Meten: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
941 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (Wijzigingen door 213.127.139.147 (Overleg) hersteld tot de laatste versie door Addbot)
[[Bestand:water_temperature_amp_oil_pressure.jpg|right|thumb|100px|Diverse meters]]
'''Meten''' in strikte zin is de vergelijking van een ''grootheid'' met een relevante ''[[eenheid (algemeen)|eenheid]]''. Anders gezegd is een meting het vertalen van een waarneming naar een getal met behulp van een meetinstrument. Meting is niet beperkt tot [[natuurkunde|natuurkundige]] [[Natuurkundige grootheid|grootheden]], maar strekt zich uit tot deeen kwantificatiebeschrijving van bijna al het denkbare. Voorbeelden van meting zijn het bepalen van onzekerheid, het vertrouwen van de consument en prijsstijging van ijsjes in de zomer. Het resultaat wordt voor kwantitatieve in een getalwaarde uitgedrukt. Kwalitatieve waarnemingen zeggen iets over de aard van een variabele.:
- afstand met een liniaal, maar ook met driehoeksmetingen of door te meten hoe lang iets met bekende snelheid onderweg is.
- temperatuur met een thermometer
- gewicht met behulp van een weegschaal
- consumentenvertrouwen met behulp van een vragenlijst
- het gemiddelde inkomen met behulp van een vragenlijst of door data op te vragen bij banken en/of werkgevers.
- prijsstijging van producten door biedprijzen met elkaar te vergelijken binnen een bepaald tijdsbestek.
- iemands gemoedstoestand met behulp van een vragenlijst
 
Bij kwantitatieve metingen wordt het resultaat in een getalwaarde uitgedrukt. Bij kwantitatieve metingen is er altijd sprake van een meetinstrument of een vooraf afgesproken schaalverdeling. Kwalitatieve waarnemingen zeggen iets over de aard van een variabele. Kwalitatieve metingen zijn meestal directe waarnemingen met een interpretatie door de waarnemer. Kwalitatieve metingen worden gedaan als er geen betrouwbare kwantificatie mogelijk is, of wanneer kwantificatie te kostbaar of te tijdrovend is en de nauwkeurigheid minder belangrijk is.
 
== Hulpmiddelen ==
358

bewerkingen

Navigatiemenu