Betsimisaraka (volk): verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 20: Regel 20:
[[Bestand:Group of Betsimisaraka women.jpg|thumb|links|Betsimisaraka-vrouwen in 1863]]
[[Bestand:Group of Betsimisaraka women.jpg|thumb|links|Betsimisaraka-vrouwen in 1863]]
==Geschiedenis==
==Geschiedenis==
De Betsimisaraka waren van oorsprong handelaren, zeevaarders, vissers en landbouwers. Ze stammen van een confederatie gesticht door Ratsimilaho, een zoon van een britse piraat en een Malagassische prinses. Deze confederatie, bestaande uit leden van verschillende etnische groepen, had als doel om diverse kuststaten rond Madagaskar te verenigen. De naam van de Betsimisaraka ([[Malagassisch]]: 'de velen die niet zullen uiteenvallen') was oorspronkelijk een slogan uit deze tijd.<ref name=karen>{{en}} Karen Middleton, [http://books.google.nl/books?id=My4B9q9FTiYC&pg=PA195&dq=betsimisaraka&hl=nl&sa=X&ei=RxY5U_-7JouY1AXx5YCoDg&ved=0CDwQ6AEwAQ#v=onepage&q=betsimisaraka&f=false ''Ancestors, Power, and History in Madagascar - Volume 20 van Studies of Religion in Africa''] (BRILL, 1999)</ref>
De Betsimisaraka waren van oorsprong handelaren, [[Zeeroverij|piraten]], vissers en landbouwers. Ze stammen van een confederatie gesticht door [[Ratsimilaho]] (ca. 1694 – 1750), een zoon van een britse piraat en de Malagassische prinses Antavaratra Rahena.<ref>{{en}} {{aut|Helen Chapin Metz}}, [http://countrystudies.us/madagascar/11.htm ''Madagascar: A Country Study]'' (Library of Congress, 1994)</ref> Deze confederatie, bestaande uit leden van verschillende etnische groepen, had als doel om diverse kuststaten rond Madagaskar te verenigen. De naam van de Betsimisaraka ([[Malagassisch]]: 'de velen die niet zullen uiteenvallen') was oorspronkelijk een slogan uit deze tijd.<ref name=karen>{{en}} Karen Middleton, [http://books.google.nl/books?id=My4B9q9FTiYC&pg=PA195&dq=betsimisaraka&hl=nl&sa=X&ei=RxY5U_-7JouY1AXx5YCoDg&ved=0CDwQ6AEwAQ#v=onepage&q=betsimisaraka&f=false ''Ancestors, Power, and History in Madagascar - Volume 20 van Studies of Religion in Africa''] (BRILL, 1999)</ref>


De confederatie verloor zijn hechte banden nadat Ratsimilaho in [[1751]] stierf en viel uiteindelijke uit elkaar. De belangrijkste stad van de confederatie, [[Toamasina]] (In het [[Frans]]: Tamatave), is na [[Antananarivo (stad)|Antananarivo]] de grootste stad van Madagaskar.
De confederatie verloor zijn hechte banden nadat Ratsimilaho in [[1751]] stierf en viel uiteindelijke uit elkaar. De belangrijkste stad van de confederatie, [[Toamasina]] (In het [[Frans]]: Tamatave), is na [[Antananarivo (stad)|Antananarivo]] de grootste stad van Madagaskar.

Versie van 22 mei 2014 15:29

Betsimisaraka
Betsimisaraka
Totale bevolking Vlag van Madagaskar Madagaskar: ca. 3.800.000 [1]
Taal Malagassisch, Betsimisaraka[1]
Geloof animisme, christendom (ruim 40 %)[1]
Verwante groepen Antankarana, Tsimihety, Zafimaniry
verspreiding van de etnische groepen van Madagaskar
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

De Betsimisaraka zijn de tweede grootste etnische groep in Madagaskar.

Verspreiding

Het grondgebied van de Betsimisaraka aan de oostkust van Madagaskar is ongeveer 640 kilometer lang en wordt in het noorden begrensd door de rivier de Bemarivo en in het zuiden door de rivier de Mananjary.

De Betsmisaraka worden onderverdeeld in drie subgroepen: de noordelijke Betsimisaraka, de zuidelijke Betsimisaraka en daar tussen in de Betanimena, elk met kleine verschillen in cultuur en godsdienst.

Betsimisaraka-vrouwen in 1863

Geschiedenis

De Betsimisaraka waren van oorsprong handelaren, piraten, vissers en landbouwers. Ze stammen van een confederatie gesticht door Ratsimilaho (ca. 1694 – 1750), een zoon van een britse piraat en de Malagassische prinses Antavaratra Rahena.[2] Deze confederatie, bestaande uit leden van verschillende etnische groepen, had als doel om diverse kuststaten rond Madagaskar te verenigen. De naam van de Betsimisaraka (Malagassisch: 'de velen die niet zullen uiteenvallen') was oorspronkelijk een slogan uit deze tijd.[3]

De confederatie verloor zijn hechte banden nadat Ratsimilaho in 1751 stierf en viel uiteindelijke uit elkaar. De belangrijkste stad van de confederatie, Toamasina (In het Frans: Tamatave), is na Antananarivo de grootste stad van Madagaskar.

Maatschappij, cultuur en religie

Tegenwoordig verbouwen de Betsimisaraka rijst en vanille. De kleding van de Betsimisaraka is vaak gemaakt van geweven palmbladeren van de raphiaplant.

De cultuur van de Betsimisaraka is al sinds de 17e eeuw sterk beïnvloed door de westerse cultuur, dankzij Europese handelaren en zeerovers die langs de oostkust van Madagaskar aan land kwamen om handel te voeren of proviand in te slaan.

Hoewel het christendom een grote invloed heeft uitgeoefend op de Betsimisaraka, wordt hun leven vooral beheerst door het animisme.[1] De tangalamena, de religieuze leider, neemt de leiding in het organiseren van religieuze rites, zoals begrafenissen. Betsimisaraka geloven in diverse bovennatuurlijke wezens, zoals zeemeerminnen en kleine langharige bosmannetjes, kalamoro genaamd, die 's nachts hun huizen zouden binnensluipen om er voedsel te stelen.

Fady

Kenmerkend voor de etnische groepen in Madagaskar zijn de fady, het verbod op bepaalde handelingen, gebaseerd op bijgeloof en volksverhalen. De Betsimisaraka hebben veel eigen fady die per dorp kunnen verschillen. Zo kan het fady zijn voor een Betsimisaraka-man om schoenen te dragen terwijl zijn vader nog leeft of de hand te schudden van zijn zuster.

Zie de categorie Betsimisaraka people van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.