Zwammerdam: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
nauwkeuriger
Regel 34: Regel 34:
Uiteindelijk is de naam verbasterd tot het huidige Zwammerdam.
Uiteindelijk is de naam verbasterd tot het huidige Zwammerdam.


In het [[rampjaar 1672]] werd de plaats uitgemoord door het Franse leger dan onder bevel van [[Frans van Montmorency (1628-1695)|maarschalk Luxembourg]] stond.
Zwammerdam lag aan de [[Oude Hollandse Waterlinie]]. In het [[rampjaar 1672]] trokken in december tijdens een vorstperiode 9000 man van het Franse leger, dat onder bevel van [[Frans van Montmorency (1628-1695)|maarschalk Luxembourg]] stond, moordend en plunderend de plaats binnen.


== Molens ==
== Molens ==

Versie van 28 jun 2014 08:51

Zwammerdam
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Zwammerdam (Zuid-Holland)
Zwammerdam
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Alphen aan den Rijn Alphen aan den Rijn
Coördinaten 52° 6′ NB, 4° 44′ OL
Algemeen
Inwoners 1.930 (1 januari 2010)
Detailkaart
Kaart van Zwammerdam
Locatie in de gemeente
Foto's
Centrum Zwammerdam
Centrum Zwammerdam
Gereformeerde kerk, Molenstraat
Gereformeerde kerk, Molenstraat
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Zwammerdam is een dorp in de gemeente Alphen aan den Rijn, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. In 2004 had het dorp 1.920 inwoners. Tot 1964 was Zwammerdam een zelfstandige gemeente. Diverse delen van de gemeente zijn bij het verlies van deze zelfstandigheid naar naburige gemeenten zoals Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Boskoop en Reeuwijk overgegaan.

Zwammerdam heeft een kleine en compacte oude kern met kronkelende straatjes en met historische bebouwing. Zwammerdam is, in tegenstelling met lintbebouwing, een van de weinige dorpen in de Rijnstreek die gebouwd zijn rondom een plein. Ten zuidwesten loopt de spoorlijn Woerden - Leiden. Aan deze spoorlijn had Zwammerdam een eigen spoorweghalte, namelijk Halte Zwammerdam.

Geschiedenis

Kaart uit 1687 met Swadenburgerdam

In de Oudheid bevond in Zwammerdam zich het Romeinse fort "Nigrum Pullum" (zwarte grond) met de vlootfaciliteiten. Enkele resten zijn te zien op het terrein van Ipse de Bruggen locatie Hooge Burch. Enkele Romeinse schepen behoren tot de voornaamste vondsten.

Later werd de plaats Suadenburcherdam genoemd, naar de (illegale) dam bij Suadenburg die al in de 12e eeuw wordt genoemd. Deze dam hield het water buiten Holland, tot nadeel van de bewoners aan de Utrechtse kant. Die beklaagden zich bij de Duitse keizer en zij kregen gelijk. In 1165 beval keizer Frederik Barbarossa de graaf van Holland de dam te verwijderen. Na 1200 sloot de dam de Oude Rijn niet meer af, maar bleef bestaan als een dam met doorlaatopening.

Uiteindelijk is de naam verbasterd tot het huidige Zwammerdam.

Zwammerdam lag aan de Oude Hollandse Waterlinie. In het rampjaar 1672 trokken in december tijdens een vorstperiode 9000 man van het Franse leger, dat onder bevel van maarschalk Luxembourg stond, moordend en plunderend de plaats binnen.

Molens

Ten noorden van de plaats bevindt zich De Dikke Molen. Ten westen ligt de Steektermolen.

Bekende Dammenaren

Trivia

In Zwammerdam is het Jostiband Orkest gevestigd.

Zie ook

Externe link