Neusamandel: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
141 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
[[Bestand:Gray994-adenoid.png|miniatuur|Neusamandel op de overgang van neus en keel]]
De '''farynxtonsil''', '''tonsilla pharyngica''',<ref name="Kopsch">Kopsch, F. (1941). ''Die Nomina anatomica des Jahres 1895 (B.N.A.) nach der Buchstabenreihe geordnet und gegenübergestellt den Nomina anatomica des Jahres 1935 (I.N.A.)'' (3. uitgave). Leipzig: Georg Thieme Verlag.</ref> '''neusamandel'''<ref name="Coëlho1965">Kloosterhuis, G. (1965). ''Praktisch verklarend zakwoordenboek der geneeskunde'' (9de druk). Den Haag: Van Goor Zonen.</ref> of '''adenoïd''' is een van de vier [[amandel (klier)|amandelklieren]] bevindt zich aan de achterzijdeachterwand van de bovenzijde van de [[neus-keelholte.]], Dehet neusamandelgedeelte speelt,net evenalsachter de [[keelamandelneusholte]]en (tonsillen), een rol in hetde [[immuunsysteemnasofarynx]], met name bij jonge kinderen). Vanaf een leeftijd van ongeveer acht jaar neemt de grootte van de neusamandel af.
 
De neusamandel speelt, evenals de [[keelamandel]]en (tonsillen), een rol in het [[immuunsysteem]], met name bij jonge kinderen.
 
Vanaf een leeftijd van ongeveer acht jaar neemt de grootte van de neusamandel af.
 
Vanwege de ligging is de neusamandel een van de eerste delen van het [[lymfevatenstelsel]] die in aanraking komen met [[infectie|infecterende]] [[bacterie|bacteriën]]. Als er meer bacteriën binnenkomen dan de neus- en keelamandelen aankunnen, kunnen de amandelen ontstoken raken. Ze zijn dan rood en opgezwollen en kunnen ziekteverschijnselen veroorzaken. Afhankelijk van de aard, de ernst en de frequentie van de klachten kan dan overgegaan worden tot het [[chirurgie|chirurgisch]] verwijderen van het verdikte gedeelte van de neusamandel (''[[adenotomie]]'') en/of de keelamandelen (''[[tonsillectomie]]'').

Navigatiemenu