Richard Burbage: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
251 bytes toegevoegd ,  8 jaar geleden
Speelde ook mee in stukken van Thomas Kyd. Kunstschilder.
k (Robot: Verplaatsing van 1 interwikilinks. Deze staan nu op Wikidata onder d:q433717)
(Speelde ook mee in stukken van Thomas Kyd. Kunstschilder.)
Aan het eind van 1596 ontstond er een controverse met de eigenaar van het terrein waarop The Theatre stond, Giles Allen. Na de dood van James Burbage in 1597 werden Richard en zijn broer Cuthbert hiermee geconfronteerd. De eigenaar wilde het huurcontract niet verlengen, waardoor het gezelschap gedwongen was uit te wijken naar het nabijgelegen theater The Curtain. Om de zaak met Giles Allen te beslechten besloten de broers tot drastische actie: in de nacht van 28 december 1598 togen zij met een aantal werklieden naar The Theatre, braken het geheel af, vervoerden het bouwmateriaal over de [[Theems]] en gebruikten het voor de bouw van een nieuw onderkomen, het [[Globe Theatre]], dat zij bespeelden in de zomermaanden; in de wintermaanden speelden zij in het overdekte Blackfriars.
 
Richard Burbage groeide uit tot een steracteur bij de Lord Chamberlain's Men, het 'huisgezelschap' van [[William Shakespeare]], dat na 1603 onder het patronaat van [[Jacobus I van Engeland]] kwam en daarna bekendstond als de [[King's Men]]. Hier speelde hij de titelrol in een groot aantal stukken van Shakespeare, waaronder [[Hamlet]], [[Othello (Shakespeare)|Othello]], Richard III en [[King Lear]]. Verder is bekend dat hij acteerde in stukken van [[Ben Jonson]], [[John Marston (schrijver)|John Marston]] en, [[John Webster]] en [[Thomas Kyd]].
 
Burbage was ook een [[kunstschilder]]. In Dulwich College in Londen bevindt zich een portret van een vrouw waarvan met zekerheid vaststaat dat hij het schilderde. Mogelijk is ook het [[Chandosportret]] van Shakespeare van zijn hand.
 
Burbage werkte als acteur tot aan zijn dood in maart 1619. Hij werd begraven in de kerk van St Leonard's in Shoreditch, nabij de voormalige locatie van The Theatre.

Navigatiemenu