FC Inter Turku: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Pucky (overleg | bijdragen)
→‎In Europa: + 13/14
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 18: Regel 18:


== Geschiedenis ==
== Geschiedenis ==
[[Stefan Håkans]], de huidige voorzitter van de club besloot om in 1990 de club op te richten. Hij is tevens directeur van de Finse multinational "Alfons Håkans". De reden om een geheel eigen club op te richten was omdat zijn 11-jarige zoontje bij geen enkele andere club in Turku in de jeugd werd toegelaten. Zodoende startte Inter Turku als een club die alleen in het jeugdvoetbal actief was. In 1992 werd het eerste seniorenteam opgezet en begon te voetballen in de [[Kolmonen]] (de Finse vierde divisie). Een jaar later nam de club de plaats in van het financieel in problemen geraakte Turun Toverit en kon zodoende meespelen in de [[Kakkonen]] (de Finse derde divisie). De toenmalige trainer [[Timo Sinkkonen]] mocht van Håkans investeren in nieuwe spelers en dat resulteerde meteen in een eerste plaats op de ranglijst, waardoor promotie naar de [[Ykkönen]] werd afgedwongen. In 1994 eindigde Inter als derde in de Ykkönen en dwong zodoende geen promotie af. De club werd in 1995 winnaar van diezelfde divisie en promoveerde het weer, zodat het in 1996 voor het eerst in de Veikkausliiga kon uitkomen. Ook werd in 1995 de halve finale van de Suomen Cup bereikt.
[[Stefan Håkans]], de huidige voorzitter van de club besloot om in 1990 de club op te richten. Hij is tevens directeur van de Finse multinational "Alfons Håkans". De reden om een geheel eigen club op te richten was omdat zijn 11-jarige zoontje bij geen enkele andere club in Turku in de jeugd werd toegelaten. Hierdoor startte Inter Turku als een club die alleen in het jeugdvoetbal actief was. In 1992 werd het eerste seniorenteam opgezet en begon te voetballen in de [[Kolmonen]] (de Finse vierde divisie). Een jaar later nam de club de plaats in van het financieel in problemen geraakte Turun Toverit en kon meespelen in de [[Kakkonen]] (de Finse derde divisie). De toenmalige trainer [[Timo Sinkkonen]] mocht van Håkans investeren in nieuwe spelers en dat resulteerde meteen in een eerste plaats op de ranglijst, waardoor promotie naar de [[Ykkönen]] werd afgedwongen. In 1994 eindigde Inter als derde in de Ykkönen en dwong geen promotie af. De club werd in 1995 winnaar van diezelfde divisie en promoveerde het weer, zodat het in 1996 voor het eerst in de Veikkausliiga kon uitkomen. Ook werd in 1995 de halve finale van de Suomen Cup bereikt.


Beide clubs uit Turku (Inter en [[TPS Turku (voetbal)|TPS Turku]]) speelden nu in de Veikkausliiga en dat betekende een flinke toename van de toeschouwersaantallen van beide clubs. In de onderlinge ontmoetingen van beide clubs kwamen er zelfs zo'n 8200 toeschouwers naar het Veritas Stadion. In de Veikkausliiga zelf ging het de club niet meer zo voortvarend af als de jaren daarvoor. Na een anoniem jaar in 1996 waarin ze op de zesde plaats eindigden degradeerde de ploeg in 1997 weer naar de Ykkönen. In 1998 werd echter meteen weer promotie afgedwongen, zodat ze weer op het hoogste niveau konden acteren. Er werden buitenlandse spelers aangetrokken en sindsdien weet de club zich op het hoogste niveau te handhaven. De club eindigt doorgaans tussen de vierde en zevende plaats op de ranglijst.
Beide clubs uit Turku (Inter en [[TPS Turku (voetbal)|TPS Turku]]) speelden nu in de Veikkausliiga en dat betekende een flinke toename van de toeschouwersaantallen van beide clubs. In de onderlinge ontmoetingen van beide clubs kwamen er zelfs zo'n 8200 toeschouwers naar het Veritas Stadion. In de Veikkausliiga zelf ging het de club niet meer zo voortvarend af als de jaren daarvoor. Na een anoniem jaar in 1996 waarin ze op de zesde plaats eindigden degradeerde de ploeg in 1997 weer naar de Ykkönen. In 1998 werd echter meteen weer promotie afgedwongen, zodat ze weer op het hoogste niveau konden acteren. Er werden buitenlandse spelers aangetrokken en sindsdien weet de club zich op het hoogste niveau te handhaven. De club eindigt doorgaans tussen de vierde en zevende plaats op de ranglijst.

Versie van 26 mei 2014 09:16

FC Inter Turku
FC Inter Turku
Naam FC International Turku
Bijnaam Sinimustat (Zwartblauwen)
Opgericht 1990
Stadion Veritas Stadion
Capaciteit 9000
Voorzitter Vlag van Finland Stefan Håkans
Trainer Vlag van Nederland Job Dragtsma
Competitie Veikkausliiga
Thuis
Uit
Geldig voor 2007-2008
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

FC Inter Turku is een Finse voetbalclub spelend in de Veikkausliiga. De club is opgericht in 1990. De bijnaam van de club is Sinimustat (Zwartblauwen). De club heeft een van de meest geavanceerde jeugdopleidingen van Finland. Van de vijf bestuursleden die de club heeft, zijn er drie vrouwen.

Geschiedenis

Stefan Håkans, de huidige voorzitter van de club besloot om in 1990 de club op te richten. Hij is tevens directeur van de Finse multinational "Alfons Håkans". De reden om een geheel eigen club op te richten was omdat zijn 11-jarige zoontje bij geen enkele andere club in Turku in de jeugd werd toegelaten. Hierdoor startte Inter Turku als een club die alleen in het jeugdvoetbal actief was. In 1992 werd het eerste seniorenteam opgezet en begon te voetballen in de Kolmonen (de Finse vierde divisie). Een jaar later nam de club de plaats in van het financieel in problemen geraakte Turun Toverit en kon meespelen in de Kakkonen (de Finse derde divisie). De toenmalige trainer Timo Sinkkonen mocht van Håkans investeren in nieuwe spelers en dat resulteerde meteen in een eerste plaats op de ranglijst, waardoor promotie naar de Ykkönen werd afgedwongen. In 1994 eindigde Inter als derde in de Ykkönen en dwong geen promotie af. De club werd in 1995 winnaar van diezelfde divisie en promoveerde het weer, zodat het in 1996 voor het eerst in de Veikkausliiga kon uitkomen. Ook werd in 1995 de halve finale van de Suomen Cup bereikt.

Beide clubs uit Turku (Inter en TPS Turku) speelden nu in de Veikkausliiga en dat betekende een flinke toename van de toeschouwersaantallen van beide clubs. In de onderlinge ontmoetingen van beide clubs kwamen er zelfs zo'n 8200 toeschouwers naar het Veritas Stadion. In de Veikkausliiga zelf ging het de club niet meer zo voortvarend af als de jaren daarvoor. Na een anoniem jaar in 1996 waarin ze op de zesde plaats eindigden degradeerde de ploeg in 1997 weer naar de Ykkönen. In 1998 werd echter meteen weer promotie afgedwongen, zodat ze weer op het hoogste niveau konden acteren. Er werden buitenlandse spelers aangetrokken en sindsdien weet de club zich op het hoogste niveau te handhaven. De club eindigt doorgaans tussen de vierde en zevende plaats op de ranglijst.

De afgelopen jaren heeft Inter Nederlandse trainers in dienst. Eerst René van Eck in 2006 en sinds 2007 is Job Dragtsma hoofdtrainer. Hij heeft getekend voor twee seizoenen. Onder zijn leiding werd verdediger Jos Hooiveld (ex-SC Heerenveen) aangetrokken, die al in zijn eerste seizoen gekroond werd tot winnaar van het Leeuwenklassement (beste speler). In 2007 won Inter de beker. In het seizoen 2008 is de club onder leiding van Job Dragtsma voor het eerst in zijn bestaan kampioen van Finland geworden.

Erelijst

2008
1993
1995, 1998
2008

In Europa

  • Q = voorronde
  • R = ronde
Seizoen Competitie Ronde Land Club Score PUC
2005 Intertoto Cup 1R Vlag van IJsland ÍA Akranes 0-0, 4-0 0.0
2R Vlag van Kroatië NK Varteks Varaždin 3-4, 2-2
2009/10 Champions League 2Q Vlag van Moldavië FC Sheriff Tiraspol 0-1, 0-1 0.0
2010/11 Europa League 3Q Vlag van België Racing Genk 1-5, 2-3 0.0
2012/13 Europa League 2Q Vlag van Nederland FC Twente 1-1, 0-5 0.5
2013/14 Europa League 1Q Vlag van Faeröer Víkingur Gøta 1-1, 0-1

Stadion

FC Inter Turku werkt haar thuiswedstrijden af in het Veritas Stadion dat plaats biedt aan 9000 toeschouwers. Het stadion wordt gedeeld met de andere club uit Turku die in de Veikkausliiga speelt, TPS Turku. De hoogste bezoekersaantallen trekt het stadion tijdens de derbies tussen deze twee clubs.

Selectie 2012

Bekende (oud)spelers

Zie de lijst van spelers van FC Inter Turku voor een opsomming van spelers die uitkwamen voor de club.

Supporters

De supporters van FC Inter Turku noemen zich de Ultraboyz en zoeken het liefst de staanplaatsen op in het stadion om hun club aan te moedigen.

Samenwerkingsverbanden

FC Inter Turku is eigenaar van de club VG-62 Naantali die in 2005 degradeerde vanuit de Ykkönen en in 2006 uitkwam in de Kakkonen. Dit team geldt als een satellietclub waar ervaring op gedaan kan worden voor de overstap naar Inter Turku gemaakt kan worden.

Externe links