Naaldhout: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
minus iw, Wikidata
Regel 23: Regel 23:
!Houtsoort !! Boom !! Wetenschappelijke naam    
!Houtsoort !! Boom !! Wetenschappelijke naam    
|-
|-
| [[Dennenhout|dennen]]
| [[Dennenhout|denen]]
| [[zilverspar]]
| [[zilverspar]]
| ''Abies''
| ''Abies''

Versie van 20 jan 2014 20:12

Hoewel cederhout behoorlijk hard is wordt het tot het zachthout gerekend.
Naaldhout (grenen): gezaagd hout
Geveld naaldhout voor de papierindustrie
Levend naaldhout: Grove den (Pinus sylvestris)

Naaldhout is hout dat afkomstig is van naaldbomen, Coniferae, horend tot de Gymnospermae, de naaktzadigen. Het wordt ook wel Zachthout genoemd, een anglicisme (Engels "softwood"). Naaldhout bevat vaak hars.

Hardheid en duurzaamheid

Gemiddeld is naaldhout aanmerkelijk zachter dan het gemiddelde loofhout. Binnen zachthout en binnen hardhout komt echter een grote variatie in hardheid voor. Zo is balsahout afkomstig van de loofboom Ochroma lagopus en dus hardhout, maar in werkelijkheid is balsahout zeer zacht, terwijl hout van de venijnboom (Taxus baccata) en de moerasden (Pinus palustris) veel harder is dan het hout van de meeste loofbomen.

Het verschil tussen zachthout en hardhout is ook gebaseerd op verschillen in de celstructuur. In zachthout komen geen houtvaten voor maar tracheïden voor het transport van water. Verder is zachthout in het algemeen makkelijk te zagen of te bewerken voor houtsnijwerk.

De hardheid van naaldhout hangt deels samen met de groeisnelheid. Zo is het hout van de grove den, het zogenaamde grenen, wanneer het afkomstig is uit gebieden met een gematigd klimaat zoals Nederland wat zachter dan wanneer het afkomstig is uit de Scandinavische landen waar het langzamer gegroeid is.

Hardheid en duurzaamheid zijn twee geheel verschillende dingen (zie duurzaamheidsklasse). Sommige naaldhoutsoorten zijn zeer duurzaam. In Nederland levert de lariks behoorlijk duurzaam hout. Het wordt onder andere gebruikt voor omheiningen, als bouwhout zowel binnen als buiten, en voor scheepsrompen.

Voorbeelden van naaldhout

De in Nederland meest gebruikte soorten naaldhout zijn vurenhout (afkomstig van de fijnspar) en grenenhout (afkomstig van de grove den). Ook wordt zachthout gebruikt voor het maken van Medium-Density Fibreboard (MDF).

Houtsoort Boom Wetenschappelijke naam    
denen zilverspar Abies
grenen of Noors grenen     grove den Pinus silvestris
lariks of lorken lariks Larix spp.
oregon douglas Pseudotsuga menziesii
vuren fijnspar Picea abies
ceder ceder Cedrus spp.
hemlock hemlockspar Tsuga spp.
parana pine
pin des landes Zeeden Pinus pinaster
pitch pine Pinus rigida
southern yellow pine Moerasden Pinus palustris

Ander gebruik

De term "naaldhout" wordt bij gelegenheid ook wel gebruikt voor een bos waarvan de samenstelling bestaat uit naaldbomen.

Pinetum

Een collectie (levende) naaldbomen noemt men een pinetum (naaldbomentuin), een vorm van een bomentuin (arboretum). Omdat het - anders dan de naam suggereert - om coniferen gaat, zou de naam "coniferentuin" nauwkeuriger zijn.