Djoser: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
1 byte toegevoegd ,  5 jaar geleden
Het is echter voornamelijk zijn graf, de [[Piramide van Djoser|Trappiramide]] en het bijhorende complex, dat hem beroemd maakte, zowel in de Oudheid als in het heden. Het is, voor zover bekend, het eerste gebouw dat volledig in steen was opgetrokken. De trappiramide is oorspronkelijk niet als dusdanig opgezet, maar begon als [[mastaba]], een klassieke Egyptische grafvorm. In latere stadia werd het grondvlak vergroot, tot uiteindelijk 126 bij 109 meter, en werden steeds kleinere treden toegevoegd. Uiteindelijk kwamen er zes treden voor een totale hoogte van meer dan 60 meter. Het vermoeden bestaat dat de piramide, die steeds groter werd, zich zelfs over het graf van Sanacht, de voorganger van Djoser, uitstrekt. De architect die verantwoordelijk was voor het ontwerp van dit bouwwerk was de al genoemde [[vizier (functie)|vizier]] [[Imhotep]], een geniaal man, hoog gewaardeerd door de koning en de Egyptenaren, en later vergoddelijkt.
 
Djoser maakte ook werk van de ontginning van de rijkdommen van de [[Sinaï (schiereiland)|Sinaï]], vooral koper (bij de [[Wadi MagharaMaghareh]]) en [[turkoois]] (bij [[Serabit el-Khadim|Serabit-el-Chadim]]).
 
Volgens Manetho regeerde Djoser 29 jaar, volgens de [[Koningslijst van Turijn]] regeerde hij 19 jaar en [[Jürgen von Beckerath]] kent hem in zijn ''Chronologie des pharaonischen Ägypten'' een regeerperiode van 20 jaar (2690-2670 v. Chr.) toe.
9.400

bewerkingen

Navigatiemenu