Station Maastricht Noord: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
k typo
Alankomaat (overleg | bijdragen)
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 37: Regel 37:
| lon_sec = 07
| lon_sec = 07
}}
}}
'''Station Maastricht Noord''' is een [[spoorwegstation]] in [[Maastricht]], gelegen in de wijk [[Beatrixhaven (Maastricht)|Beatrixhaven]], ten noorden van [[Limmel]] en [[Nazareth (Maastricht)|Nazareth]], tegenover het landgoed [[Mariënwaard]]. Het station ligt aan de lijn [[Heuvellandlijn]] (Maastricht-Kerkrade), die sinds eind 2006 door [[Veolia Transport Nederland]] wordt geëxploiteerd, op een locatie waar de twee sporen van de [[Spoorlijn Maastricht - Venlo|lijn van Maastricht naar Sittard]] parallel hieraan lopen. Er zijn echter alleen perrons langs de sporen van de Heuvellandlijn.
'''Station Maastricht Noord''' is een [[spoorwegstation]] in [[Maastricht]], gelegen in de wijk [[Beatrixhaven (Maastricht)|Beatrixhaven]], ten noorden van [[Limmel]] en [[Nazareth (Maastricht)|Nazareth]], tegenover het landgoed [[Mariënwaard]]. Het station ligt aan de [[Heuvellandlijn]] (Maastricht-Kerkrade), die sinds eind 2006 door [[Veolia Transport Nederland]] wordt geëxploiteerd, op een locatie waar de twee sporen van de [[Spoorlijn Maastricht - Venlo|lijn van Maastricht naar Sittard]] parallel hieraan lopen. Er zijn echter alleen perrons langs de sporen van de Heuvellandlijn.


In 2010 werd bekendgemaakt dat onderzocht wordt of het station ook gebruikt kan worden als halte voor de [[Sprinter (treinsoort)|sprinter]]treinen van [[Nederlandse Spoorwegen|NS]] tussen [[Station Maastricht Randwyck|Maastricht Randwyck]] en [[Station Roermond|Roermond]].
In 2010 werd bekendgemaakt dat onderzocht wordt of het station ook gebruikt kan worden als halte voor de [[Sprinter (treinsoort)|sprinter]]treinen van [[Nederlandse Spoorwegen|NS]] tussen [[Station Maastricht Randwyck|Maastricht Randwyck]] en [[Station Roermond|Roermond]].

Versie van 31 aug 2014 16:35

    Maastricht Noord   
Station Maastricht Noord in 2014
Afkorting Mtn
Opening 17 november 2013[1]
Perrons 2
Perronsporen 2
Spoorlijn Aken - Maastricht (Heuvellandlijn)
Stadsbus(sen) 100
Vervoerder(s) Sjabloon:Pictogram vervoersmaatschappij Nederland
Ligging
Plaats Maastricht
Coördinaten 50° 52′ 17″ NB, 5° 43′ 7″ OL
Externe link  NS-stationsinformatie
Station Maastricht Noord (Nederlands spoorwegstation)
Station Maastricht Noord
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Maastricht Noord is een spoorwegstation in Maastricht, gelegen in de wijk Beatrixhaven, ten noorden van Limmel en Nazareth, tegenover het landgoed Mariënwaard. Het station ligt aan de Heuvellandlijn (Maastricht-Kerkrade), die sinds eind 2006 door Veolia Transport Nederland wordt geëxploiteerd, op een locatie waar de twee sporen van de lijn van Maastricht naar Sittard parallel hieraan lopen. Er zijn echter alleen perrons langs de sporen van de Heuvellandlijn.

In 2010 werd bekendgemaakt dat onderzocht wordt of het station ook gebruikt kan worden als halte voor de sprintertreinen van NS tussen Maastricht Randwyck en Roermond.

Voorzieningen

Bij het nieuwe station is een P&R-voorziening met 360 parkeerplaatsen gerealiseerd, zodat bezoekers die per auto via de A2 of A79 naar Maastricht komen, een alternatief wordt geboden om het centrum van de stad te bereiken. Bij het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst tussen de provincie Limburg, de gemeente Maastricht en ProRail op 1 april 2010 werd tevens afgesproken dat onder het spoor een onderdoorgang voor voetgangers en fietsers zal worden gerealiseerd, die ook zorgt voor een betere ontsluiting van het bedrijventerrein Beatrixhaven en de woonwijken aan de andere kant van het spoor.

Op de onbewaakte fietsenstalling zijn 12 fietskluizen te huur. Oorspronkelijk zouden dit er 5 zijn. Daarnaast zijn er 8 OV-fietsen te huur.

Treinverbindingen

De volgende treinserie halteert in de dienstregeling 2014 te Maastricht Noord:

Serie Treinsoort Route Bijzonderheden
32000 RS 18 Stoptrein (Arriva) Maastricht RandwyckMaastrichtMaastricht NoordHeerlenLandgraafEygelshovenChevremontKerkrade Centrum

Bouw en oplevering

De voorbereiding voor de bouw begonnen in maart 2011. De feitelijke eerste spade ging in februari 2012 de grond in.[2]. Na eerder uitstel, stond de oplevering gepland voor juni 2013, maar door problemen met de grondwaterspiegel ter plaatse en het faillissement van aannemer Martens Infra[3] werd ook deze datum niet gehaald en werd de opening (voor de vierde keer) uitgesteld.[4] Vanaf 17 november 2013 stoppen de Veolia-treinen tussen Maastricht Randwyck en Kerkrade Centrum bij het nieuwe station.

Afbeeldingen

Referenties

  1. Opening station Maastricht Noord Maastrichtbereikbaar.nl
  2. Start bouw Station Maastricht-Noord, 12 januari 2012.
  3. Station Maastricht Noord later open Treinreiziger.nl
  4. Op de Rails, oktober 2012, blz. 466.
Zie de categorie Station Maastricht Noord van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.