Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Capaccio (overleg | bijdragen)
k Capaccio heeft de pagina Béguyer de Chancourtois naar Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois hernoemd: Voluit
Capaccio (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Bestand:Alexandre-Emile Béguyer de Chancourtois.jpg|thumb|Béguyer de Chancourtois]]
[[Bestand:Alexandre-Emile Béguyer de Chancourtois.jpg|thumb|Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois]]
'''Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois''' ([[Parijs]], [[20 januari]] [[1820]] - aldaar, [[14 november]] [[1886]]) was een [[Frankrijk|Frans]] [[geoloog]].
'''Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois''' ([[Parijs]], [[20 januari]] [[1820]] - aldaar, [[14 november]] [[1886]]) was een [[Frankrijk|Frans]] [[geoloog]].


Béguyer de Chancourtois heeft als eerste een soort [[periodiek systeem]] gemaakt. Hij noemde het ''[[telluric helix|La vis tellurique]]'' (''de tellurische helix''). Dit periodiek systeem kan worden opgevat als een verticaal opgestelde cilinder. De elementen zijn gesorteerd naar stijgend [[atoomgewicht]] op een spiraal die rond deze cilinder is gewikkeld. De Chancourtois was eerste om te erkennen dat de [[scheikundig element|elementaire]] eigenschappen elke acht elementen weer terugkomen, en met behulp van deze grafiek, kon hij de [[stoichiometrie]] van verscheidene metaaloxiden voorspellen. Zijn grafiek bevat naast de elementen ook ionen en samenstellingen hetgeen tegenwoordig in het ''periodiek systeem'' niet meer het geval is.
Béguyer de Chancourtois heeft als eerste een [[periodiek systeem]] ontworpen. Hij noemde het de [[tellurische helix]]'' (''vis tellurique''). Dit periodiek systeem kan worden opgevat als een verticaal opgestelde cilinder. De elementen zijn gesorteerd naar stijgende [[atoommassa]] op een spiraal die rond deze cilinder is gewikkeld. Béguyer De Chancourtois was de eerste om te erkennen dat de [[scheikundig element|elementaire]] eigenschappen elke acht elementen terugkomen. Met behulp van deze grafiek kon hij de [[stoichiometrie]] van verscheidene metaaloxiden voorspellen. Zijn grafiek bevat naast de elementen ook ionen en chemische verbindingen, hetgeen in het hedendaagse periodiek systeem niet meer het geval is.


{{Commonscat|Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois}}
{{Commonscat|Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois}}

Versie van 27 jul 2014 18:55

Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois

Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois (Parijs, 20 januari 1820 - aldaar, 14 november 1886) was een Frans geoloog.

Béguyer de Chancourtois heeft als eerste een periodiek systeem ontworpen. Hij noemde het de tellurische helix (vis tellurique). Dit periodiek systeem kan worden opgevat als een verticaal opgestelde cilinder. De elementen zijn gesorteerd naar stijgende atoommassa op een spiraal die rond deze cilinder is gewikkeld. Béguyer De Chancourtois was de eerste om te erkennen dat de elementaire eigenschappen elke acht elementen terugkomen. Met behulp van deze grafiek kon hij de stoichiometrie van verscheidene metaaloxiden voorspellen. Zijn grafiek bevat naast de elementen ook ionen en chemische verbindingen, hetgeen in het hedendaagse periodiek systeem niet meer het geval is.

Zie de categorie Alexandre-Émile Béguyer de Chancourtois van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.