Stengelloze silene: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
991 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
De [[bloem (plant)|bloem]]en zijn 1,5-2,5 cm breed: elke bloem staat op een eigen steeltje en heeft vijf [[kroonblad|kroonblaadjes]]. De [[kelkblad]]eren zijn vergroeid tot een buis. De stengel is dichtbezet met lijnvormige [[blad]]eren. De plant bloeit van mei tot september en wordt maximaal 5 cm hoog.
 
 
==Voorkomen==
Stengelloze silene
De plant leeft in de gebergtes van [[Midden-Europa]] (meer bepaald in de [[Alpen]], de [[Apennijnen]] en de [[Pyreneeën]]) op een hoogte tussen 1500 en 3600 m en in [[Noord-Europa]]. De stengelloze silene is [[kalk]]minnend en verkiest bovendien bodems met een losse structuur, zoals [[lawine]]puin, maar ook op hogergelegen alpenweiden kan hij gezien worden.
 
Silene acaulis
 
Plant vormt compacte, rondlopende, vaak kussenvormige pollen met uitstekende scheuten en kortgesteelde bloemen. Bloemkroon met vrije kroonblaadjes, roodachtig tot roze, 8 – 10 mm. breed. Kroonblaadjes stomp of ietsje ingekeept. Bloemkelk vergroeid-kelkbladig, klokvormig, met vijf korte ronde lobben, roodachtig van boven, groen van onderen. Tien meeldraden. Eén 3-stijlige stamper; vrucht een cilindrische doosvrucht. Bladeren in rozetten, lijnvormig, 5 – 15 mm. lang en, 1 – 2 mm. breed, scherp gepunt met kleine tanden of haren aan de bladrand. Hoogte: De pollen zijn vaak 15 – 40 cm. overdwars bij een hoogte van 5 – 10 cm. Habitat: Zandige of kiezelzandige doorgaans droge bodem, op het zuiden geëxponeerde hellingen rotsrichels, arme weidegronden. Zeer algemeen. Lijkt op: Purperen steenbreek : de Stengelloze silene onderscheidt zich door haar langere en lijnvormigere bladeren en haar kussenvorm; de bladeren hebben geen eindstandige witte klier zoals de Purperen steenbreek. Bloeitijd: Mei – juni. IJslands: Lambagras (Anjerfamilie) – De ronde pollen van de Stengelloze silene zijn bijzonder en markeren met hun roze bloemen de geërodeerde heuvels in de lente. Een diepgewortelde penwortel steekt vanaf het midden van de pol naar beneden. Vroeger werd ze in tijden van hongersnood gebruikt als voedsel.
 
==Bijzonderheden==
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu

Persoonlijke instellingen

Naamruimten

Varianten