Al-Ma'moen: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Legobot (overleg | bijdragen)
k Robot: Verplaatsing van 1 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q61056
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
{{Infobox dynastie
'''Abu Jafar al-Ma'mun ibn Harun''' (ook geschreven als '''Almanon en el-Mâmoûn''') ([[786]] – [[10 oktober]], [[833]]) (المأمون) was een [[Abbasiden]] [[kalief]] die regeerde van 813 tot zijn dood in 833. Al-Ma'mun was een van de twee zoons van de legendarische kalief [[Haroen ar-Rashid]]. Al-Ma'mun was de tweede zoon en niet de aangewezen troonopvolger. Al-Ma'mun vond dat hij meer recht had op de troon en bevocht zijn broer Al-Amin in een zeer bloedige burgeroorlog.
| naam = Al-Ma'mun
Gedurende de rest van zijn leven moest Al-Ma'mun nog dikwijls ten strijde trekken, zowel tegen de Byzantijnen als binnen eigen land.
| functie = kalief
| periode = 813-833
| voorganger = [[Al-Amin]]
| opvolger = [[Al-Mu'tasim]]
| vader = [[Haroen ar-Rashid]]
| moeder =
| dynastie = [[Abbasiden]]
}}

'''Abu Jafar al-Ma'mun ibn Harun''' (ook geschreven als '''Almanon en el-Mâmoûn''') ([[786]] – [[10 oktober]], [[833]]) (المأمون) was een [[Abbasiden]] [[kalief]] die regeerde van 813 tot zijn dood in 833. Al-Ma'mun was een van de twee zoons van de legendarische kalief [[Haroen ar-Rashid]]. Al-Ma'mun was de tweede zoon en niet de aangewezen troonopvolger. Al-Ma'mun vond dat hij meer recht had op de troon en bevocht zijn broer [[Al-Amin]], het begin van de vierde [[Fitna (islam)|fitna]] (809-827).

Tijdens het [[Beleg van Constantinopel 821-822]] stond hij aan de zijde van [[Thomas de Slaviër]]. (zie [[Michaël II Psellos]].


Al-Ma'mun was een [[humanist]] en [[wetenschapper]]. Al-Ma'mun meende dat men de waarheid van God moest zoeken door zijn verstand open te stellen voor de kracht der rede.
Al-Ma'mun was een [[humanist]] en [[wetenschapper]]. Al-Ma'mun meende dat men de waarheid van God moest zoeken door zijn verstand open te stellen voor de kracht der rede.

Versie van 23 mrt 2014 10:46

Al-Ma'mun
Al-Ma'moen
kalief
Periode 813-833
Voorganger Al-Amin
Opvolger Al-Mu'tasim
Vader Haroen ar-Rashid
Dynastie Abbasiden

Abu Jafar al-Ma'mun ibn Harun (ook geschreven als Almanon en el-Mâmoûn) (78610 oktober, 833) (المأمون) was een Abbasiden kalief die regeerde van 813 tot zijn dood in 833. Al-Ma'mun was een van de twee zoons van de legendarische kalief Haroen ar-Rashid. Al-Ma'mun was de tweede zoon en niet de aangewezen troonopvolger. Al-Ma'mun vond dat hij meer recht had op de troon en bevocht zijn broer Al-Amin, het begin van de vierde fitna (809-827).

Tijdens het Beleg van Constantinopel 821-822 stond hij aan de zijde van Thomas de Slaviër. (zie Michaël II Psellos.

Al-Ma'mun was een humanist en wetenschapper. Al-Ma'mun meende dat men de waarheid van God moest zoeken door zijn verstand open te stellen voor de kracht der rede. Al-Ma'mun haalde daartoe wetenschappers uit de hele wereld naar Bagdad. Ook zond hij gezanten naar Byzantium om Griekse manuscripten te verzamelen die hij vervolgens liet vertalen in het Arabisch. Ook richtte Al-Ma'mun het Huis der Wijsheid (Bayt al-Hikma) op.

Toen Al-Ma'mun de Byzantijnse keizer versloeg in een veldslag zou één van de vredesvoorwaarden een kopie van de beroemde Almagest van Claudius Ptolemaeus geweest zijn. Er is ook een krater op de maan genoemd naar hem vanwege zijn bijdragen aan de astronomie.