Bildtse boerderij: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
13 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
red.
k (Typo.)
k (red.)
 
[[Bestand:NL-Bildtse_Kop-hals-romp_boerderij03102007(006).jpg|300px|thumb|Karakteristiek Bildtse Kop-hals-romp boerderij langs de Oude Bildtdijk]]
De '''Bildtse boerderij''' is een karakteristiekkarakteristieke [[boerderijtype|type]] [[kop-hals-rompboerderij]] waarbij het bedrijfsgedeelte [[haaks]] op het woongedeelte is geplaatst. De reden hiervoor is niet bekend. Dit type boerderij is vrijwel uitsluitend (en in groten getale) te vinden op de gemeente [[Het Bildt]], een voormalig Hollandse polder.
De indeling van de Bildtse_Kop-hals-romp_boerderij is ook geheel anders. Zo staan koeien en paarden met hun koppen naar binnen gericht waarbij het gangpad tegen de buitenmuur ligt. Deze indeling wordt ook gevonden in [[Zeeland (provincie)|Zeeland]] en [[Zuid-Holland]]. Verondersteld wordt dan ook dat de van oorsprong Hollandse bildtbedijkers/boeren indertijd hun boerderij-indeling hebben meegenomen.
 
Dit type boerderij is vrijwel uitsluitend - en in groten getale - te vinden in de gemeente [[Het Bildt]], een voormalig Hollandse polder.
Opmerkelijk is dat er voor 1500 geen schuren in [[Friesland]] voorkwamen, terwijl Bildtse Kop-hals-romp boerderijen al direct vanaf het ontstaan van deze poldergemeente in 1505 in groten getale gedocumenteerd staan. Alhoewel hier dus wordt gesproken over een variant op de Friese Kop-hals-romp boerderij is het dus zeer goed mogelijk of zelfs zeer waarschijnlijk dat de oorsprong van de Kop-hals-romp in de gemeente Het Bildt ligt.
 
De indeling van de Bildtse_KopBildtse kop-hals-romp_boerderijrompboerderij is ook geheel anders. Zo staan koeien en paarden met hun koppen naar binnen gericht waarbij het gangpad tegen de buitenmuur ligt. Deze zelfde indeling wordt ook gevonden in [[Zeeland (provincie)|Zeeland]] en [[Zuid-Holland]]. Verondersteld wordt dan ook dat de van oorsprong Hollandse bildtbedijkers/boeren indertijd hun boerderij-indeling hebben meegenomen.
 
Opmerkelijk is dat er voorvóór 1500 geen schuren in [[Friesland]] voorkwamen, terwijl Bildtse Kopkop-hals-romp boerderijenrompboerderijen al direct vanaf het ontstaan van deze poldergemeente in 1505 in groten getale gedocumenteerd staan. Alhoewel hier dus wordt gesproken over een variant op de Friese Kopkop-hals-romp boerderijrompboerderij, is het dus zeer goed mogelijk of zelfs zeer waarschijnlijk dat de oorsprong van de Kopkop-hals-romp in de gemeente Het Bildt ligt.
 
{{Navigatie boerderijtypen}}

Navigatiemenu