Basidiospore: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Capaccio (overleg | bijdragen)
k →‎Referenties: linkfix met AWB
LeRoc (overleg | bijdragen)
kiemopening - link
Regel 7: Regel 7:


== Algemene structuur en vorm ==
== Algemene structuur en vorm ==
Basidiosporen worden in het algemeen gekenmerkt door een aanhangsel, het navelaanhangsel, aan de buitenkant. Op deze plaats zat de spore vast op het basidie. Het aanhangsel is bij sommige basidiospore zeer duidelijk te zien, maar veel minder duidelijk bij anderen. Een [[apicaal|apicale]] kiemopening kan ook te zien zijn. Vele basidiosporen hebben een asymmetrische vorm door de plaats van ontwikkeling op het basidie. Basidiosporen zijn enkelcellig (zonder tussenschotten) en kunnen rond tot [[ovaal]], [[ellipsoïde]] of cilindrisch van vorm zijn. De oppervlakte van de spore kan vrij glad of met structuren bedekt zijn.
Basidiosporen worden in het algemeen gekenmerkt door een aanhangsel, het navelaanhangsel, aan de buitenkant. Op deze plaats zat de spore vast op het basidie. Het aanhangsel is bij sommige basidiospore zeer duidelijk te zien, maar veel minder duidelijk bij anderen. Een [[apicaal|apicale]] [[kiemopening]] kan ook te zien zijn. Vele basidiosporen hebben een asymmetrische vorm door de plaats van ontwikkeling op het basidie. Basidiosporen zijn enkelcellig (zonder tussenschotten) en kunnen rond tot [[ovaal]], [[ellipsoïde]] of cilindrisch van vorm zijn. De oppervlakte van de spore kan vrij glad of met structuren bedekt zijn.


== Referenties ==
== Referenties ==

Versie van 30 jan 2014 18:02

Basidiosporen van champignon (Rasterelektronenmicroscopische-opname)
Bestand:Basidio gota hilar.gif
Basidium met basidiosporen, sterigma en vochtdruppel (hilar droplet) uit navelaanhangsel
Basidiospore van Melampsora larici-populina op populier

Een basidiospore is een reproductieve schimmelspore van de Basidiomycetes, die gevormd wordt door een basidie (basidium). Basidiosporen hebben een haploïde kern als gevolg van de meiose. De meeste basidiosporen worden weggeslingerd en heten daarom ballistosporen. De sporen komen vrij gedurende perioden met hoge luchtvochtigheid. 's Nachts en in de ochtendschemering komen gewoonlijk de meeste sporen vrij.

Als basidiosporen op een geschikte ondergrond terecht komen, kiemen ze en vormen ze schimmeldraden. De schimmeldraden groeien van de spore af en vormen zo een steeds groter wordende cirkel van mycelium. Sommige basidiosporen vormen kleine sporen in plaats van schimmeldraden.

Algemene structuur en vorm

Basidiosporen worden in het algemeen gekenmerkt door een aanhangsel, het navelaanhangsel, aan de buitenkant. Op deze plaats zat de spore vast op het basidie. Het aanhangsel is bij sommige basidiospore zeer duidelijk te zien, maar veel minder duidelijk bij anderen. Een apicale kiemopening kan ook te zien zijn. Vele basidiosporen hebben een asymmetrische vorm door de plaats van ontwikkeling op het basidie. Basidiosporen zijn enkelcellig (zonder tussenschotten) en kunnen rond tot ovaal, ellipsoïde of cilindrisch van vorm zijn. De oppervlakte van de spore kan vrij glad of met structuren bedekt zijn.

Referenties