World Medical Association: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
SW Dijk (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
SW Dijk (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 19: Regel 19:
|--
|--
! Web:
! Web:
| {{URL|www.wma.net}}
| [http://www.wma.net www.wma.net]
|}
|}



Versie van 28 mrt 2014 15:47

Bestand:WMA Logo.jpeg
Oprichting: 18 september 1947
Type: Non-Gouvermentele Organisatie
Leden: 106 Constituent Members en 1013 Associate Members (2014)
President: Dr. Margaret Mungherera
Secretariaat: Ferney-Voltaire, France
Web: www.wma.net


De World Medical Association (WMA) is een Internationale en onafhankelijke vereniging van vrije Medical Associations, waarmee zij artsen wereldwijd vertegenwoordigt. WMA werd opgericht op 18 september 1947, en is gegroeid in 2014 tot 106 National Medical Associations [2] en meer dan 10 miljoen artsen. De WMA creëert een forum voor haar leden om vrij te communiceren, actief samen te werken, consensus te bereiken over de hoogste standaarden van medische ethiek en professionele competentie, en om professionele vrijheid van artsen wereldwijd te promoten. Via dit unieke partnerschap, richt WMA zich op het faciliteren van een hoog kaliber, humane zorg voor patiënten in een gezonde omgeving, daarmee de kwaliteit van leven voor alle mensen in deze wereld verhogend.

Missie

Het doel van de WMA is om de mensheid te dienen door te streven naar de hoogst mogelijke internationale standaarden in Medisch Onderwijs, Medische Wetenschap, Medische Kunst en Medische Ethiek, en gezondheidszorg voor alle mensen in deze wereld. .[1]

History [2]

De WMA werd opgericht op 18 september 1947 toen artsen uit 27 verschillende landen samen kwamen tijdens de eerste General Assembly van de WMA in Parijs. De organisatie ontstond uit the House of the Britisch Medical Association in 1945, tijdens een bijeenkomst die in Londen werd georganiseerd om plannen op te stellen voor een internationale medische organisatie om “l’Association Professionelle Internationale des Médecins” te vervangen, wiens activiteiten werden geschort tijdens de Tweede Wereldoorlog Om financiële steun voor haar lidorganisaties te faciliteren, richtte het Executive Board (ook wel de Council) het Secretariaat van de WMA in New York City op, om een samenwerking met de Verenigde Naties en soortgelijke organisaties mogelijk te maken. Het WMA Secretariaat bleef tot 1974 in New York City, waarna door economische redenen en om in de nabijheid van de in Genève gesitueerde internationale organisaties (WHO, ILO, ICN, ISAA, etc.) te zijn, verhuisde het Secretariaat naar haar huidige locatie in Ferney-Voltaire, Frankrijk. De WMA leden verzamelen zich tijdens de jaarlijkse bijeenkomst, welke vanaf 1962 de naam “World Medical Assembly” draagt. Sinds haar oprichting toonde WMA belangstelling over de staat van Medische Ethiek in het algemeen en over de gehele wereld, en nam de verantwoordelijkheid op zich om ethische richtlijnen voor artsen wereldwijd op te stellen. Een moderne bewoording van de Eed van Hippocrates werd bediscussieerd tijdens de II General Assembly in Genève in 1948. De medische eed werd aangenomen en de Assembly ging akkoord met de naam Declaration of Geneva. Tijdens dezelfde II General Assembly werd het report over “War Crimes and Medicine” ontvangen. Hiermee werd de Council gevraagd een nieuwe Study Committee aan te stellen om een International Code of Medical Ethics voor te bereiden, welke na uitgebreide discussie werd aangenomen in 1949 door de III General Assembly Zelfs na de aanname van deze twee documenten werd WMA constant op de hoogte gebracht over overtredingen van medische ethiek, misdaden die door dokters werden gepleegd in tijden van oorlog, onethische experimenten op mensen, samen met verschillende andere problemen binnen het gebied van medische ethiek en medisch recht. Deze informatie leidde ertoe dat de Council een permanent Committee de permanent Committee on Medical Ethics oprichtte in 1952, welke sindsdien actief werk verricht, zoals men kan zien van de declarations en statements van de WMA en hun continue updates.

Structuur

General Assembly

Het belangrijkste beslisorgaan van de WMA is de General Assembly, welke elk jaar bijeenkomt en gevormd wordt door delegaties van de National Medical Associations, bestuursleden en leden van de Council van de WMA, en vertegenwoordigers van de Associate Members (individuele artsen die zich bij de WMA willen aansluiten)

Council

Iedere twee jaar verkiest de Assembly de WMA Council, met vertegenwoordigers van ieder van de zes WMA regio’s (Afrika, Azië, Europa, Latijns-Amerika, Noord-Amerika en Oceanië. Ook verkiest de WMA haar Voorzitter jaarlijks, wie de functie van het Ceremoniële Hoofd van de WMA vervult. De Voorzitter, Voorzitter-Elect en de direct voorgaande Voorzitter vormen het Presidium dat mag spreken namens de WMA en het officieel vertegenwoordigd. Iedere twee jaar verkiest de WMA Council, met uitzondering van het Presidium, een Chairperson wie het Politieke Hoofd van de organisatie vormt. Als hoofd van de uitvoerende macht van WMA, is de Secretaris-Generaal in full-time functie aangenomen bij het Secretariaat, aangewezen door de WMA Council.

Secretariaat

Het WMA Secretariaat ligt in Ferney-Voltaire, France, aangrenzend aan de stad Genève.

Officiële talen

Engels, Frans en Spaans zijn de officiële talen van de WMA sinds haar oprichting.

Membership

WMA Constituent Members - World Map

De WMA heeft de volgende opties voor status van lidmaatschap:

  • Constituent Membership: Geldt met name voor leden die nationale artsenorganisaties zijn in verschillende landen in de wereld (deze organisaties worden ook wel National Medical Associations genoemd).[3] Zulke organisaties vormen de vertegenwoordigers van de artsen in hun land. Ze variëren van Kamers tot Ordes en van Colleges tot Private Organisaties. Sommige hiervan hebben een verplicht lidmaatschap voor artsen en sommigen zijn vakbonden.
  • Associate Membership: Geldt voor artsen die als individu lid willen worden van WMA. Zij hebben stemrecht tijdens de jaarlijkse Associate Members Meeting en hebben het recht deel te nemen tijdens de General Assembly via de verkozen vertegenwoordigers van de Associate Members.

Voor meer informatie over lidmaatschap kunt u terecht op de volgende website: (WMA Membership):

Projecten

De WMA is actief in verschillende gebieden,[4] maar voornamelijk op het gebied van :

In onderwerpen die Ethiek aangaan, heeft de WMA verschillende Declarations, Resolutions en Statements, welke de nationale lid organisaties, overheden en internationale organisaties proberen te ondersteunen. Een groot assortiment van onderwerpen wordt behandeld zoals patiëntenrechten, onderzoek op mensen, zorg voor zieken en gewonden in tijden van gewapend conflict, marteling van gevangenen, drugsgebruik, gezinsplanning en vervuiling.[5]

WMA werkt ook aan:

  • Medisch Onderwijs
  • Human resources planning for gezondheidszorgservices
  • Patiëntveiligheid
  • Leiderschap and career development
  • Pleitbezorging voor artsen- en patiëntenrechten
  • Gezondheid en veiligheid binnen het bedrijfsleven
  • Het opbouwen van democratie binnen nieuwe medische associaties
  • Public health beleid
  • Projecten zoals tobacco control en vaccinaties

De WMA werkt ook aan Educatieve Programmas zoals de gevangenis-geneeskunde cursus, de MDR-TB en TB-opfriscursus, de ethiek cursus en de cursus over microbiële resistentie (samen met de George Mason University en de International Society for Microbial Resistance)

Publicaties

Alle WMA beleidsdocumenten en publicaties (sommigen in verschillende talen)[6] zijn gratis te downloaden via de website. Hieronder vallen onder anderen:

  • The World Medical Journal
  • The WMA Medical Ethics Manual
  • The World Medical and Health Policy Journal
  • Caring Physicians of the World
  • Toolkits
  • Background Documents

Officiële samenwerkingen [7][8]

Samenwerkingen en allianties met andere organisaties voor gezondheidsprofessionals, overheden en non-gouvernementele organisaties, en regionale medische organisaties ondersteunen het werk van de WMA om de best mogelijke zorg voor patiënten over de gehele wereld mogelijk te maken. WMA is lid van de:

De WMA is ook een officiële partner van de World Health Organization (WHO),[11] with the United Nations en vele andere VN organisaties en gespecialiseerde programmas die direct met gezondheidsproblemen te maken hebben, of wiens focus kruist met gezondheidsproblematiek:

Daarbij werkt WMA samen met regionale Medische Associaties, zoals:

Ten slotte werkt WMA samen met 4 verschillende Cooperating Centers:

  • The Center for the Study of International Medical Policies and Practices, George Mason University (Fairfax, Virginia) on Microbial Resistance and development of public (health)policy
  • The Center for Global Health and Medical Diplomacy, University of North Florida on Medical Leadership and Medical Diplomacy
  • The Institute of Ethics and History of Medicine, University of Tübingen
  • Institut de droit de la santé, Université de Neuchâtel, Suisse.
  1. WMA - Over WMA
  2. WMA - Geschiedenis
  3. WMA - Members
  4. WMA – Waar werkt WMA aan
  5. WMA - Activiteiten - Ethics
  6. WMA - Publicaties
  7. WMA - Official Relationships
  8. WMA - Partners with Institutions, Alliances and Groups
  9. CIOMS - International Members
  10. WFME - Other WFME Partners
  11. [1]