Neurowetenschap: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
105 bytes toegevoegd ,  7 jaar geleden
geen bewerkingssamenvatting
k (linkfix)
'''Neurowetenschap''' is de wetenschap die zich bezighoudt met alle aspecten van het [[zenuwstelsel]]. Het is een relatief jong vakgebied binnen de exacte wetenschappen. Binnen de neurowetenschappen zijn er veel verschillende specialisaties (onder meer [[neurofysiologie]] en bijvoorbeeld [[neuroanatomie]]), maar zij hangen nauw samen.
 
Basisprincipes van de neurowetenschappen liggen op moleculair en cellulair niveau, maar ook de functionele [[anatomie]] van het zenuwstelsel, vooral met betrekking tot waarneming en beweging, behoort hiertoe. [[Gedrag]] en [[cognitie]] worden op neuraal niveau bekeken. Ook belangrijk in de neurowetenschappen is [[genetica]].
 
Eric Kandel (een bekende neuropsychiater die de Nobelprijs won in de geneeskunde) omschreef Neurowetenschappen als volgt:
"De taak van de neurowetenschappen is gedrag te verklaren in termen van de activiteiten van de hersenen. Hoe bestuurt het brein de miljoenen zenuwcellen om gedrag te produceren, en hoe worden deze zenuwcellen door de omgeving beïnvloed...? Het uiteindelijk doel van de biologische wetenschappen -en de grootste uitdaging- is de biologische basis van het gedrag, en de mentale processen waardoor wij waarnemen, handelen, leren en ons dingen herinneren, te doorgronden" <ref>Eric R. Kandel, James, H. Schwartz & Thomas, M. Jessel. Principles of Neural Science, fourth edition. 1993 Elsevier, New York,</ref>
 
98

bewerkingen

Navigatiemenu