Jakob Bernoulli: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
2 bytes verwijderd ,  8 jaar geleden
k
doorverwijzing
(uitspraak aangepast aan schrijfwijze, voor rechtvaardiging zie b.v. Bernoulli-familie in Engelse wikipedia)
k (doorverwijzing)
Hij legde de grondslag voor de [[variatierekening]], bestudeerde de [[differentiaalrekening]] en de [[integraalrekening]] en was met Leibniz de grondlegger van de theorie van de [[differentiaalvergelijking]]. Ook hield hij zich bezig met [[kansrekening]]. Hij voerde de term [[integraal]] in, en de [[Bernoulli-getal]]len zijn naar hem genoemd.
 
Jacob Bernoulli is het meest bekend geworden door zijn werk ''[[Ars Conjectandi]]'', dat acht jaar na zijn dood in 1713 door zijn neef Nicholas werd gepubliceerd. In dit werk beschreef hij de bekende resultaten in de [[kansberekeningkansrekening|waarschijnlijkheid]] en de enumeratie-theorie, waarbij hij vaak alternatieve [[bewijs (wiskunde)|bewijzen]] gaf voor bekende resultaten. Dit werk omvat ook de toepassing van kanstheorie, de [[kansspel]]len en de invoering van de stelling die bekend staat als de [[wet van de grote getallen]]. De termen [[Bernoulli-experiment]] en [[Bernoulli-getal]]len vloeien voort uit dit werk.
 
Bernoulli koos voor zijn [[grafsteen]] een afbeelding van een [[logaritmische spiraal]] en het motto ''eadem mutata resurgo'' ''("veranderd en nog dezelfde, zal ik opnieuw opstaan")''. De door de [[steenhouwer]]s daadwerkelijk uitgevoerde spiraal was echter geen logaritmische maar een [[archimedes-spiraal]].<ref>[http://www-gap.dcs.st-and.ac.uk/~history/Biographies/Bernoulli_Jacob.html biografie Bernoulli] op website School of Mathematics and Statistics [[University of St Andrews]], Schotland</ref>

Navigatiemenu