The Boat Race: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
De uitslag van 2013 is nog toegevoegd? Sterk
Regel 3: Regel 3:
==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
[[Bestand:2002-oxbridge-boat-race.jpg|thumb|right|The Boat Race 2002]]
[[Bestand:2002-oxbridge-boat-race.jpg|thumb|right|The Boat Race 2002]]
De wedstrijd werd voor het eerst gehouden in [[1829]]. Twee studerende vrienden, Charles Merivale in Cambridge en Charles Wordsworth in Oxford spraken de eerste wedstrijd met elkaar af. Vanaf dat moment werd The Boat Race af en toe georganiseerd, maar sinds [[1856]] wordt er jaarlijks geroeid (met uitzondering van de oorlogsjaren). Traditie wil dat de verliezer een jaar later de winnaar uitdaagt. Cambridge heeft 81 keer gewonnen en Oxford 77. Eén keer, in [[1877]], bleef de wedstrijd onbeslist, volgens Oxford omdat de scheidsrechter tijdens de finish onder een struik lag te slapen.
De wedstrijd werd voor het eerst gehouden in [[1829]]. Twee studerende vrienden, Charles Merivale in Cambridge en Charles Wordsworth in Oxford spraken de eerste wedstrijd met elkaar af. Vanaf dat moment werd The Boat Race af en toe georganiseerd, maar sinds [[1856]] wordt er jaarlijks geroeid (met uitzondering van de oorlogsjaren). Traditie wil dat de verliezer een jaar later de winnaar uitdaagt. Cambridge heeft 81 keer gewonnen en Oxford 78. Eén keer, in [[1877]], bleef de wedstrijd onbeslist, volgens Oxford omdat de scheidsrechter tijdens de finish onder een struik lag te slapen.


==Parcours==
==Parcours==

Versie van 6 apr 2014 22:23

The Boat Race is sinds 1829 de traditionele roeiwedstrijd tussen de ploegen van de universiteiten van Oxford en van Cambridge op de Theems.

Geschiedenis

The Boat Race 2002

De wedstrijd werd voor het eerst gehouden in 1829. Twee studerende vrienden, Charles Merivale in Cambridge en Charles Wordsworth in Oxford spraken de eerste wedstrijd met elkaar af. Vanaf dat moment werd The Boat Race af en toe georganiseerd, maar sinds 1856 wordt er jaarlijks geroeid (met uitzondering van de oorlogsjaren). Traditie wil dat de verliezer een jaar later de winnaar uitdaagt. Cambridge heeft 81 keer gewonnen en Oxford 78. Eén keer, in 1877, bleef de wedstrijd onbeslist, volgens Oxford omdat de scheidsrechter tijdens de finish onder een struik lag te slapen.

Parcours

Het parcours is op de Theems, tussen Putney en Mortlake, over een afstand van ongeveer 7 kilometer (4 mijl, 374 yards). De wedstrijd wordt geroeid in achten. De leden van Cambridge worden aangeduid als blues; Oxford roeit in donker blauw, Cambridge in licht blauw. De boten heten de blue boats. Naast dit hoofdnummer is er ook de wedstrijd tussen de twee reserve achten, Isis voor Oxford en Goldie voor Cambridge. De vrouwen achten en de lichte achten, inclusief de reserves, varen de race ook, maar op een andere dag.

Tegenwoordig

Tegenwoordig worden de boten niet meer met uitsluitend Engelsen gevuld; buitenlanders maken een steeds groter deel van de ploegen uit. Drie Nederlanders hebben meegevaren in de Boat Race: Gerritjan Eggenkamp, Sjoerd Hamburger en Roel Haen. Alledrie kwamen uit voor Oxford. Eggenkamp maakte deel uit van de winnende acht in 2002 en Hamburger in 2009. In 2010 was Hamburger de eerste Nederlandse president (kapitein) in de boot van Oxford. Haen was in 2012 de eerste Nederlander die de rol van slag vervulde tijdens de Boat Race. Oxford verloor deze race evenwel. Eén Nederlandse vrouw, Irene Grimberg, roeide in 1994 voor Oxford mee met de Boat Race voor vrouwen in Henley upon Thames.

Prestige en sponsoring voor studerende beroepsroeiers is elk jaar een hot item. The Boat Race is in de Commonwealthlanden een internationaal primetime mediaspektakel.