wordt vooral gebruikt bij militaire oefeningen en automatische wapens die ermee moeten vuren worden voorzien van een [[mondingsstop]] die op het einde van de [[loop (vuurwapen)|loop]] wordt geplaatst. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat de gasdruk voldoende behouden blijft voor de (semi)automatische werking.
 
==Literatuur==
#*''Patronen,'' bydoor [[Jan Lenselink|J. Lenselink]], H.E. Wanting anden W.D. de Hek (Delfia Press BV, Rijswijk 1983).
#*''Small and Medium Caliber Military Cartridges,'' bydoor [[Jan Lenselink|J. Lenselink]] anden W.D. de Hek (Delfia Press BV, Rijswijk 1986).
 
{{Commonscat|Pistol and rifle cartridges}}

Navigatiemenu