Openbaar vervoer in Nijmegen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Het is Hermes, net zoals Novio wel een dochter van CXX
Deze lijnen zijn het oude lijnnetwerk, nieuwe lijnen staan onder gelinkt. Wellicht een idee om deze pagina een algehele update te geven
Regel 150: Regel 150:
|-
|-
| colspan="4" | '''Streeklijnen'''
| colspan="4" | '''Streeklijnen'''
|-
| 31
| [[Arnhem]] - [[Elst (Gelderland)|Elst]] - Oosterhout - ''[[Station Nijmegen Lent|Station Nijmegen Lent]]'' - '''''Nijmegen CS'''''
| Breng
|
|-
|-
| 33
| 33
Regel 225: Regel 230:
| Breng
| Breng
| Waalsprinter, spitslijn
| Waalsprinter, spitslijn
|-
| 331
| [[Arnhem]] - [[Elst (Gelderland)|Elst]] - Oosterhout - ''[[Station Nijmegen Lent|Station Nijmegen Lent]]'' - '''''Nijmegen CS'''''
| Breng
|
|}
|}



Versie van 19 mrt 2014 15:46

Busstation bij station Nijmegen

Het openbaar vervoer in Nijmegen bestaat uit treinverbindingen van de Nederlandse Spoorwegen en Veolia, stads- en streekbussen van Hermes (onder de naam Breng), de streekbussen van Veolia, NIAG en Arriva. Nijmegen beschikt over vier stations, Nijmegen (Centraal Station), Nijmegen Dukenburg, Nijmegen Heyendaal en Nijmegen Lent.

Het centraal station van Nijmegen vormt het belangrijkste knooppunt van openbaar vervoer in Nijmegen. Van hieruit vertrekken intercitytreinen, sprinters en stoptreinen. Bij het station ligt een busstation dat door de meeste stads- en streekbussen wordt aangedaan. Van hieruit vertrekken stadsbussen naar de verschillende wijken, naar de kleinere Nijmeegse stations en aangrenzende gemeentes en streekbussen in de richting Arnhem, Beuningen, Druten, Grave, Groesbeek, Kleve, Emmerik, Millingen aan de Rijn, Molenhoek, Oosterhout, Uden en Wijchen. Het station ligt op loopafstand van het centrum van Nijmegen.

Station Dukenburg bevindt zich in de Stadsdeel Dukenburg in het westen van Nijmegen. Dit station vormt een klein knooppunt, met een stoptrein en het Busstation Station Dukenburg (dat werd genoemd tot eind 2013: 'Brabantse Poort'). Het ligt op loopafstand van winkelcentrum Dukenburg.

Station Heyendaal ligt in de wijk Heijendaal en ligt op loopafstand van de Radboud Universiteit Nijmegen, de Nijmeegse vestiging van de HAN, het Universitair Medisch Centrum St Radboud en de studentencomplexen Hoogeveldt en Sterrenbosch. Voor deze reizigers rijdt ook de Heyendaalshuttle, een hoogfrequente busverbinding vanaf het centraal station.

Station Nijmegen Lent bevindt zich in het dorp Lent midden in de nieuwe wijk Waalsprong.

Verder is er op Plein 1944 in het stadscentrum van Nijmegen nog een busstation, wat zorgt voor een goede verbinding van en naar het stadscentrum.

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis (C.W.Z.) en de Sint Maartenskliniek zijn bereikbaar vanaf Centraal Station, station Nijmegen Dukenburg en station Nijmegen Heyendaal.

Treinverbindingen

Op station Nijmegen stoppen de volgende treinseries:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
3000 Intercity (NS) NijmegenArnhem CentraalEde-WageningenVeenendaal-De KlompDriebergen-ZeistUtrecht CentraalAmsterdam CentraalZaandamAlkmaarDen Helder Veenendaal-De Klomp wordt alleen na 20:00 en in het weekend bediend door deze serie.
3100 Intercity (NS) Schiphol AirportUtrecht CentraalVeenendaal-De KlompEde-WageningenArnhem CentraalNijmegen Rijdt niet na 20:00 uur en in het weekend. Tussen de spitsen wordt er niet tussen Arnhem Centraal en Nijmegen gereden.
3600 Intercity (NS) RoosendaalBredaTilburg's-HertogenboschNijmegenArnhem CentraalDierenZutphenDeventerZwolle
4400 Sprinter (NS) Oss's-HertogenboschEindhoven CentraalHelmondDeurne Rijdt in de ochtendspits van maandag t/m donderdag twee ritten van/naar Oss, waarbij richting Oss non-stop wordt gereden tussen 's-Hertogenbosch en Oss.
7600 Sprinter (NS) WijchenNijmegen DukenburgNijmegen GoffertNijmegenNijmegen LentArnhem CentraalDierenZutphen 's Avonds na 20:00 en op zondag wordt er niet tussen Nijmegen en Wijchen v.v. gereden en wordt 1x per uur gereden tussen Arnhem Centraal en Zutphen v.v.
32200 RS 11 Stoptrein (Arriva) NijmegenNijmegen HeyendaalVenrayVenloRoermond
32300 RS 11 Stoptrein (Arriva) NijmegenNijmegen HeyendaalVenrayVenlo Rijdt niet 's avonds en in het weekend. De laatste drie ritten vanaf Nijmegen gaan tot Venlo.
32400 RS 12 Stoptrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtSittardRoermond

Stads- en streekvervoer

Busverbindingen in Nijmegen bestaan uit een stadsdienst en streeklijnen naar omliggende plaatsen. Nijmegen valt onder de concessie Arnhem-Nijmegen van de Stadsregio Arnhem Nijmegen. De exploitatie is voornamelijk in handen van vervoerder Novio aan welke het vervoer gegund is per 13 december 2009. Novio voert de diensten uit onder de merknaam Breng. Enkele streeklijnen uit andere concessiegebieden worden gedeeltelijk of geheel door andere vervoerders gereden.

Vanaf 1889 kende Nijmegen openbaar vervoer in de stad in de vorm van paarden- en stoomtrams die door de Nijmeegsche Tramweg-Maatschappij geëxploiteerd werden. De Gemeente-Tram Nijmegen nam deze lijnen in 1911 over en ging over op het gebruik van elektrische trams en bussen (zie ook Nijmeegse tram). Vanaf 1952 deden trolleybussen hun intrede in Nijmegen en de laatste tramlijn werd in 1955 opgeheven (zie ook Nijmeegse trolleybus). De GTN werd losgekoppeld van het elektriciteitsbedrijf en met de reinigingsdienst samengevoegd tot de Centrale Vervoerdienst der Gemeente Nijmegen (CVD). Op streeklijnen reed in die tijd vooral Zuidooster. CVD werd in 1997 verzelfstandigd tot Novio. In 2001 reden er in Nijmegen voornamelijk de stadsbussen van Novio en de streekbussen van Zuidooster opvolger Hermes en Connexxion.

Op 12 december 2004 is de opzet van het lijnnetwerk in Nijmegen grondig gewijzigd. Hiermee speelden Novio en Hermes in op grootschalige bezuinigingen in het openbaar vervoer door de overheid. Met de herstructurering werd geprobeerd met het verminderde budget en zo goed mogelijke dienstverlening op te zetten. Een van de verbeteringen was het verbeteren van de bereikbaarheid van Heyendaal, waar het Radboudziekenhuis, de Universiteit van Nijmegen en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gevestigd zijn. Het campusterrein kreeg een aparte hoogfrequente shuttledienst. Deze reed aanvankelijk over de Sint Annastraat. In 2006 werd de busbaan van Centraal Station door de spoorkuil verlengd naar Heyendaal. Bij station Heyendaal kwam een nieuwe bushalte en lijn 10 ging via deze nieuwe busbaan rijden, waardoor de rijtijd werd verkort. In 2009 begon de gemeente met de reconstructie van het "rondje Heyendaal" waarbij onder andere een vrije busbaan voor de Heyendaalshuttle op de Heyendaalseweg werd aangelegd.

Tot 28 mei 2005 kende Nijmegen een nachtnet. Deze nachtbussen reden alleen in de nacht van zaterdag op zondag. Op 28 mei 2005 werd het nachtnet opgeheven omdat het niet kostendekkend was.

In 2008 werd het vervoer in de gehele Stadsregio Arnhem-Nijmegen opnieuw aanbesteed voor een periode van drie jaar. De concessie werd gegund aan Novio, inmiddels net als Hermes een dochterbedrijf van Connexxion. Met ingang van de nieuwe dienstregeling op 13 december 2009 ging de nieuwe concessie in en ging Novio alle busdiensten verzorgen onder de merknaam Breng. Ook keerde het nachtnet in Nijmegen terug. De nieuwe nachtbussen gingen rijden in de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag. Ook de frequentie werd opgevoerd. Voor de exploitatie van de stadsdienst schafte Novio een vloot nieuwe aardgasbussen aan. Op 9 december 2012 nam Hermes het vervoer over van Novio. De naam Breng bleef gehandhaafd.

Busverbindingen

Lijn Route Vervoersbedrijf Bijzonderheden
Stadslijnen
1 Lent - Hertogplein - Centraal Station - Busstation Plein 1944 - Universiteit O.Z. - Malden - Heumen - Molenhoek - Station Mook-Molenhoek Breng
2 Weezenhof - Station Nijmegen Dukenburg - Centraal Station - Busstation Plein 1944 Breng
3 St. Maartenskliniek - Busstation Plein 1944 - Centraal Station - Station Nijmegen Heyendaal - Universiteit O.Z. - CWZ - Station Nijmegen Dukenburg - Wijchen Noord - Wijchen Breng
4 St. Maartenskliniek - Busstation Plein 1944 - Centraal Station - Station Nijmegen Heyendaal - Universiteit O.Z. - CWZ - Station Nijmegen Dukenburg - Wijchen Zuid - Wijchen Breng
5 Beuningen - Busstation Plein 1944 - Centraal Station - Nassausingel - Groesbeek - De Horst/Breedeweg Breng Rijdt om en om naar De Horst of naar Breedeweg; 's avonds van Groesbeek centrum via Breedeweg naar De Horst v.v.
6 Station Nijmegen Dukenburg - Hatert - Radboud Ziekenhuis - Centraal Station - Busstation Plein 1944 - Neerbosch-Oost Breng
7 Station Nijmegen Dukenburg - Lindenholt-West - Busstation Plein 1944 - Centraal Station - Brakkenstein - Heilig Landstichting Museum Oriëntalis - Berg en Dal Afrika Museum Breng Rijdt 's avonds en op zondag ook door Lindenholt-Oost.
8 Hatert - CWZ - Centraal Station - Busstation Plein 1944 - Berg en Dal Breng
9 Nijmegen CS - Station Nijmegen Heyendaal - Hatert - Overasselt - Nederasselt - Grave Breng
10 Centraal Station - Station Nijmegen Heyendaal - Heyendaal - Station Nijmegen Heyendaal -- Centraal Station Breng Heyendaalshuttle. Rijdt maandag t/m vrijdag tot 19:00.
11 Beuningen - Lindenholt Oost - Station Nijmegen Dukenburg - CWZ - Universiteit O.Z. - Station Nijmegen Heyendaal - Centraal Station Breng Rijdt niet in de avonduren en op zondag. Rijdt op zaterdag niet tussen Brabantse Poort en Centraal Station
24 Centraal Station - Industrieterrein Winkelsteeg Breng Spitslijn, rijdt 's ochtends heen en 's middags terug.
25 Centraal Station - Universiteit O.Z. - Groesbeek Breng Rijdt alleen maandag t/m vrijdag. Rijdt alleen in de spitsuren tussen Centraal Station en Groesbeek.
30 Oosterhout - Station Nijmegen Lent - Nijmegen CS Breng
Nachtnet
12 Nijmegen - Lent - Doornik - Bemmel - Haalderen - Gendt - Doornenburg Breng Rijdt alleen op vrijdag- en zaterdagnacht
13 Nijmegen - Berg en Dal - Beek - Ooij - Erlecom - Leuth - Kekerdom - Millingen aan de Rijn Breng Rijdt alleen op vrijdag- en zaterdagnacht
14 Nijmegen - Neerbosch-Oost - Alverna - Wijchen Breng Rijdt alleen op vrijdag- en zaterdagnacht
15 Nijmegen - Weurt - Beuningen - Ewijk - Winssen - Deest - Afferden - Druten Breng Rijdt alleen op vrijdag- en zaterdagnacht
16 Nijmegen - Hatert - Dukenburg - Lindenholt Breng Rijdt alleen op vrijdag- en zaterdagnacht
17 Nijmegen - Malden - Heumen - Molenhoek - Mook Breng Rijdt alleen op vrijdag- en zaterdagnacht
Streeklijnen
31 Arnhem - Elst - Oosterhout - Station Nijmegen Lent - Nijmegen CS Breng
33 Arnhem - Huissen - Angeren - Doornenburg - Gendt - Haalderen - Bemmel - Doornik - Station Nijmegen Lent - Nijmegen CS Breng
35 Zetten - Andelst - Herveld - Valburg - Elst (- Busstation Plein 1944 - Nijmegen CS) Breng Rijdt alleen overdag
57 Kranenburg - Wyler - Beek - Nijmegen CS Breng
SB58 Emmerich - Kleve - Donsbrüggen - Nütterden - Frasselt - Kranenburg - Wyler - Beek - Nijmegen CS NIAG
80 Millingen aan de Rijn - Kekerdom - Leuth - Erlecom - Ooij - Beek - Ubbergen - Nijmegen CS Breng
82 Millingen aan de Rijn - Kekerdom - Leuth - Wercheren - Beek - Nijmegen CS Breng Sneldienst
83 Nijmegen CS - Malden - Heumen - Molenhoek - Mook - Plasmolen - Milsbeek - Ottersum - Gennep - Heijen - Afferden - Bergen - Well - Wanssum - Venlo Breng/Veolia
85 Nijmegen CS - Busstation Plein 1944 - Weurt - Beuningen - Ewijk - Winssen - Deest - Afferden - Druten Breng/Arriva Is in Druten gekoppeld aan lijn 42 naar Tiel
87 Nijmegen CS - Station Nijmegen Dukenburg - Druten Breng Sneldienst
99 Nijmegen CS - Station Nijmegen Dukenburg - Alverna - Nederasselt - Busstation Grave - Velp - Reek - Zeeland - Busstation Uden Breng/Arriva
125 Transferium Ressen - Nijmegen Centrum - Transferium Ressen Breng Waalsprinter, rijdt alleen op koopavonden, zaterdag en koopzondag
210 Centraal Station - Station Nijmegen Heyendaal - Heyendaal Breng Spitsversterking lijn 10, rijdt alleen in de ochtendspits en alleen naar Heyendaal
289 Nijmegen CS - Druten Breng Spitslijn
300 Arnhem - Huissen - Bemmel - Transferium Ressen - Station Nijmegen Lent - Nijmegen CS - Station Nijmegen Heyendaal Breng RijnWaalsprinter
325 Bemmel - Transferium Ressen - Nijmegen Centrum - Heyendaal Breng Waalsprinter, spitslijn

Busverbindingen vanaf 2013

Externe links