Barokpaard: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
55 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
k
geen ras maar een type ('elegant maar gespierd'/ 'zeer geschikt' zijn nmm gewoon vrij neutrale kwaliteiten in 'n typebeschrijving)
k (geen ras maar een type ('elegant maar gespierd'/ 'zeer geschikt' zijn nmm gewoon vrij neutrale kwaliteiten in 'n typebeschrijving))
Een '''barokpaard''' (ook wel geschreven '''''barok paard''''', waarbij ''barok'' een bijvoeglijk naamwoord is) is een [[paard (dier)|paard]] met een bouw zoals die in de [[vroegmoderne tijd]] als ideaal werd gezien. Vaak gaat het om [[lijst van paardenrassen|rassen]] wier geschiedenis met [[stamboek]]en tot in de zeventiende eeuw (of nog verder terug) bekend is. Het barokpaard is een [[warmbloedras|warmbloedpaard]], maar verschilt van modernere warmbloedtypes door een niet al te grote [[schofthoogte|stokmaat]] (in de baroktijd vaak tussen 1,50 m en 1,60 m), een relatief korte rug (de paarden zien er iets gedrongener uit), en een ietwat bol profiel (in tegenstelling tot het rechte profiel van warmbloedpaarden). Barokpaarden zijn relatief vaak zwart of schimmel.
 
Barokpaarden kunnen hun afstamming gewoonlijk terugvoeren op [[Iberisch paard|Iberische paarden]], in het bijzonder de [[Andalusiër (paard)|Andalusiër]], die vóór de opkomst van de [[volbloed]]rassen als het edelste paard ter wereld werd beschouwd. Recent genetisch onderzoek heeft uitgewezen dat de Andalusiër en verwante rassen sterk zijn beïnvloed door de [[Berber (paard)|Berber]].<ref>[http://jhered.oxfordjournals.org/content/96/6/663.full#TBL2 Oxford Journal of Heridity - ''The Origins of Iberian Horses Assessed via Mitochondrial DNA'']</ref> Hierom zou men barokpaarden 'warmbloed' kunnen noemen. Het verschil met de 'gewone' warmbloedrassen is dat de kruising tussen Westerse en Oosterse paarden hier al in de middeleeuwen plaatsvond, vóórdat er stamboeken van werden aangelegd.
 
Barokpaarden worden tot op de dag van vandaag gefokt en worden gebruikt voor het klassieke [[Dressuur#Hogeschooldressuur|hogeschoolrijden]]. Ook in de moderne [[dressuur]]sportdressuursport wordt dit paardenrastype paarden gebruikt. De meningen over hunde betekenisgeschiktheid voor diedeze sporttak van paardensport zijn verdeeld.<ref>Tessa van Daalen, "[http://issuu.com/eisma/docs/voorproefje_bit_194/7 ''Barok. Hoe geschikt is het barokke paard voor de sport?"''] in ''Bit 194'', april 2012: ppp. 26 vv. [http://issuu.com/eisma/docs/voorproefje_bit_194/7]</ref>
 
==Rassen die tot de barokpaarden horen==
{{Commonscat|Baroque horse}}
 
[[Categorie:Barok]]
[[Categorie:Paardenras| ]]
[[Categorie:Paard naar kenmerk]]
[[Categorie:Barok]]
16.545

bewerkingen

Navigatiemenu