KWF Kankerbestrijding: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Regel 18: Regel 18:


'''KWF Kankerbestrijding''' is een [[Nederland]]se [[stichting]] die zich inzet voor bestrijding van [[kanker]] door middel van [[wetenschappelijk onderzoek]], voorlichting, patiëntenondersteuning en fondsenwerving. Dat gebeurt samen met vrijwilligers, donateurs, patiënten, artsen en onderzoekers. De officiële naam van de stichting is ''Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding''. Sinds november 2003 werkt de stichting onder de naam KWF Kankerbestrijding.
'''KWF Kankerbestrijding''' is een [[Nederland]]se [[stichting]] die zich inzet voor bestrijding van [[kanker]] door middel van [[wetenschappelijk onderzoek]], voorlichting, patiëntenondersteuning en fondsenwerving. Dat gebeurt samen met vrijwilligers, donateurs, patiënten, artsen en onderzoekers. De officiële naam van de stichting is ''Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding''. Sinds november 2003 werkt de stichting onder de naam KWF Kankerbestrijding.

==Oprichting==
KWF Kankerbestrijding werd opgericht in [[1949]]. Hare Majesteit Koningin [[Wilhelmina der Nederlanden|Wilhelmina]] ontving bij haar Gouden Regeringsjubileum in 1948 een 'Nationaal Geschenk'. Zij besloot dit bedrag van ruim twee miljoen gulden (omgerekend naar de waarde van 2011 ruim acht miljoen euro) te bestemmen voor de bestrijding van kanker.

In maart 1949 is de ''[[Stichting]] Koningin Wilhelmina Fonds'' opgericht om dit geld te beheren. In dezelfde maand richtte een groep Amsterdamse notabelen de ''Vereniging tot Steun aan het Koningin Wilhelmina Fonds'' op om geld in te zamelen zodat de Stichting, ook als het Nationaal Geschenk op zou zijn, zijn werk zou kunnen voortzetten. Op 1 juni 2007 zijn de Vereniging en de Stichting gefuseerd tot één organisatie, onder leiding van een Stichtingsbestuur.


==Fondsen==
==Fondsen==

Versie van 7 mrt 2014 11:01

KWF Kankerbestrijding
Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding
Motto Iedereen verdient een morgen.
Doel Minder kanker, meer genezing en een betere kwaliteit van leven voor kankerpatiënten.
Opgericht 1949
Zetel Amsterdam, Noord-Holland,
Nederland
Personen
Oprichter Koningin Wilhelmina
Voorzitter Harm Bruins Slot
Directeur Michel Rudolphie
Website

KWF Kankerbestrijding is een Nederlandse stichting die zich inzet voor bestrijding van kanker door middel van wetenschappelijk onderzoek, voorlichting, patiëntenondersteuning en fondsenwerving. Dat gebeurt samen met vrijwilligers, donateurs, patiënten, artsen en onderzoekers. De officiële naam van de stichting is Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding. Sinds november 2003 werkt de stichting onder de naam KWF Kankerbestrijding.

Fondsen

KWF Kankerbestrijding ontvangt geen geld van de overheid. De jaarlijkse huis-aan-huiscollecte is een belangrijke inkomstenbron. Daarnaast ontvangt de stichting donaties van ruim 800.000 vaste gevers en loterijdeelnemers en van ongeveer 20.000 bedrijven. KWF Kankerbestrijding deelt mee in de opbrengst van diverse landelijke loterijen en heeft daarnaast zijn eigen seizoensloterijen. Ruim 40% van zijn inkomsten verkrijgt de stichting uit nalatenschappen.

De stichting heeft, verspreid over Nederland, ruim 1600 afdelingen. Daarnaast organiseren honderden particulieren jaarlijks acties ten bate van KWF Kankerbestrijding. Enkele bekende acties zijn de Alpe d'HuZes, Ride for the Roses en regionale bijeenkomsten onder de titel SamenLoop voor Hoop. In 1949 werd ruim 64.000 gulden opgehaald, in 2008 zamelde KWF Kankerbestrijding in totaal 99 miljoen euro in.

Fight cancer

Fight cancer is het jongerenlabel van de stichting waarmee vooral jongeren bij de doelstellingen en werkzaamheden worden betrokken. Van deze dochterstichting kan men donateur worden. Fight cancer heeft vier ambassadeurs: Aram van der Rest, Dennis van der Geest, Gigi Ravelli en Jolanda van den Berg. Fight cancer financiert, als onderdeel van KWF Kankerbestrijding, met 80% van alle inkomsten wetenschappelijk kankeronderzoek. 20% van de inkomsten gaat naar patiëntenvoorlichting en -ondersteuning. Fight cancer heeft net als KWF Kankerbestrijding het CBF keurmerk.

Besteding

80% van het budget van KWF Kankerbestrijding gaat naar wetenschappelijk onderzoek. KWF Kankerbestrijding doet zelf geen onderzoek, maar financiert onderzoek van wetenschappers verbonden aan universiteiten en andere onderzoeksinstellingen. KWF Kankerbestrijding financiert ongeveer 50% van het kankeronderzoek in Nederland, het overige deel financiert de overheid. Op dit moment investeert KWF Kankerbestrijding in ongeveer 350 onderzoeksprojecten. In 2008 besteedde het KWF 54 miljoen euro aan onderzoek en opleiding van onderzoekers.

De kennis over het ontstaan en de behandeling van kanker vormt ook de basis voor de voorlichting die KWF Kankerbestrijding geeft aan patiënten en het algemene publiek. In 2008 besteedde de stichting 17 miljoen euro aan voorlichting en patiëntenondersteuning (20% van het budget).