Eerste Bulgaarse Rijk: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte verwijderd ,  8 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Geen bewerkingssamenvatting
Het '''Eerste Bulgaarse Rijk''' ([[Bulgaars]]: Първo Българско царство, ''Părvo Bălgarsko Tsarstvo'') was van 632 tot 1018 een staat in de [[Donaudelta]]. Deze staat hield op te bestaan in 1018 doordat het gebied geannexeerd werd door het [[Byzantijnse Rijk]]. Op het hoogtepunt strekte het rijk zich uit van [[Boedapest]] tot aan de [[Zwarte Zee]] en van de [[Dnjepr (rivier)|Dnjepr]] tot aan de [[Adriatische Zee]]. Het rijk werd opgevolgd door het in 1185 opgerichte [[Tweede Bulgaarse Rijk]].
 
Na het ineenstorten van het Eerste [[Rijk der Göktürken]] komen de [[Khazaren]] aan de macht, die op hun beurt een andere Turkse stam, de Onogur-[[Bulgaren]] naar het Westen verdrijven. Op hun beurt verdrijven zij de [[Avaren]]. Een deel van de Bulgaren hadden zich onder [[Asparuch]] aan de benedenloop van de [[Donau]] gevestigd en stichtten een nieuw rijk.
 
In 717-718 versloeg een coalitie van Bulgaarse en Byzantijnse legers de [[Arabieren]] tijdens de [[slag bij Constantinopel (717-718)|slag bij Constantinopel]]. Hierbij redden ze [[Oost-Europa]] van een [[islam]]itische verovering van Europa. Later zorgde de coalitie ervoor dat het [[Avaren (Europa)|Avaarse Rijk]] zich niet kon uitbreiden op de [[Pannonische vlakte]] en het [[Tatra (gebergte)|Tatragebergte]]. Het Bulgaarse Rijk diende als bufferstaat tegen nomadische invallen vanuit het oosten tijdens de zogenaamde tweede golf van de [[Grote Volksverhuizing]]. De [[Petsjenegen]] en de [[Kumanen]] werden in Noordoost Bulgarije tegengehouden en de [[Magyaren]] moesten zich na een nederlaag in 896 terugtrekken op de Pannonische vlakte.
8.121

bewerkingen

Navigatiemenu