Premisse (scenarioterm): verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
6 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
vele malen 'je' uit de tekst
(Versie 41688363 van 83.80.233.7 (overleg) ongedaan gemaakt. Geen verbetering)
(vele malen 'je' uit de tekst)
 
== Belang van de premisse ==
Docenten benadrukken het belang van de premisse, omdat beginnende scenaristen soms geen idee hebben waar ze naartoe willen met hun verhaal en gewoon vertrekken vanuit een [[personage]] of een gebeurtenis. Het risico is daardoor groot dat het verhaal nergens naar leidt of te gefragmenteerd wordt doordat niet duidelijk voor een verhaallijn wordt gekozen. Het is te vergelijken met het in jede auto springen en beginnen te rijden zonder dat jemen een idee hebtheeft waar je zalmen terechtkomenterechtkomt. Dat kan avontuurlijk zijn, maar in de praktijk werkt het zelden voor een scenario.
 
De ''premisse'' is een korte zin, waarin de scenarist zo scherp mogelijk formuleert waar het over gaat. Doordat hij of zij van in het begin een beslissing neemt over wat het onderwerp is, wordt het ook gemakkelijker om geschikt materiaal bijeen te zoeken tijdens de [[research]], en om hoofd- van bijzaken te onderscheiden.
*"Wat als een meisje een kind krijgt en de vader is de duivel?" ([[Rosemary's Baby (film)|''Rosemary's Baby'']])
 
Een eenvoudig truukje om een goede premisse te vinden voor jeeen scenario is jehet idee toetsen aan de vraag:
:''Wie wil wat en waarom kan hij dat niet?''
Dan hebheeft jemen meteen de [[protagonist]], zijn [[dramatisch doel]] en mogelijke obstakels (een [[Antagonist (narratologie)|antagonist]] bijvoorbeeld) te pakken.
 
==Noten==
82.218

bewerkingen

Navigatiemenu