Waggonfabrik Talbot: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
T Houdijk (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
RobotE (overleg | bijdragen)
k Robot-geholpen doorverwijzing: Zuid-Limburg
Regel 8: Regel 8:


=== Werkgelegenheid ===
=== Werkgelegenheid ===
Veel NS-materieel werd gebouwd bij Talbot. In deze fabriek werken vele arbeiders, afkomstig uit het naburige [[Zuid-Limburg]]. Nadat [[Koninklijke DSM N.V.|DSM]] begin jaren '70 de mijnen sloot, gingen veel ex-[[mijnarbeider]]s werken bij Talbot. De verhouding Nederlandse en Duitse werknemers bij Bombardier [[Aken (stad)|Aachen]] is dan ook 70/30. Recentelijk sloten Provinciale Staten in Limburg nog een overeenkomst met Bombardier voor de plaasting van ruim 200 overtollige medewerkers afkomstig van autofabriek [[NedCar]] in [[Born (Nederlands Limburg)|Born]].
Veel NS-materieel werd gebouwd bij Talbot. In deze fabriek werken vele arbeiders, afkomstig uit het naburige [[Zuid-Limburg (Nederland)|Zuid-Limburg]]. Nadat [[Koninklijke DSM N.V.|DSM]] begin jaren '70 de mijnen sloot, gingen veel ex-[[mijnarbeider]]s werken bij Talbot. De verhouding Nederlandse en Duitse werknemers bij Bombardier [[Aken (stad)|Aachen]] is dan ook 70/30. Recentelijk sloten Provinciale Staten in Limburg nog een overeenkomst met Bombardier voor de plaasting van ruim 200 overtollige medewerkers afkomstig van autofabriek [[NedCar]] in [[Born (Nederlands Limburg)|Born]].


[[Categorie:Rollendmaterieelfabrikant]]
[[Categorie:Rollendmaterieelfabrikant]]

Versie van 5 jun 2006 23:58

Waggonfabrik Talbot GmbH & Co. KG was een Duitse fabrikant van rollend materieel. Talbot werd in 1838 in Aken opgericht door H.J. Talbot en de Belgische koetsenbouwer Pierre Pauwels. Daarmee is Talbot de oudste rollendmaterieelleverancier van Duitsland.

Na de sluiting van de afdeling 'rollend materieel' van de Nederlandse producent Werkspoor te Utrecht in 1972, nam Talbot de productie over en werd huisleverancier van de Nederlandse Spoorwegen.

Tot de treintypen die sindsdien door Talbot voor de NS werden gebouwd behoren treinstellen Plan V, Sprinter, Koploper, Intercityrijtuigen, DD-AR, Railhopper, Buffel en Interregiomaterieel.

In 1995 werd Talbot overgenomen door het Canadese concern Bombardier. Een jaar voor de overname had Talbot nog een lighttrain ontwikkeld, de Talent. Vanaf 2001 wordt de Bombardier-vestiging in Aken voornamelijk gebruikt voor eindassemblage.

Werkgelegenheid

Veel NS-materieel werd gebouwd bij Talbot. In deze fabriek werken vele arbeiders, afkomstig uit het naburige Zuid-Limburg. Nadat DSM begin jaren '70 de mijnen sloot, gingen veel ex-mijnarbeiders werken bij Talbot. De verhouding Nederlandse en Duitse werknemers bij Bombardier Aachen is dan ook 70/30. Recentelijk sloten Provinciale Staten in Limburg nog een overeenkomst met Bombardier voor de plaasting van ruim 200 overtollige medewerkers afkomstig van autofabriek NedCar in Born.