Consumentenprijsindex: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
22 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
WPCleaner v1.31 - Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee! - Indexering
k (Robot: Verplaatsing van 43 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q180687)
k (WPCleaner v1.31 - Link naar doorverwijspagina aangepast. Help mee! - Indexering)
De '''Consumentenprijsindex (CPI) ''' is een belangrijke maatstaf voor het meten van de gemiddelde prijsontwikkeling in [[Nederland]]. Het [[Centraal Bureau voor de Statistiek]] publiceert maandelijks informatie over de CPI. Er wordt in beknopte vorm beschreven wat consumentenprijsindexcijfers zijn, hoe ze worden vastgesteld, welke verschillende CPI-reeksen worden berekend en hoe ze worden toegepast in de praktijk.
 
De CPI geeft de prijsontwikkeling weer van goederen en diensten die Nederlandse huishoudens aanschaffen voor consumptie. Het wordt veel gebruikt door het bedrijfsleven en de overheid, onder andere bij loononderhandelingen, de [[indexering (economie)|indexering]] van huren en lijfrenten en voor de aanpassing van belastingtabellen. De [[inflatie]] wordt gemeten als de procentuele stijging van de CPI in een bepaalde periode ten opzichte van dezelfde periode van het voorgaande jaar.
 
De consumentenprijsindex heeft betrekking op goederen en diensten die in [[Nederland]] door een gemiddeld huishouden in een basisjaar voor consumptie zijn aangeschaft. Het pakket goederen en diensten wat gebruikt wordt voor het meten van de prijsontwikkeling wordt ook wel (boodschappen)mandje genoemd. Inhoud van dit mandje bestaat onder andere uit voedingsmiddelen, duurzame consumptiegoederen, huur, school en collegegeld, energiekosten, onroerendzaakbelasting en motorrijtuigenbelasting. Wat niet meetelt bij de berekening van de CPI zijn de inkomstenbelasting en sociale premies.
42.958

bewerkingen

Navigatiemenu