Station Helmond: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
daarvoor hebben we juist het OV-artikel.
Bakel123 (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 43: Regel 43:
De volgende [[treinserie]]s halteren in de [[NS-dienstregeling 2014]] te Helmond:
De volgende [[treinserie]]s halteren in de [[NS-dienstregeling 2014]] te Helmond:
{{Tabel treinseries | treinseries =
{{Tabel treinseries | treinseries =
{{Tabelrij treinserie 1900 | station = Tilburg}}
{{Tabelrij treinserie 1900 | station = Helmond}}
{{Tabelrij treinserie 9600 | station = Tilburg}}
{{Tabelrij treinserie 9600 | station = Helmond}}
}}
}}



Versie van 29 mei 2014 15:22

    Helmond   
Het vernieuwde station van Helmond, foto genomen vanaf nieuwe voetgangers- en fietsbrug.
Afkorting Hm
Opening 1 juli 1866
Perrons 2
Perronsporen 2
Lijn(en) Venlo - Eindhoven
Vervoerder(s) Sjabloon:Pictogram vervoersmaatschappij Nederland
Reizigers 7741 (2009) [1] per dag
Ligging
Coördinaten 51° 28′ 33″ NB, 5° 39′ 44″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Helmond (Nederlands spoorwegstation)
Station Helmond
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Helmond is een spoorwegstation in Helmond, gelegen aan Lijn E, op het traject tussen Eindhoven en Venlo. Het station werd geopend op 1 oktober 1866. Het is het belangrijkste station in Helmond waar ook een intercity halteert.

Bouwfasen

Het station heeft in de loop der jaren een aantal bouwfasen ondergaan die hieronder staan beschreven.

Het eerste station heeft er van 1864 tot 1987 gestaan. Dit was een Standaardstation Type 4. Dit type station was bestemd voor minder grote plaatsen. Het gebouw was hoog en rechthoekig met een puntgevel in het middendeel. De architect van dit type station was Brederode.

Reeds in 1876 kwam de eerste verbouwing. Aan allebei de kanten werd een lange vleugel bijgebouwd. In 1911 werd een van de vleugels verlengd, zodat deze 3 keer zo lang werd.

In 1987 werd een nieuw station gebouwd van de architect Paul Corbey. Dit station heeft een dragend skelet, waar men inbouwpakketten in kon aanbrengen. Men kwam vanuit het stationsgebouw als eerste terecht op perron 1. Om naar het eilandperron bij spoor 2 te lopen moest men gebruik maken van een spoorwegovergang die bedoeld was voor voetgangers. Met de bouw van het tot nu nieuwste station (2013) is deze overgang verwijderd. In het station waren onder meer een reizigerskiosk, bloemenzaak en een Hermes loket gevestigd. Het station is in september 2012 gesloopt om plaats te maken voor een nieuw station.

In de periode van 2013 tot februari 2014 is er een nieuw station gebouwd als een onderdeel van het nieuwe stationsplan genaamd Spoorzone. Het eerste perron van het station is iets meer naar het westen verplaatst ten opzichte van de oude situatie (1987). De beide perrons zijn nu bereikbaar gemaakt door middel van twee liften en door trappen. Zodoende is de spoorwegovergang naar het eilandperron bij spoor 2 verdwijderd. Het station wordt voorzien van een onderdoorgang genaamd Nelson Mandela[2] voor gemotoriseerd en niet gemotoriseerd verkeer. Het station heeft drie commerciële ruimtes, waar een reizigerskiosk, broodjeszaak en een bloemenwinkel gevestigd is. De reizigerskiosk en de bloemenwinkel waren ook al gevestigd in het oude stationsgebouw. Vanaf de onderdoorgang is het station en eilandperron te bereiken door middel van de liften en trappen die gebouwd zijn. De onderdoorgang zal de wijk Suytkade en het centrum van Helmond met elkaar verbinden. Aan de noordzijde van het station komt een nieuw busstation en een fietsenstalling die plaats zal bieden aan zo'n 2000 fietsen. Het station is ondanks de vernieuwing pas enkele maanden later voorzien van toegangspoortjes met het OV-chipkaart-programma. In totaal wordt 30 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe station.

Het nieuwe station werd in verschillende fasen geopend; op 9 februari 2014 vond de opening van het nieuwe stationsgebouw, fietsenstalling en voetgangers- en fietsbrug plaats, twee maanden later, op 7 april 2014 werd het busstation en de perronoverkappingen geopend en als laatste volgde op 8 april 2014 de opening van de onderdoorgang onder het spoor genaamd Nelson Mandela.

Ligging

Het station ligt aan het Stationsplein in Helmond, dichtbij het centrum. Aan het plein ligt onder andere ook een voormalig pand van de Belastingdienst en het voormalige kantoor van het UWV, het pand staat nu leeg. Het centrum van Helmond is op loopafstand bereikbaar. Aan de westzijde van het stationsgebouw is een gratis bewaakte fietsenstalling aanwezig. Verder is er een door Q-Park beheerde parkeerplaats aan de noordoostzijde van het spoor, achter het voormalige gebouw van de Belastingdienst.

Verbindingen

Treinverbindingen

De volgende treinseries halteren in de NS-dienstregeling 2014 te Helmond:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
1900 Intercity (NS) DordrechtBredaTilburgEindhoven Centraal Opgeheven per dienstregeling 2023.
9600 IC 35 Intercity direct (NS International) Den Haag HSRotterdam CentraalBredaAntwerpen-CentraalMechelenBrussel-CentraalBrussel-Zuid/Midi Opgeheven per dienstregeling 2022.

Busverbindingen

Bij het station ligt ook een busstation, het centrale knooppunt van stads- en streekvervoer in Helmond. Alle stads- en streekbussen in Helmond stoppen op het busstation. Het busstation is tussen eind 2013 en begin 2014 vernieuwd. Op 7 april 2014 in de middag stopten de eerste bussen op het vernieuwde busstation.

Plan V treinstel te station Helmond (westzijde station)
Koploper 4221 te station Helmond (oostzijde station)
Zie voor buslijnen, evenals de treinverbindingen het hoofdartikel Openbaar vervoer in Helmond