Geëerd Kunstenaar van de Russische Federatie: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
geen bewerkingssamenvatting
'''Geëerd Kunstenaar van de Russische Federatie''' , ([[Russisch]]: ''Заслуженный артист'' of Zasluzhenny artist) soms afgekort tot "Geëerd Kunstenaar van de RSFSR" of "Geëerd Kunstenaar van de Republiek" was en is een [[eretitel]] die al in de tijd van de [[Sovjet-Unie]], waarvan die [[federatie]] deel uitmaakte, werd toegekend. De titel Geëerd Kunstenaar van de Russische Federatie werd op 10 augustus 1931 ingesteld. In februari 1992 werden de laatste eretitels van de Sovjet-Unie toegekend. In 1992 werden de verwijzingen naar de Sovjets verwijderd, het lint werd driekleurig rood-blauw en wit. In het Presidentieel Decreet No. 1341 uit 1996 werden nieuwe versierselen voorgeschreven.
 
De titel "Geëerd Kunstenaar van de Russische Federatie" werd op 10 augustus 1931 ingesteld. In februari 1992 werden de laatste eretitels van de Sovjet-Unie toegekend. In 1992 werden de verwijzingen naar de Sovjets verwijderd, het lint werd driekleurig rood-blauw en wit. In het Presidentieel Decreet No. 1341 uit 1996 werden nieuwe versierselen voorgeschreven.
 
==Geschiedenis==
[[File:Meritorious Artist of the SFSR.JPG|right|100px|thumb|De kleine zilverkleurige medaille die door de Geëerde Kunstenaars werd gedragen]]
In het [[Keizerrijk Rusland]] werden kunstenaars al als "Keizerlijk Zanger" of "Keizerlijk Zangeres" geëerd. De Sovjet-Unie bouwde op die traditie voort en ontwikkelde een nieuw [[decoratiestelsel]], dat van de [[socialistische orde]]n en prijzen.
 
 
==Versiersel==
De Geëerd Kunstenaars ontvangen een draagbaar ereteken. Dit ronde metalen insigne draagt het [[wapen van de Russische Federatie]] boven een samengebonden [[lauwerkrans]] en een afbeelding van een ontrold perkament waarop in [[cyrillisch schrift]] de tekst "''Заслуженный артист''" staat. De daaronder afgebeelde [[palm|erepalm]] herinnert aan het versiersel van de Geëerde artiesten in de Sovjet-tijd. Er is geen lint en het versiersel wordt als een broche op de borst gedragen.
 
In de Sovjet-periode had het lint de kleuren van de vlag van die federatie; rood met een brede blauwe bies aan de linkerzijde. In 1992 werd het lint rood-blauw en wit.
 
Op de voorzijde van de kleine zilverkleurige medaille staatstond een lier met daaronder de tekst "Заслуженный артист РСФСР". OOk de rechthoekige gesp was zilverkleurig. De in aanzien hogere Volksartiest van de Russische Federatie mocht indertijd dezelfde medaille, maar dan verguld en aan een vergulde beugel, dragen.
 
==Draagwijze==
In de Sovjet-Unie werden de vele ondferscheidingen van het sovjetregime ook veel gedragen. Op feestelijke of plechtige gelegenheden en feestdagen spelden de sovjetburgers vaak al hun onderscheidingen op. Omdat een en dezelfde onderscheiding vaak herhaaldelijk aan dezelfde persoon werd uitgereikt droeg met al die versierselen naast elkaar en onder elkaar. De kleine medailles verbonden aan de [[Leninprijs]] en de [[Stalin Staatsprijs]], later werd dat de [[Staatsprijs van de Sovjet-Unie]], werden allemaal op de revers op de rechterborst gedragen. Op de rechterborst werden ook de medailles van de geërde kunstenaars, kosmonauten, piloten, testpiloten en wat dies meer zij gedragen. Wie er meerdere bezat spelde vter hoogte van het sleutelbeen vier of vijf van deze kleine medailles naast elkaar op. Wanneer er nòg meer van deze medailles waren, en dat kwam voor, dan werden die keurig naast elkaar onder deze rij medailles gedragen.
 
*Bron: De Grote Sovjet Encyclopedie. Gedeeltelijk vertaald van de Engelstalige en Russische Wikipedia
67.475

bewerkingen

Navigatiemenu