Natuurschoonwet: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Haagschebluf (overleg | bijdragen)
Herstel externe link
Haagschebluf (overleg | bijdragen)
ex link
Regel 26: Regel 26:
==Externe link==
==Externe link==
* [http://www.hetlnvloket.nl/onderwerpen/subsidie/dossiers/dossier/landgoed-als-natuurschoon Landgoed als Natuurschoon]
* [http://www.hetlnvloket.nl/onderwerpen/subsidie/dossiers/dossier/landgoed-als-natuurschoon Landgoed als Natuurschoon]
* [http://wetten.overheid.nl/BWBR0001939/geldigheidsdatum_17-01-2014/informatie Wet-en regelgeving]
{{Appendix}}
{{Appendix}}



Versie van 24 jan 2014 13:37

Ingang van een landgoed

De Natuurschoonwet 1928 is een Nederlandse belastingwet die fiscale voordelen biedt aan eigenaars, vruchtgebruikers en erfpachters van landgoederen. De wet is in 1928 in het leven geroepen met de bedoeling er voor te zorgen dat landgoederen in stand blijven. De wet kan ook van toepassing zijn op nieuw ontwikkelde landgoederen en met natuur gestoffeerde zaken als golfbanen.[1]

Voorwaarden

Een landgoed kan onder deze wet gerangschikt worden als een aaneengesloten gebied van minstens 5 ha omvat en voor minstens 30% uit bos of andere natuur bestaat.[2] Een historische buitenplaats kan worden gerangschikt als zij meer dan 1 ha. groot is.

Openstelling

Op een landgoed dat onder de Natuurschoonwet valt moet per ha bos 50 m wandelpad en per ha overig terrein 25 m wandelpad voor het publiek open staan. Dit wordt aangegeven met de bekende borden opengesteld.

Een opengesteld landgoed moet het gehele jaar elke dag van zonsopkomst tot zonsondergang toegankelijk zijn voor wandelaars. Onder voorwaarden mag een beperkte toegangsprijs worden gevraagd. De volgende regels mogen aan de bezoekers worden opgelegd:

  • Het is niet toegestaan zich buiten de wegen en paden te begeven.
  • Het is, onverminderd andere verbodsbepalingen in wetten of verordeningen, verboden bloemen, bladeren en vruchten te plukken of te vervoeren, takken af te snijden, bomen, struiken en andere gewassen te beschadigen, hout te sprokkelen, te zwemmen, vuur te maken, in droge tijd te roken, het wild of vogels te verontrusten, te vissen, orde en rust te verstoren, papier en ander afval achter te laten, alsmede loslopende honden bij zich te hebben.[3]

Belastingvoordelen

De belastingvoordelen moeten worden terugbetaald als een landgoed binnen 25 jaar ophoudt als zodanig te bestaan. Daarom blijven landgoederen vaak als zodanig bestaan nadat zij zijn aangekocht door Natuurmonumenten of Provinciale Landschappen.

De terugbetalingsverplichting geldt niet als het landgoed bij vererving wordt gesplitst en de delen elk worden gerangschikt. Ook is een gezamenlijke rangschikking in de vorm van een aanleun- of samenwerkrangschikking mogelijk.

Externe link