Nacht van de Nacht: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
MexicanoBot (overleg | bijdragen)
k wijziging op verzoek, zie Wikipedia:Verzoekpagina voor bots
Ook in 2011 vindt er weer... -> veranderd naar 2014
Regel 2: Regel 2:
De landelijke organisatie zet bekende politici, zoals [[Jacqueline Cramer]], [[Femke Halsema]] en [[Jan Marijnissen]], en bekende artiesten, zoals [[De Dijk (band)|De Dijk]] en [[Rutger Kopland]], in om zo veel mogelijk mensen te bereiken met de actie.
De landelijke organisatie zet bekende politici, zoals [[Jacqueline Cramer]], [[Femke Halsema]] en [[Jan Marijnissen]], en bekende artiesten, zoals [[De Dijk (band)|De Dijk]] en [[Rutger Kopland]], in om zo veel mogelijk mensen te bereiken met de actie.


De eerste twee edities vonden op kleine schaal plaats, steeds op de laatste zaterdag in oktober, dus in dezelfde nacht waarop de [[zomertijd]] eindigt, zodat de nacht extra lang duurt. Zo doofden in 2006 48 gemeenten de verlichting. In 2007 kreeg het initiatief meer bekendheid en aandacht van de media en was het aantal deelnemende gemeenten gestegen tot 105. Tevens werden de lichten gedoofd bij de [[Tweede Kamer]] en tientallen bedrijven en instanties. In 2008 doofden 120 gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. De Dom, Euromast en alle vestigingen van [[IKEA]] stonden in het donker, samen met honderden kantoren, kerken, bruggen, torens en monumenten. In 2009 was de Nacht van de Nacht in de nacht van 24 op 25 oktober 2009. Dit was de vijfde editie. Ook in 2011 vindt er weer een Nacht van de Nacht plaats namelijk in de nacht van 29 op 30 oktober 2011.
De eerste twee edities vonden op kleine schaal plaats, steeds op de laatste zaterdag in oktober, dus in dezelfde nacht waarop de [[zomertijd]] eindigt, zodat de nacht extra lang duurt. Zo doofden in 2006 48 gemeenten de verlichting. In 2007 kreeg het initiatief meer bekendheid en aandacht van de media en was het aantal deelnemende gemeenten gestegen tot 105. Tevens werden de lichten gedoofd bij de [[Tweede Kamer]] en tientallen bedrijven en instanties. In 2008 doofden 120 gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. De Dom, Euromast en alle vestigingen van [[IKEA]] stonden in het donker, samen met honderden kantoren, kerken, bruggen, torens en monumenten. In 2009 was de Nacht van de Nacht in de nacht van 24 op 25 oktober 2009. Dit was de vijfde editie. Ook in 2014 vindt er weer een Nacht van de Nacht plaats, namelijk in de nacht van 25 op 26 oktober 2014.


== Plaatselijke organisatie ==
== Plaatselijke organisatie ==

Versie van 3 sep 2014 18:53

De Nacht van de Nacht is een initiatief van Stichting Natuur en Milieu en de Nederlandse provinciale milieufederaties. Op deze avond en nacht doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht voor lichtvervuiling te vragen. De landelijke organisatie zet bekende politici, zoals Jacqueline Cramer, Femke Halsema en Jan Marijnissen, en bekende artiesten, zoals De Dijk en Rutger Kopland, in om zo veel mogelijk mensen te bereiken met de actie.

De eerste twee edities vonden op kleine schaal plaats, steeds op de laatste zaterdag in oktober, dus in dezelfde nacht waarop de zomertijd eindigt, zodat de nacht extra lang duurt. Zo doofden in 2006 48 gemeenten de verlichting. In 2007 kreeg het initiatief meer bekendheid en aandacht van de media en was het aantal deelnemende gemeenten gestegen tot 105. Tevens werden de lichten gedoofd bij de Tweede Kamer en tientallen bedrijven en instanties. In 2008 doofden 120 gemeenten en tientallen bedrijven samen duizenden lampen. De Dom, Euromast en alle vestigingen van IKEA stonden in het donker, samen met honderden kantoren, kerken, bruggen, torens en monumenten. In 2009 was de Nacht van de Nacht in de nacht van 24 op 25 oktober 2009. Dit was de vijfde editie. Ook in 2014 vindt er weer een Nacht van de Nacht plaats, namelijk in de nacht van 25 op 26 oktober 2014.

Plaatselijke organisatie

Talrijke plaatselijke Natuureducatiecentra, IVN's, boswachterijen en milieugroepen organiseren gevarieerde lokale activiteiten gerelateerd aan het milieu of het duister. De activiteiten variëren van nachtwandelingen, sterrenkijken en verhalenvertellers tot muziekuitvoeringen en lezingen. Tijdens de Nacht van de Nacht op 25 oktober 2008 trokken ruim vijftienduizend mensen er in het donker op uit. Er waren zo’n 250 ‘duistere’ evenementen in alle provincies. Een overzicht van deze evenementen is te vinden op de officiële website van de Nacht van de Nacht.

Externe link