Model United Nations: verschil tussen versies

Naar navigatie springen Naar zoeken springen
10.302 bytes verwijderd ,  6 jaar geleden
Versie 42265762 van 145.107.180.239 (overleg) ongedaan gemaakt - Kleuske heeft altijd gelijk
(Versie 40195254 van Kleuske (overleg) ongedaan gemaakt.)
(Versie 42265762 van 145.107.180.239 (overleg) ongedaan gemaakt - Kleuske heeft altijd gelijk)
 
Een '''Model United Nations''' ('''MUN''') is een conferentie, georganiseerd voor (en meestal door) studenten of scholieren over de hele wereld. Hierbij worden de onderdelen van de [[Verenigde Naties]] nagebootst, doorgaans volledig in het [[Engels]], hoewel er ook MUNs in het [[Frans]] bestaan. Allerlei commissies en raden worden gesimuleerd, van de [[Veiligheidsraad van de Verenigde Naties|Veiligheidsraad]] tot de [[ECOSOC]]. Vaak worden er ook bepaalde "Special Conferences" georganiseerd.
 
== PreMUN ==
PreMUN wordt georganiseerd door het [[Vellesan College]] in [[IJmuiden]]. Het tweedaagse evenement is speciaal voor beginnende MUN-deelnemers. De eerste dag bestaat uit workshops en voorbereidingen. De deelnemers worden begeleid door ervaren deelnemers. De tweede dag bestaat uit debatteren in comités en een General Assembly.
 
De eerste PreMUN op het Vellesan College te [[IJmuiden]] droeg het hoofdonderwerp [[Zeeroverij|Piraterij]] mee. Hierbij moesten de leerlingen nadenken over bijvoorbeeld het onderhandelen met piraten, de mensenrechten van piraten en manieren waarop (internet)piraterij bestreden kan worden. De conferentie werd op 2 juli 2011 geopend door Frenk Hartog ([[Secretary General]]), wie ook een kleine openingstoespraak gaf, Luc Does (Deputy Secretary General), Marco Edam (President of the General Assembly) en Douglas Meyer (Deputy President of the General Assembly). [[Jelle Dijkstra]] was Head of Press.
 
De openingsceremonie bestond uit een toespraak van de Secretary General (Frenk Hartog), een toespraak door Marc Boelsma (directeur van het Vellesan College) en één van Wim Westerman (voormalig VN-diplomaat).
 
==TEIMUN==
The European International Model United Nations is de oudste Europese Model United Nations op studentenniveau. Jaarlijks nemen 220 studenten deel aan TEIMUN, afkomstig uit meer dan 50 verschillende landen. In 2009 werden de [[Veiligheidsraad van de Verenigde Naties|Veiligheidsraad]], de [[Noord-Atlantische Verdragsorganisatie]], het [[Internationaal Gerechtshof]], de [[Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties]], de [[Algemene Vergadering van de Verenigde Naties]], de [[Economische en Sociale Raad van de Verenigde Naties]] en de UNEP (VN-Milieuprogramma) gesimuleerd. In 2010 werd de UNEP council vervangen door de Historical Council. Tijdens de TEIMUN conferentie in 2011, met als onderwerp 'The Next Generation, defining the future of global governance' werden dezelfde raden gesimuleerd als in 2010. In 1987 werd TEIMUN voor het eerst georganiseerd door Amerikaanse uitwisselingsstudenten in Nederland. In de jaren 90 werd de organisatie overgenomen door SIB Groningen. Sinds 2007 TEIMUN een zelfstandige stichting.
 
Bij TEIMUN 2009 waren studenten uit een recordaantal landen aanwezig. De ongeveer 240 studenten waren gekozen uit inschrijvingen van 80 verschillende landen. De conferentie in 2009 werd geopend door onder meer [[Ben Bot]], Oud-Minister voor Buitenlandse Zaken, Herman Schaper, Permanente Vertegenwoordiger van Nederland bij de NATO, Marnix Norder, Loco-Burgemeester van Den Haag, Thomas Hermans, voorzitter van de TEIMUN Board of Directors 2009 en Nikos Manaras, Secretaris Generaal van TEIMUN 2009.
 
==THIMUN==
De grootste Model United Nations voor scholieren is ''The Hague International Model United Nations''. Deze vindt jaarlijks plaats in [[Den Haag]] en omvat ongeveer 4500 deelnemers uit de hele wereld.
 
==MUNISH==
Model United Nations International School of The Hague is een MUN-conferentie die gehouden wordt op de International School of The Hague. De conferentie wordt volledig georganiseerd door scholieren voor scholieren. MUNISH trekt jaarlijks meer dan 600 deelnemers uit het binnen- en buitenland, wat het een van de grootste conferenties voor middelbare scholieren in Nederland maakt. In het jaar 2010 vierde MUNISH haar 20ste jubileum.
 
==EuroMUN==
[[Bestand:Logo EuroMUN Maastricht.png|thumb|Logo Euromun]]
European Model United Nations wordt jaarljks georganiseerd door de United Nations Student Association Maastricht, in [[Maastricht]]. De eerste editie vond plaats in mei 2008. Sindsdien is EuroMUN gegroeid tot de op een na grootste conferentie op universitair niveau in [[Europa (werelddeel)|Europa]]. De editie van 2011 kenmerkte zich door een breed deelnemersveld, met 53 nationaliteiten en 112 onderwijsinstellingen vertegenwoordigd binnen het totaal van 550 deelnemers.
De conferentie wordt telkens in mei gehouden, in het [[MECC|Maastricht Exhibition and Congress Center (MECC)]].<ref>[http://www.mecc.nl/nl/Paginas/European-Model-United-Nations-ook-in-2012-en-2013-in-MECC-Maastricht.aspx]</ref> In november 2006 is de [[non-profit]] organisatie United Nations Student Association Maastricht opgericht. Een van de kerndoelen was het organiseren van een Model United Nations in [[Maastricht]]. De eerste conferentie vond plaats in mei 2008, destijds in verschillende faculteiten van [[Maastricht University]]. De conferentie is in 2010 verplaatst naar het MECC, de huidige locatie. De 4e editie (1 t/m 5 mei 2011) kenmerkte zich door een gevarieerd deelnemersveld. Rond de 550 deelnemers vertegenwoordigden samen 53 nationaliteiten en 112 tertiaire onderwijsinstellingen,<ref>http://www.uni-heidelberg.de/presse/meldungen/2011/m20110429_euromun.html</ref> hetgeen EuroMUN de op een na grootste Model United Nations conferentie in [[Europa (werelddeel)|Europa]] maakt. EuroMUN wordt georganiseerd door een jaarlijks wisselend team van studenten, voornamelijk afkomstig van [[Maastricht University]].
 
==TIMUN==
De tweede Twente International Model United Nations (TIMUN) vond plaats van 20 t/m 25 mei 2012 aan de [[Universiteit Twente]] in [[Enschede]]. De [[VN-Veiligheidsraad]], [[Voedsel- en Landbouworganisatie]] en de [[Europese Raad]] werden gesimuleerd. De eerste TIMUN werd in 2011 georganiseerd.
 
==HMUN==
De Haarlem Model United Nations (HMUN) is de MUN-conferentie van het [[Stedelijk Gymnasium Haarlem]] voor middelbare scholieren. De conferentie vindt altijd plaats in eind maart of begin april. Het is een conferentie met meer dan 500 deelnemers. Zo'n 70% van hen komt uit het buitenland, een groot deel daarvan zelfs van buiten Europa. De conferentie werd voor het eerst in 1997 gehouden.
 
==[[IMUNA]]==
De [[International Model United Nations of Alkmaar]] (IMUNA) is een MUN-conferentie die jaarlijks wordt gehouden op het [[Murmelliusgymnasium]] in [[Alkmaar (Nederland)|Alkmaar]], meestal begin of eind juni. Deze conferentie wordt volledig door leerlingen van deze school georganiseerd, en staat vrijwel los van de school. In 2007 had zij 450 deelnemers, in 2008 vierde IMUNA haar 15e jubileum.
 
==LEMUN==
Het [[Stedelijk Gymnasium Leiden]] organiseert sinds [[2001]] het jaarlijks terugkerende LEMUN (Leiden Model United Nations), met ruim vierhonderdvijftig deelnemers. Hier komen scholieren uit diverse landen om over de wereldproblematiek te vergaderen. In [[2008]] hebben zij onder andere een school uit Ghana verwelkomd.
 
==DaViMUN==
Het [[Da Vinci College Leiden]] organiseert sinds begin [[2008]] DaViMUN (Da Vinci Model United Nations) in [[Leiden]].
 
==UNISCA==
United Nations International Student Conference of Amsterdam is de jaarlijkse conferentie in Amsterdam. De MUN is een twee weken durende zomercursus die jaarlijks in augustus plaatsvindt. De MUN is voor het eerst georganiseerd in 1997 en er doen jaarlijks 150 studenten aan mee uit verschillende landen. De MUN is toegankelijk voor studenten aan een universiteit die tenminste 90 ECTS behaald hebben. In 2012 werd voor het eerst ook een programma voor masterstudenten georganiseerd. De MUN is tevens een academisch vak aan de Universiteit van Amsterdam waar 6 studiepunten voor te behalen zijn, ook voor niet-UvA-studenten.
 
Het programma van UNISCA omvat twee weken: in de eerste week wordt onderwijs gegeven, in de tweede week vindt de daadwerkelijke conferentie plaats. In deze week worden onder meer resoluties geschreven en coalities gemaakt. Daarnaast is er ook een ICJ Moot Court en een Press Department waar studenten aan kunnen meedoen.
 
==UNISUN==
De Utrecht,Netherlands International Simulation of the United Nations is de conferentie die jaarlijks wordt georganiseerd door de studenten van het University College Utrecht.
 
==HNMUN==
Harvard National Model United Nations, sinds 1955, was het prototype voor alle MUN-conferenties.
 
== DeMUN ==
Demonstration Model United Nations. Deze conferentie is op het Rijnlands Lyceum Wassenaar en is een demonstratie van de gang van zaken op een Model United Nations Conference.
Het is een conferentie van maar één dag en werd voor het eerst georganiseerd in 2003.
Deze conferentie is speciaal voor beginnende delegates. Er zijn verschillende workshops (speaking/debating, resolution writing en chairing) en een Security Council, General Assemblies, Human Rights Council, ECOSOC en een Environmental Committee. De delegates krijgen alles toegereikt, van resolutions tot research reports en de policy van hun landen.
 
De conferentie is meestal eind mei/begin juni en wordt bezocht door ongeveer 200 tot 250 scholieren.
 
==BonaMUN ==
BonaMUN wordt elk jaar georganiseerd door de leerlingen van het Bonaventuracollege in Leiden. Deze MUN voor scholieren uit binnen- en buitenland bestaat sinds 2001 en is daarmee de oudste MUN in Leiden. In 2012 vond BonaMUN voor de 12e keer plaats.
Naast verschillende GA committees en de Security Council (SC) huisvest BonaMUN ook regelmatig de Economic and Social Council (ECOSOC), de Human Rights Committee (HRC) en de Group of 20 Summit (G20).
 
==MISHMUN ==
De Mini International School Hilversum Model United Nations is een MUN gehouden op de International School Hilversum. Deze 1-daagse conferentie geeft leerlingen van het middelbaar onderwijs die weinig of geen MUN ervaring hebben de kans kennis te maken met het MUN-concept en hun debatvaardigheden te vergroten. Hoewel alle MUN-regels van toepassing zijn, wordt leerlingen voorafgaand een MUN-introductie gegeven. De conferentie trekt jaarlijks zo'n 120 gedelegeerden en wordt aan het einde van het schooljaar gehouden.
 
==HagaMUN ==
HagaMUN wordt georganiseerd door het [[Gymnasium Haganum]] in Den Haag.
 
==MUNA ==
MUNAlfrink wordt georganiseerd door Het [[Alfrink College (Zoetermeer)]]. In 2014 wordt MUNA gehouden op 11, 12 en 13 februari. Het thema van dit jaar is '65 years of the Universal Declaration of Human Rights. Looking back. Looking forward' <ref>http://munalfrink.nl/</ref> (Vertaald: 65 jarig bestaan van de [[Universele verklaring van de rechten van de mens]]. Een blik naar het verleden, een blik naar de toekomst).
[[File:Discussion at MUNA.jpg|thumb|Discussies tijdens MUNA 2008]]
 
==MUNRO ==
De MUNRO (Model United Nations ROtterdam) werd in 2009 georganiseerd door Hogeschool Rotterdam en het Albedacollege.
 
{{appendix}}
32.813

bewerkingen

Navigatiemenu