Stoptonend sein: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1.045 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
Belgisch en Engels jargon toegevoegd (Engels ook, omdat dit in de literatuur ook gebruikt wordt)
(redactie; +paragraaf over P-seinen toegevoegd; links bijgewerkt)
(Belgisch en Engels jargon toegevoegd (Engels ook, omdat dit in de literatuur ook gebruikt wordt))
[[File:Dwergsein.jpg|miniatuur|right|Alt=Stoptonend dwergsein bij station Obdam|Stoptonend sein, hier een laag geplaatst sein (dwergsein) bij [[station Obdam]]]]Een '''stoptonend sein''' (STS) is een Nederlandse term voor een [[spoorwegsein]] dat aan de [[treinbestuurder|bestuurder]] vanof een [[trein]]machinist aangeeft dat hij een bepaald punt niet mag passeren. In België spreekt men wel van een '''gesloten sein'''.
 
Het stoptonendstoptonende sein kan een rood [[Spoorwegsein#Lichtseinen|lichtsein]] zijn, maar het kan ook een bord of een vlag zijn. Als iemand naar de trein zwaait, kennelijk om de machinist voor gevaar te waarschuwen, geldt dat ook als een stoptonend sein.<ref>Alle Nederlandse spoorwegseinen staan in [http://www.saferail.nl/NLW/NLWDOCS/RSV-bijlage04_Seinreglement_geintegreerde%20versie%20per%2001.12.2012.pdf bijlage 4 van de Regeling spoorverkeer]. Zie hoofdstuk 6 voor een beschrijving borden die stopopdrachten geven. In de hoofdstukken 8 en 13 staan ook nog enkele seinen die stopopdrachten geven.</ref>
 
==STS-passage==
Een '''STS-passage''' is jargon in de spoorwegwereld voor het ongeoorloofd passeren van een stoptonend sein of een gesloten sein. De veelgebruikte Engelse term is SPAD (signal passed at danger).
Een '''STS-passage'''Er is jargon in de spoorwegwereld voor het ongeoorloofd passeren van een stoptonend sein. In de railsector wordt in het taalgebruik het onderscheid tussen een terechte /ofwel geoorloofde STS-passage (met toestemming van de verkeersleiding, nadat deze ervoor heeft gezorgd dat dit veilig is)passages en een onterechte /ofwel niet geoorloofdeongeoorloofde STS-passagepassages. Dit onderscheid niet altijd expliciet gemaakt. MenAls men spreekt in het algemeen over een STS-passage, endan bedoelt men daar demeestal onterechteeen ongeoorloofde STS-passage mee. Verder is er nog de technische STS-passage: doorBij een wissel- of seinstoring zet het beveiligingssysteem het sein plotseling op rood, omdat het ontwerp van de beveiligingssysteem [[fail-safe]]systeem hetis, seinwat plotselingbetekent dat bij storingen seinen automatisch op rood (gaan. Men spreekt dan van een 'afgevallen sein)'. DeEen machinist zalkan de trein danniet hardmeer remmendvóór het afgevallen sein tot stilstand brengen, maarbehalve kanals daarbijhij nogvan welgrote hetafstand rodekan waarnemen dat het sein passerenafviel. Er is dan geen gevaar voor botsingen of ontsporingen, doordatomdat de betrokken trein een veilige [[rijweg]] had.
 
Een onterechteongeoorloofde STS-passage (2007-2011: 1007 maal) kan tot gevolg hebben: een aanrijding met een andere trein (2007-2011: 15 maal), een aanrijding met verkeer op een [[overweg]] (2007-2011: 28 maal een open overweg bereden) of met baanwerkers (2007-2011: niet voorgekomen), bij een open brug te water raken van de trein (2007-2011: niet voorgekomen), het [[openrijden]] (en daarmee mogelijk beschadigen) van een wissel (2007-2011: 107 maal beschadiging) of het [[ontsporen]] (2007-2011: drie maal zonder botsing).
 
Bij het [[treinongeval bij Amsterdam Westerpark]] in 2012 was er voor het eerst in 24 jaar een dode onder de reizigers door een STS-passage.
 
==Geoorloofde passages van stoptonende seinen==
[[File:Kokarde.svg|miniatuur|upright=0.8|links|Alt=Kokarde|Kokarde, in België onder sommige lichtseinen geplaatst bord dat aangeeft dat het op zicht voorbijgereden mag worden als het sein rood licht uitstraalt]][[File:AanduidingPSein(291c).svg|miniatuur|upright=0.7|rechts|Alt=Bord met P|Bord met de aanduiding P, in Nederland onder sommige lichtseinen geplaatst bord dat aangeeft dat het op zicht voorbijgereden mag worden als het sein rood licht uitstraalt]]Als gevolg van een storing kan het zijn dat één of zelfs meer opeenvolgende seinen een rood licht blijven uitstralen. Om de treindienst niet te veel te ontregelen zijn er regels om in dit soort gevallen treinen toch (langzaam) te kunnen laten rijden.
 
In Nederland wordt er bij deze regels een belangrijk onderscheid gemaakt tussen '''permissieve''' lichtseinen en andere lichtseinen. Permissieve seinen zijn voorzien van een bord waarop de letter P is afgebeeld, en worden P-seinen genoemd. Een P-sein mag gepasseerd worden als de [[treindienstleider]] daar toestemming voor geeft. Die toestemming geldt dan ook alle volgende P-seinen die een rood licht uitstralen. WelDe machinist of treinbestuurder moet dan 'op zicht' rijden, wat betekent dat hij moet kunnen stoppen binnen de afstand waarop de spoorbaan is te overzien, en hij moet er rekening mee moet houden dat bewaakte spoorwegovergangen niet of niet goed functioneren. Als geen contact met de treindienstleider gelegd kan worden mag de trein tóch doorrijden.<ref>Een dergelijke regeling is in veel andere landen van toepassing, zo ook in België. In de Verenigde Staten, waar de betekenis van seinen overigens per spoorwegmaatschappij verschilt, wordt de betekenis van een rood sein vaak omschreven als 'stop and proceed'. Ook in dit land moet dan op zicht gereden worden.</ref> P-seinen worden alleen toegepast bij [[blokstelsel]]s.
Als geen contact met de treindienstleider gelegd kan worden mag de trein tóch doorrijden.
 
Seinen die geen P-sein zijn, staan soms vóór een bijzonder gevaarpunt, bijvoorbeeld een wissel of een beweegbare brug. Seinen die voor een bijzonder gevaarpunt staan zijn met een apart bord gemarkeerd. Als een spoorwegsein geen P-sein is mag de [[treinbestuurder]] of machinist deze alléén passeren als hij van de treindienstleider een '''aanwijzing stoptonend sein''' krijgt. Ook dan moet hij 'op zicht' rijden.<ref>[http://wetten.overheid.nl/BWBR0017707/#Hoofdstuk4_6_Artikel33 Regeling Spoorverkeer], artikel 33.</ref>
{{Clearboth}}
 
====Borden die onder lichtseinen geplaatst kunnen zijn====
<gallery widths="220px">
Bestand:Kokarde.svg|Kokarde. Dit bord geeft aan dat het lichtsein langzaam voorbijgereden mag worden als het sein rood licht uitstraalt. Zie bovenstaande tekst voor meer uitleg. Wordt gebruikt in België.
Bestand:AanduidingPSein(291c).svg|Bord met P. Dit bord geeft aan dat het lichtsein een 'permissief sein' is. Zie bovenstaande tekst voor meer uitleg. Wordt gebruikt in Nederland.
Bestand:AanduidingBijzonderGevaarpunt(251).svg|Bord dat aangeeft dat achter dit lichtsein een bijzonder gevaarpunt ligt, bijvoorbeeld een wissel. Wordt gebruikt in Nederland.
</gallery>
{{Clearboth}}
==Zie ook==
*[[Spoorwegsein]]
6.630

bewerkingen

Navigatiemenu