Hindoekoesj: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
kGeen bewerkingssamenvatting
→‎Naam: imperatief, geen 3e persoon ev.
Regel 28: Regel 28:
Het gebergte vormt een grens tussen Centraal-Azië en Zuid-Azië.
Het gebergte vormt een grens tussen Centraal-Azië en Zuid-Azië.
==Naam==
==Naam==
Hindoekoesj ([[Perzisch]]: ''هندوکش'') betekent in het Perzisch 'Doodt de hindoe', een herinnering van de tijd wanneer [[India|Indische]] slaven die naar Centraal-Azië en [[Zuidwest-Azië]] werden gebracht dood gingen door de koude weersomstandigheden.
Hindoekoesj ([[Perzisch]]: ''هندوکش'') betekent in het Perzisch 'Dood de hindoe', een herinnering van de tijd wanneer [[India|Indische]] slaven die naar Centraal-Azië en [[Zuidwest-Azië]] werden gebracht dood gingen door de koude weersomstandigheden.


==Hoogste toppen==
==Hoogste toppen==

Versie van 2 feb 2014 23:28

Hindoekoesj
Hoogste punt Tirich Mir (7699 m)
Lengte 800 km
Breedte 350 km
Locatie Noordoost Afghanistan
Coördinaten 36° 15′ NB, 71° 51′ OL
Onderdeel van Westelijke uitloper van de Himalaya
Hindoekoesj (Afghanistan)
Hindoekoesj
Foto's
Hindoekoesj
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Hindoekoesj (Perzisch: هندوکش, Hindi: हिन्दु कुश) is een gebergte in Centraal-Azië dat zich bevindt in het noord-oosten van Afghanistan (provincie Badachsjan) en het noorden van Pakistan. De hoogste top is de Tirich Mir (7699 meter). In het noorden komen veel gletsjers voor. Het gebergte vormt een grens tussen Centraal-Azië en Zuid-Azië.

Naam

Hindoekoesj (Perzisch: هندوکش) betekent in het Perzisch 'Dood de hindoe', een herinnering van de tijd wanneer Indische slaven die naar Centraal-Azië en Zuidwest-Azië werden gebracht dood gingen door de koude weersomstandigheden.

Hoogste toppen

De hoogste toppen zijn de:

In 1978 behoorden drie Nederlandse alpinisten, onder wie Ronald Naar, tot de laatsten die in de Afghaanse Hindoekoesj hebben geklommen. Sindsdien zou er door de Afghaanse Oorlog (1979-1989), het regime van de Taliban en vervolgens de hernieuwde oorlog in Afghanistan geen bergbeklimmer meer zijn geweest.

Externe link