Protagoras (filosoof): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geen verandering in de grootte ,  7 jaar geleden
taal
(taal)
| website =
}}
'''Protagoras van [[Abdera]]''' ([[Grieks]]: Πρωταγόρας) (± 490-420 v.Chr.) was een van de eerste [[Griekse]] [[Sofistiek|sofisten]] en behoorde tot de [[Presocratische filosofie|Presocratenpresocratici]].
== Grondstellingen ==
Zijn beroemdste grondstellingen waren:
 
== Verdienste ==
Protagoras wordt tot de invloedrijkste en scherpzinnigste sofisten gerekend. Hij trad op als professioneel docent, en genoot een grote bekendheid. Hij was de enige Griekse filosoof die een fundering voor de Atheense [[democratie]] gaf. Hij meende in tegenstelling tot Plato dat politieke deskundigheid als talent in gelijke mate over alle mensen verdeeld was: ''"Toen [[Zeus]] zich met de mens bezighield, gaf hij aan elk van hen een welbepaalde deskundigheid, maar de politieke kennis werd gelijkmatig over iedereen verdeeld"''. Dit laat Plato hem zeggen in de naar hem genoemde dialoog ''Protagoras''. Om die reden streefde Protagoras ernaar zijn leerlingen vanaf jonge leeftijd raad (Grieks: "''euboulia''") bij te brengen die hen in staat stelde te functioneren in thede Atheense democratie.
 
Protagoras hield zich ook bezig met [[grammatica]] en literaire kritiek: een papyrus-fragment uit de 1e eeuw na Chr. citeert een interpretatie van hem van een [[Ilias]]-fragment.
Anonieme gebruiker

Navigatiemenu