Madrid (stad): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
23 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
(door de troonswisseling incorrect geworden.)
Sinds dat Madrid eeuwen geleden de hoofdstad van Spanje werd, is het bevolkingsaantal blijven stijgen. Deze demografische ‘boom’ was berucht in de 20e eeuw, doordat vele, voornamelijk nationale immigranten, in sloppenwijken moesten leven vanwege ruimte- en geldgebrek. De enige periode waarin de stadsgroei afnam waren de jaren 70, dezelfde tijd waarin ook Barcelona geen groei ondervond. De oorzaak hiervan was dat de buitenwijken van beide steden enorm groeiden en daarmee dus ook de metropolen, maar niet de stadskernen zelf.
 
Een nieuwe immigratiegolf heeft er toe geleid dat Madrid nu een recordaantal inwoners heeft en weer over de 3 miljoen grens heen is gegaan. Van 2001 tot 2005 steeg het bevolkingsaantal met maar liefst 271.857 inwoners. Madrid heeft immigranten aangetrokken van over de hele wereld, met name uit [[Zuid-Amerika]] en inmiddels is slechts 85% van de inwoners van Spaanse afkomst. De grootste groepen immigranten komen uit: [[Ecuador]] 83.967, [[Marokko]] 51.300, [[VolksrepubliekChinese ChinaSpanjaarden|China]] 48.973, [[Colombia]] 37.218, [[Peru]] 32.791 en [[Argentinië]] 28.500.
 
===Winkelen===
* [[Las Huertas]]: Deze wijk, rechts van de straat [[Paseo del Prado (Madrid)|Paseo del Prado]] en ten noorden van Calle Atocha is beroemd door de vele schrijvers en dichters die hier ooit woonden. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het huis van de schrijver [[Miguel de Cervantes|Cervantes]], waarin hij in 1616 stierf. Gedurende de laatste jaren is het het zoveelste mecca van het nachtleven geworden, waar elke dag duizenden Madrilenen en toeristen van bar naar bar gaan, vooral rondom Calle de las Huertas en Plaza Santa Ana.
* [[Gran Vía (Madrid)|Gran Vía]]: Het district van de Gran Vía beslaat ook gelijk één van de verkeersslagaders van de stad: Gran Vía. Deze straat is vooral een [[Winkelstraat (algemeen)|winkelstraat]], maar er zijn ook veel hotels, bioscopen en wederom, nachtleven Een van de straten in deze wijk, de “Calle Fuencarral” is één van de populairste van de stad geworden, mede doordat het het hippe “Chueca” met het bohemian “Malasaña” district verbindt.
* [[Lavapiés]]: Dit is van oorsprong een van de armste wijken in de binnenstad, het heeft wel zijn authentieke “Madrid-karakter” weten te behouden. Er wonen een groot aantal immigranten ([[Chinese Spanjaarden|Chinezen]], Hindoestanen en inwoners afkomstig uit het Caribisch gebied), maar ook veel kunstenaars en schrijvers, waardoor een zeer gemengd straatbeeld is ontstaan. Door de immigranten heeft de wijk een grote variatie aan winkels gekregen,waar letterlijk van alles en nog wat te koop is. Deze wijk is met stip de beste van Madrid voor een goedkoop etentje, en ook om niet-Spaans eten te vinden (Aziatisch etc.) is het de aangewezen plek.
* [[Latina (Madrid)|Latina]]: In en rondom deze zone liggen de beginselen van Madrid. Het is lastig om precies een grens om dit gebied te trekken, omdat net als in de omliggende wijken, de straten kronkelig en smal zijn. De wijk heeft ook behoorlijk veel bars, en er zijn een aantal mooie kerken te bezichtigen. Aan de oostkant van deze wijk bevindt zich de vlooienmarkt Rastro. Ook vindt men er het Plaza de la Paja, een ander mooi plein van de stad. Aan de andere kant grenst Latina aan het “[[Plaza Mayor (Madrid)|Plaza Mayor]]” en “Los Austrias”, een ander mooi deel van Madrid.
* [[Aravaca]]: Aravaca is zonder twijfel de duurste wijk van de stad, hier geen lawaai en niet 24 uur per dag mensen en verkeer, maar vrijstaande huizen met tuinen. De wijk staat vol met parken en grenst aan het bos genaamd “Casa de Campo”.
19.472

bewerkingen

Navigatiemenu