Mardi Gras (feest): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Edwinb (overleg | bijdragen)
sp/link
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:MGD08ToastPurpleGreenGoldDrums.jpg|thumb|Mardi Gras in [[New Orleans (stad)|New Orleans]]]]
[[Bestand:MGD08ToastPurpleGreenGoldDrums.jpg|thumb|Mardi Gras in [[New Orleans (stad)|New Orleans]]]]
Het Franse '''Mardi Gras''' ([[Internationaal Fonetisch Alfabet|IPA: [ˈmɑrdiɡrɑː]]]<ref>N.B. niet IPA: [ˈmɑrdiɡrɛz]</ref>), letterlijk vertaald als Vette Dinsdag, is de dag voor [[aswoensdag]]. In het Nederlands spreken we echter over [[Vastenavond]]. De betekenis gaat terug tot in de tijd dat er geen bewaarmogelijkheden waren voor de voedingswaren enerzijds, en de aanvang van de vastentijd op Aswoensdag anderzijds : al het eten dat de winter had overleefd moest opgegeten worden tot iedereen vet genoeg was om de periode te kunnen overbruggen tot de nieuwe lente met nieuwe gewassen. Vandaag is het ook een verkleedfeest en een paradefeest, dat in diverse steden in de wereld wordt gehouden, onder andere in [[Binche]] (Henegouwen) en in [[New Orleans (stad)|New Orleans]] ([[Louisiana (staat)|Louisiana]], VS), meestal als climax van een drie dagen durend carnavalsfeest.
Het Franse '''Mardi Gras''' ([[Internationaal Fonetisch Alfabet|IPA: [ˈmɑrdiɡrɑː]]]<ref>N.B. niet IPA: [ˈmɑrdiɡrɛz]</ref>), letterlijk vertaald als Vette Dinsdag, is de dag voor [[Aswoensdag]]. In het Nederlands spreken we echter over [[Vastenavond]]. De betekenis gaat terug tot in de tijd dat er geen bewaarmogelijkheden waren voor de voedingswaren enerzijds, en de aanvang van de vastentijd op Aswoensdag anderzijds; al het eten dat de winter had overleefd moest opgegeten worden tot iedereen vet genoeg was om de periode te kunnen overbruggen tot de nieuwe lente met nieuwe gewassen. Vandaag is het ook een verkleedfeest en een paradefeest, dat in diverse steden in de wereld wordt gehouden, onder andere in [[Binche]] (Henegouwen) en in [[New Orleans (stad)|New Orleans]] ([[Louisiana (staat)|Louisiana]], VS), meestal als climax van een drie dagen durend carnavalsfeest.


== Mardi Gras in New Orleans ==
== Mardi Gras in New Orleans ==
Veel gebruikte kleuren zijn paars en groen en goud. Het is de gewoonte om [[kraal (sieraad)|kralen]] naar elkaar toe te werpen. Men vraagt er zelfs om. "Throw me something" is een veelgehoorde kreet.
Veel gebruikte kleuren zijn paars en groen en goud. Het is de gewoonte om [[Kraal (versiering)|kralen]] naar elkaar toe te werpen. Men vraagt er zelfs om. "Throw me something" is een veelgehoorde kreet.


=== Flashen ===
=== Flashen ===

Versie van 8 mrt 2014 08:57

Mardi Gras in New Orleans

Het Franse Mardi Gras (IPA: [ˈmɑrdiɡrɑː][1]), letterlijk vertaald als Vette Dinsdag, is de dag voor Aswoensdag. In het Nederlands spreken we echter over Vastenavond. De betekenis gaat terug tot in de tijd dat er geen bewaarmogelijkheden waren voor de voedingswaren enerzijds, en de aanvang van de vastentijd op Aswoensdag anderzijds; al het eten dat de winter had overleefd moest opgegeten worden tot iedereen vet genoeg was om de periode te kunnen overbruggen tot de nieuwe lente met nieuwe gewassen. Vandaag is het ook een verkleedfeest en een paradefeest, dat in diverse steden in de wereld wordt gehouden, onder andere in Binche (Henegouwen) en in New Orleans (Louisiana, VS), meestal als climax van een drie dagen durend carnavalsfeest.

Mardi Gras in New Orleans

Veel gebruikte kleuren zijn paars en groen en goud. Het is de gewoonte om kralen naar elkaar toe te werpen. Men vraagt er zelfs om. "Throw me something" is een veelgehoorde kreet.

Flashen

Mardi Gras straatmaskers, 1910
Een pop voor in de optocht

De gekte om zo veel mogelijk spulletjes te verzamelen heeft ertoe geleid dat vrouwen hun borsten ontbloten om iets te krijgen.

De kreet "Show me your tits" is dan ook vaak te horen in Bourbon street in de Franse wijk. Op vele andere plaatsen in de stad is het zogenaamde "flashen" verboden. Het feest is heel populair in Amerika.

Cultuur

Mardi Gras is een dankbaar begrip in de Amerikaanse pop-cultuur. Zo had Creedence Clearwater Revival een album vernoemd naar het festival, heeft de band Electric Light Orchestra een verwijzing naar het festival in hun nummer Across the Border en is het de eindbestemming in de roadmovie Easy Rider. Traditioneel wordt er Southern Comfort gedronken tijdens Mardi Gras, het merk is onlosmakelijk met de streek Louisiana verbonden. In Nederland werd op 21 en 28 februari 2009 een Mardi Gras feest georganiseerd.

Zie de categorie Mardi Gras van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.